Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
SPORT: Vegard Jansen Hagen vokste opp i et veldig sportsinteressert miljø. Sportsinteressen har ført ham helt til toppjobben i TV 2. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Sportsfreaken

 Vegard Jansen Hagen lever og ånder for sport i kombinasjon med god journalistikk.

En utstoppet elg møter blikket mitt i det jeg trår inn i rommet. Til tross for at den sikkert døde for flere år siden holder den seg overraskende bra i pelsen.

– Men tenk deg da, helikoptre som kommer inn over Nordsjøen og filmer syklistene i det de starter i Øygarden. Kjeven kommer til å dette ned på folk helt borte i Mongolia. Det blir noen av de råeste levende sportsbildene verden har sett.

– Etter å ha saumfart Finn.no etter elghoder i lang tid, dukket plutselig dette opp. Det var omtrent like dyrt som å sende Davy Wathne til fotball-VM skal jeg si deg.

Vegard Jansen Hagen, sportsredaktøren i TV 2, ser opp på skogens konge. De to har fulgt hverandre i mange år. Nå er han imidlertid i tvil om skjebnen til det utstoppede dyret.

– Konsulentene på Media City Bergen sier at alle flater skal være rene og hvite. Ikke lov med elg på veggen der.

– Kan du ikke henge den opp etter stund da? Sikkert ingen som merker noe.

– Tja, jeg vet ikke. Hva har vel skogens konge å stille opp med mot konsernets konger?

STORT ANSVAR

Han skulle egentlig bli advokat, Vegard Jansen Hagen. Det var det han sa til foreldrene den dagen i 1988 da han forlot hjembyen Florø for å studere juss i Bergen.

ELG PÅ KONTORET: Vegard Jansen Hagen lette lenge etter det rette elghodet. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

– Det gikk to uker på jussen før jeg gikk ned til BA og spurte om de hadde noe jobb til meg.

Etter det gikk det slag i slag. Etter et par år som frilanser for Bergensavisen gikk Jansen Hagen til BT. Der ble han kjent med Davy Wathne som hadde ansvaret for sportsnyhetene.

Som liten hadde Vegard Jansen Hagen et kott fylt med avisutklipp som Wathne hadde skrevet. Den unge Vegard leste utklippene med fryd. Han ville bli sportsjournalist som Davy Wathne.

Så plutselig i 1992 gikk Wathne til TV 2. Den da 22 år gamle Jansen Hagen så sitt snitt til å ta over alle forgjengerens ansvarsområder.

– Det var en fantastisk tid, konkluderer han, der han sitter på kontoret på Nøstet 25 år seinere.

Elgen følger oss med øynene. Et melankolsk blikk. En motsats til den sprudlende sportsredaktøren. De utfyller hverandre på et vis. Klart elgen må være med videre når TV 2 nå flytter inn i nye lokaler i Media City Bergen sammen med flere andre mediegiganter.

– Så hvordan havnet du også i TV 2 til slutt?

– I 1998 dekket jeg fotball-VM for Bergens Tidende. De to sportssjefene i TV 2 satt på tribunen og spurte om jeg ville til dem.

Det ble ikke helt den «flying starten» han hadde sett for seg i rikskanalen. Daværende redaksjonssjef, Øystein Jarlsbo som han hadde forhandlet med, viste seg å ha sluttet før Jansen Hagen i det hele tatt satte sine bein hos sin nye arbeidsgiver.

– Så jeg måtte gå til Fin Gnatt. Han hadde ikke hørt noe om at jeg skulle få jobbe med fotballandslaget og utenlandsproffer. Det var litt pinlig kan du si. Jeg endte opp med å lage saker om utsatte alpinrenn og trav på Jarlsberg.

Men Vegard Jansen Hagen har klart seg bra: reporter, deretter vaktsjef, så fotballsjef fra 2005 til 2012 og nå altså sportsredaktør. Til og med sjefen over Davy Wathne, forbildet fra ungdomsårene.

SYKKELFEST

Sportsinteressen har Vegard Jansen Hagen hatt hele livet. Hjemme i Florø var han den beste til å sykle uten hender på styret. Nå er han sjef for den største enkeltsatsingen på norsk jord i TV 2 sin historie.

– VM i sykkel blir en fest. Dekningen vår er bred, underholdende, engasjerende, humørfylt og kunnskapsrik.

– Gleder du deg?

– Jeg grugleder meg frem til det begynner. Så er det bare grusomt. Deretter kommer jeg til å tenke tilbake på hva som gikk galt og ikke. Med live-tv med internasjonalt signal kan vi føkke opp ting over hele kloden vet du. Men tenk deg da, helikoptre som kommer inn over Nordsjøen og filmer syklistene i det de starter i Øygarden. Kjeven kommer til å dette ned på folk helt borte i Mongolia. Det blir noen av de råeste levende sportsbildene verden har sett.

Sykkel-VM har fått mye tyn allerede før sirkuset er rullet i gang. Spesielt stengte veier og fremkommelighet for Bergens befolkning har stått i fokus.

– Hva sier du til de som ikke er så entusiastiske til Sykkel-VM?

