PÅ SJØEN: Han har vært aktiv padler selv, nå legger han til rette for andre. Det er stimulerende å bidra til å skape aktivitet, og det er også kjekt å kunne bruke kunnskapen på å tilrettelegge for andre, når en selv ikke er så aktiv lenger, sier Blindheim. (Foto: Ove Landro)

LAGER BØLGER PÅ LANDET

Da Odd Arne Blindheim sjøsatte Havsportveka første gang i 2009, ville han sette Austrheim på kartet. Fire år senere ble arrangementet for stort. Arrangøren måtte endre kurs.

– Det tok helt av. Det kom nærmere 10.000 på det meste den uken, og det var tusen mennesker i partyteltet på lørdagen. Vi hadde aldri ambisjoner om å være en musikk- og dansefestival, og bestemte oss for at vi ville rendyrke sporten, forteller Odd Arne Blindheim til Bergensmagasinet.

– Når du ser gleden i barn og unges ansikt, så er det verdt alt arbeidet.

Andre uken i august var han igjen på plass for å administrere Havsportveka i Austrheim kommune, nordvest for Bergen, hvor det bor 2800 mennesker. Før havsport-arrangementet så dagens lys var det ikke veldig mye aktivitet på øyene ut mot Nordsjøen.

Det var nettopp dette Blindheim ville gjøre noe med. Han hadde vært med på tv-produksjonssiden under Ekstremsportveka på Voss i 2004, og mente det måtte være mulig å skape et lignende arrangement til havs.

UMIDDELBAR SUKSESS

–  Vårt konsept var å drive med mange idretter og egentlig se all sjøsport som en stor familie. Og så ville vi satse bredt, og ha med barn og ungdom. Det ble en suksess med det samme, og det kom 2300 besøkende det første året. Etterhvert bare økte det, samtidig som vi var flinke til å markedsføre oss både inn mot pressen og i sosiale medier.

Det er ikke tilfeldig at Blindheim valgte seg Austrheim; han delte kontor med Ole Lysø, som var ordfører i Austrheim kommune fra 2003 til 2011; Lysø mente Blindheim måtte investere i kommunen, og Blindheim tok ham på ordet. Han har tidligere kjøpt store områder i havgapet, og utviklet Kystlandsbyen. Han kjøpte også Mastrevik Torg, som han i fjor solgte til Coop eiendom.

Blindheim var daglig leder i Breidvik eiendom, men solgte firmaet i 2013. 1 september begynner han som aministrerende direktør i Henley IMH, etter tre år som partner i selskapet David Lock Associates.

– Det toppet seg i 2012. Når det kommer 10.000 besøkende krever det ekstra mye av oss, ikke minst med tanke på sikkerhet. Derfor bestemte vi oss året etter for å justere profilen og rendyrke sporten. Vi satset mer på kajakk, dykking, stand up-padling og windsurfing, forteller Blindheim.

I FJÆRESTEINEN SOM BARN

Det er heller ikke tilfeldig at han er leder for et  havsport-arrangement.
– Jeg vokste opp i fjæresteinen på Eidsvågneset og var innom det meste innen havsport. Derfor kjente jeg også folk i havsportmiljøet, noe som gjorde det lettere å skape en god organisasjon her ute på Austrheim.

Øystein Johansen, som da drev Sport & Fritid Norge i Alversund, ble med fra starten. Det gjorde også lokale Stein-Ove Hoff og Øyvind Ullestad. Sistnevnte er forøvrig også oppvokst på Eidsvågneset.

– Det er stille og fint her inne ved Havsportsenteret, samtidig som du har storhavet rett utenfor her på andre siden.

– Videre fikk vi klubbene med oss, som for eksempel Nordhordland padleklubb og Nordhordland dykkeklubb, samtidig som vi etablerte vår egen klubb som heter Seaway, som driver med seiling, windsurfing og kiting.

– Kunne Havsportveka vært arrangert andre steder?

– Nei, jeg tror ikke det med det konseptet vi har i dag. Det er helt unikt her. Det er stille og fint her inne ved Havsportsenteret, samtidig som du har storhavet rett utenfor her på andre siden. Austrheim har et geografisk område som har gode forutsetninger for å arrangere mange ulike sjøaktiviteter, mener Blindheim.

– Jeg mener Austrheim var en litt gjenglemt juvel. Vi ville sette bygden på kartet, og det synes jeg vi har klart; nå vet mange flere hvor Austrheim er. Kommunen markedsfører også seg selv annerledes nå, med slagord som at «det er her det skjer» og «Havsportkommunen».

havsportveka2
FULLT HUS: Det toppet seg for Havsportveka i 2012. Da kom det 10.000 besøkende i løpet av uken. Det krever ekstra mye av oss, ikke minst med tanke på sikkerhet, sier Blindheim, som valgte å skifte kurs og satse mer på sport. (Foto: Ove Landro)

GÅR MED OVERSKUDD

– Været er uforutsigbart?

– Ja, men det liker vi. Havsportveka skal være litt utfordrende, og vind er en del av sporten. Windsurferne vil jo ha nettopp slike forhold. Dessuten det er liksom ikke så farlig om det regner; vi er jo på sjøen, og da blir man gjerne våt.

– Havsportveka skal være litt utfordrende, og vind er en del av sporten.

Austrheim og Havsportveka var arena for NM i windsurfing i år med fire grener, og neste år blir det nordisk mesterskap i havgapet nord for Bergen.

– Du er først og fremst en forretningsmann – hvorfor gjør du dette?

– Når du ser gleden i barn og unges ansikt, så er det verdt alt arbeidet. Det er stimulerende å bidra til å skape aktivitet, og det er også kjekt å kunne bruke kunnskapen på å tilrettelegge for andre, når en selv ikke er så aktiv lenger.

– Blir det butikk av dette?

– Vi har gått med overskudd hvert år med unntak av 2014, da partyteltet måtte evakueres på grunn av været, og vi mistet inntekter. Pengene vi tapte har vi forøvrig tjent inn igjen, og overskuddet investeres i programmet for neste år.  Vi har en filosofi om å la overskudd gå tilbake i utvikling, og har planer om å ta nye steg med større arrangement i fremtiden.

havsportveka3
OPPVOKST I FJÆRESTEINEN: – Jeg vokste opp i fjæresteinen på Eidsvågneset og var innom det meste innen havsport. Derfor kjente jeg også folk i havsportmiljøet, noe som gjorde det lettere å skape en god organisasjon her ute på Austrheim. (Foto: Ove Landro)

FAKTA

 • Odd Arne Blindheim er investor gjennom selskapet Ability Investment & Venture AS.
 • I tillegg er han direktør og partner i selskapet Henley IMH i England.
 • Blindheim har en rekke eierinteresser også i eiendom og anlegg knyttet til sport, blant annet et større utviklingsområde i Isfjorden i Rauma kommune i Møre og Romsdal og de svenske golfbanene Rönnebäck, Sofiedals og Kvarnby; alle i Malmö kommune.
 • Han er også eier og styremedlem i Norsk Kystkulturakademi, med fokus på næring, forvaltning og utvikling av kystkultur og kysteiendom.
 • Ved siden av dette er han leder i Havsportlauget, som fremmer sjø- og havsport, samt partner i Oceanordic, som er arrangør av events som Havsportveka, vannaktiviteter under Ekstremsportveko på Voss og en rekke andre arrangementer.

 

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

  Relevante artikler

  Topp
  Previous Next
  Close
  Test Caption
  Test Description goes like this