paabordet1 17mai
ISKREM TIL FROKOST: Is er lov til frokost på 17. mai, gjerne servert på arme riddere (se oppskrift). (Foto: Mette Nygård Havre)

PÅ BORDET: Miljøvennlig 17. mai

Del artikkelen i Sosial medier

Gleder du deg til 17. mai? Det gjør vi i vår familie. I dag vil jeg gi deg noen små tips som kan gjøre feiringen litt mer miljøvennlig.

Tekst og foto: Mette Nygård Havre

Hvor mange rundstykker spiser morfar til frokost i år? Har tante Jannicke begynt å like laks? Og hvor mange jordbær spiser Oskar?

Vi pleier å ha hele familien på 17. mai-frokost. Tradisjonen tro blir det rundstykker, eggerøre, spekeskinke, kringler, kaker og is. Ja, for is er lov til frokost på 17. mai! Men hvor mange rundstykker spiser morfar til frokost i år? Har tante Jannicke begynt å like laks? Og hvor mange jordbær spiser Oskar?

Jeg var litt lur i fjor. Jeg noterte hvor mange rundstykker som gikk til frokosten. Jeg tok også bilde av frokostbuffeten, slik at jeg så både før og etter hvordan den så ut. Jeg husker godt at i fjor var jeg klar for å ta frokostrester med på jobb 18. mai.

[PostBlock id=71]

Men så var det nesten ingen rester igjen. Godt porsjonert og godt spist av gjestene (de turde kanskje ikke noe annet. Det står tross alt «Spis opp maten» på kjøkkenveggen vår!). Men det er ikke sikkert det blir slik i år, selv om de samme familiemedlemmene kommer.

Er det mat igjen etter frokost, så pakker vi det i bokser og putter i kjøleskapet. Brødmat som ikke blir spist opp, kan enten trylles om til arme riddere eller brødrasp som kan strøs på toppen av gratenger. Spekeskinke er kanongodt i omeletten eller i en wrap. Her er det bare å bruke fantasien.

paabordet2 linservietter
BYTTET UT PAPIRSERVIETTER MED TØYDUKER: Jeg tenker å ha disse gjenbrukbare linserviettene i årevis. Da går forhåpentligvis miljøregnskapet opp til slutt.

Frokostbordet pyntes med det samme hvert år. Jeg investerte i linservietter for noen år siden. Min bror kommenterte nemlig at vi laget unødvendig avfall med alle engangsserviettene. Han sa det med et glimt i øyet for å tirre miljøgeriljaen i meg. Men jeg tok ham på ordet.

I neste besøk hadde jeg linservietter på plass. De må jo vaskes etter bruk, og dermed bruker jeg energi på det. Om miljøregnskapet går opp når man ser på papirservietter kontra linservietter som må vaskes, så har jeg ikke regnet på det. Men jeg tenker å ha disse gjenbrukbare serviettene i årevis. Da går forhåpentligvis regnskapet opp til slutt.

17. mai betyr mye «dilldall» i butikkene som skal friste barna. Jeg skriver «dilldall», fordi det er mengder med plastleker som brukes en gang og ofte bare kastes etterpå. Nå er mine barn blitt så store at de ikke stiller like mange spørsmål lenger om å få vifter, fløyter og annet.

Men lillebror i familien vil ha knall. «Mamma, det blir ikke 17 mai uten knall!» sier han. Ok, sa jeg i fjor. «Men husk at hvert eneste «knall» skal plukkes opp igjen fra bakken!» Den utfordringen tok han lett. Ingenting lå igjen etter ham.

Politikerne i Bergen gjorde tidligere i år et vedtak om å forby salg av gassballonger i byen vår. Det synes jeg er et genialt forbud. Folk flest liker ikke forbud, men dette har mange forståelse for. Dere husker sikkert alle bildene av gassballonger på avveie i fjor? Det ønsker vi ikke å se igjen.

Innbyggerne i Bergen viste allerede i fjor at vi ønsker å kutte unødvendig plast. Det ble solgt færre gassballonger på 17. mai enn noen gang før. Derfor tror jeg ikke det blir noe savn i år. Nå slipper vi å se alle barna som gråter fordi ballongen deres er gått til værs. Og vi slipper å se strender forsøplet av plast fra gassballonger.

Det er ikke sikkert du skal på felles 17. mai-frokost i år. Kanskje er du sammen med noen for å spise lunsj eller middag på nasjonaldagen vår. Kanskje er dere på et hotell eller en restaurant og spiser. Husk da på å spise opp det du forsyner deg med. Det går an å forsyne seg flere ganger!

Skulle det være rester igjen når du går fra familiebesøket, så spør om de trenger hjelp til å spise opp maten. Kanskje kan du få med deg en boks med noe godt til 18. mai.

Jeg ønsker dere alle en fin og miljøvennlig 17. mai. Det er så lite som skal til for at vi alle kan leve litt mer miljøvennlig. Jeg håper du vil være med og bidra, slik at dagen ikke bare blir feiret i rødt, hvitt og blått – men også litt grønt!

paabordet4 armeriddere
Arme riddere (foto: Mette Nygård Havre)

OPPSKRIFT PÅ ARME RIDDERE

Du trenger følgende til to personer:

  • To tørre skiver
  • Ett egg som piskes
  • En ts kanel
  • En ts kardemomme

Legg skivene til bløt i blandingen.
La dem trekke godt.
Stek skivene ca. tre minutter på hver side i en panne.
Server med frukt og is – nam!

[PostBlock id=52]

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this