– Sitt hjemme og se på tv om du frykter kaos, men aller helst dra ut og vis syklistene og tv-seere fra hele verden det unike ved den bergenske begeistringen. Jeg har stor respekt for at hverdagskabalen skal gå opp, men dette blir en real fest og ikke et helvete.

– Jeg grugleder meg frem til det begynner. Så er det bare grusomt. Deretter kommer jeg til å tenke tilbake på hva som gikk galt og ikke.

Sykkel-VM blir i følge TV 2 mer enn bare sykkel. Det skal styrke Bergens kulturelle identitet. Store ord for noen, men fokuset er deretter. Blant toppidrettsutøvere og livebilder som kommer til å få patriotismen til å blomstre, er det lagt opp til egne familiedager og sykkelfest i sentrum for byens befolkning. Fokuset på sykling som folkehelse er også viktig.

Arrangørene bak verdensmesterskapet vil ha «hvermansen» opp på sykkelsetet. De vet nemlig at Norge, i følge Helsedirektoratet, er det landet i verden der inaktivitet og stillesitting er mest utbredt. Og det vil de gjøre noe med.

– Sykkel er mer enn bare å sykle etter en VM-tittel. Jeg håper sykkel-VM kan ha positiv innvirkning på hverdagssyklingen og også skape en positiv helsegevinst.

– Sykler du selv?

– På nye Media City Bergen der TV 2 nå flytter inn finnes det ingen parkeringsplasser. Derimot er det 350 sykkelplasser. Fra 15. oktober blir jeg derfor helårssyklist. Denne gang med hendene på styret!

EKSTREM LIDENSKAP

Elgen henger fortsatt med i samtalen. Den ser aldri ut til å bli trøtt. Kontoret til Vegard Jansen Hagen er ellers fylt med flere hyllemeter med gamle bøker etter hans far. I tillegg henger det et blått plastsete på veggen.

– Det stjal jeg fra Manchester City sin gamle hjemmebane Maine Road da de skulle rive den i 2004.

Til tross for at det lå 35.000 tilsvarende plastseter strødd, fikk Jansen Hagen ikke lov til å ta med seg et av vakten.

– Nei, da måtte jeg visst søke til myndighetene, og det hadde jeg ikke tid til. Så da kravlet jeg under piggtrådgjerdet og tok et. Da jeg skulle ut igjen oppdaget vakten meg og vekket hele stadion til live. Jeg har aldri løpt så fort kan du si.

Vegard Jansen Hagen har mange historier å fortelle fra årene i TV 2-sporten. Han synes de han jobber med er både lidenskapelige og ekstreme.

– Drivkraften vår er lidenskapen for sporten. Ofte ekstrem lidenskap. Ta for eksempel den gruppen som skal lede tv-sendingen under sykkel-VM: Johan Kaggestad, Dag Otto Lauritzen, Julie Strømsvåg, Ingrid Halstensen, Davy Wathne og Christian Paasche. De er formidlere av både lidenskap og kunnskap. Det er når spektakulær idrett, eventyrlige tv-bilder og stor formidlingskunst møtes, at magi og uforglemmelige øyeblikk oppstår. Og der finner du vår ambisjon for sendingene.

TV 2 har, siden de kjøpte rettighetene til å sende Tour de France, satset mye på sykkelsport. Mange forbinder nok sykkel like mye med Kaggestad, Paasche og Lauritzen som med sporten i seg selv.

– Sykkel er bare god stemning. Vi jobber jo bare med folk som er glade.

Det er kanskje ikke så rart. Vegard Jansen Hagen fremstår som den gladeste personen av dem alle. Og da blir man glad!

DROPPET DIREKTESENDING

– Men du, jeg må fortelle deg om den gangen i 1999 da Manchester City spilte om opprykk fra nivå 3. Jeg satt på Bohemen i Oslo og så kampen. Jeg ventet på at Davy Wathne skulle plukke meg opp, vi skulle på jobb på Ullevål. 

Vegard Jansen Hagen ler og snakker om hverandre. Han forteller at da Davy kom, var stillingen 2-0 til motstanderen.

– Jeg var helt knekt der jeg hang over bardisken, forteller Jansen Hagen, som alltid har vært Manchester City-fan.

– I taxien på vei mot Ullevål ringer en kompis og sier at «nå blir det spennende, det er 2-2». Jeg sier til Davy at han må gå ut av taxien. Han ser bare rart på meg, men gjør som jeg sier.

Vegard Jansen Hagen ber deretter taxien kjøre tilbake til Bohemen hvor det nå er full fest.

– Det endte med at Davy måtte dekke kampen på Ullevål alene, mens jeg feiret opprykk for Manchester City på puben.

Lidenskapen for sporten og for yrket vil alltid følge Vegard Jansen Hagen. Lidenskapen for elghoder likeså. Det ser ut til at han har bestemt seg for at elgen skal få være med til neste kontor også. Den har tross alt vært trofast i flere år allerede.

– Du har rett. Meg og elgen flytter sammen til Media City Bergen 15. oktober. Det blir oss to mot en hær av konsulenter!

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this