liftroller2
FORENKLER BÆREJOBBEN: – Jeg så for meg hvordan hele den tunge bærejobben kunne forenkles med en landingsrampe plassert i et vindu, sier Ivar Ole Wik. (Foto: Magnus Rogne Myklebost)

Slutt på tunge løft i byggebransjen

Del artikkelen i Sosial medier

– Jeg fikk ideen da jeg skulle pusse opp en privat leilighet, forteller Ivar Ole Wik, daglig leder og gründer i Liftroller.

Det som begynte som en lyspære i hodet hans er nå i ferd med å revolusjonere byggebransjen. Oppfinnelsen hans, med det beskrivende navnet Liftroller, er like enkel som den er genial, og har nok fått flere til å klø seg i hodet og tenke «hvorfor kom ikke jeg på dette». Men slik er det gjerne med oppfinnelser som i ettertid virker innlysende.

– Liftroller er et produkt som vi ønsker å selge til hele verden.

– Jeg har alltid vært kreativ og funnet opp mye rare ting, spesielt knyttet til det å effektivisere. Når min far ba meg gjøre noe, brukte jeg ofte mer tid på å finne på en bedre måte å gjøre det enn på å utføre selve oppgaven, sier Wik, som nå er klar til å presentere Liftroller på årets Bygg reis deg i Lillestrøm (18. – 21. oktober).

PÅ BYGGEMESSE
I MINUSGRADER

Dette er den største messen i Norge innen bygg og anlegg, og holdes i år i perioden 18.-24. oktober. Liftroller ble lansert på forrige messe, som ble holdt i 2015, men fikk dessverre ikke så mye oppmerksomhet den gangen.

– Vi hadde stand utendørs. Det var minusgrader, og veldig få som trosset kulden for å se på hva vi kunne tilby, forteller Wik, som til årets messe forbereder en stor og fin innendørs stand.

Jungeltelegrafen har likevel gjort sitt, og Liftroller er i dag tatt i bruk av en rekke større utleieselskaper innen bygg og anlegg; blant andre Ramirent, Cramo, Loxam, Naboen og UCO (Utleiekompaniet).

– Vi har vært litt i boblen og trodd at alle har hørt om oss, sier Wik, som er tildelt Hordaland fylkeskommunes oppfinnerpris (2014), og ble kåret til «beste utstiller» på Utleiekonferansen i år.
– Slik er det dessverre ikke. Svært få har hørt om oss ennå, men alle er like begeistret når de får høre om produktet. Nå gjelder det bare å få budskapet ut.

Som kremmersønn født og oppvokst i Selje kommune i Nordfjord burde dette være den enkleste delen av jobben. Så innrømmer han også at butikk, det har han i blodet. Wik, som har bodd i Alvøen de siste seks årene, kom til Bergen i år 2000 for å gå på Ingeniørhøgskolen. Da han var ferdig utdannet bygningsingeniør, reiste han til Oslo for å studere bedriftsøkonomi på BI.

FORENKLER BÆREJOBBEN

– Ferdig utdannet hadde jeg jobbtilbud over hele landet, men jeg lengtet tilbake til sjø og fjell, forteller han.
Slik er det med Bergen. For der Oslo, ifølge Knut Hamsun, er en forunderlig by «som ingen forlater før han har fått merker av den», er Bergen en by som du ikke forlater før du selv har satt merke på den. Og det kan man trygt si at Ivar Ole Wik har gjort.

Flere lokale entreprenører og byggmestere har allerede kjøpt Liftroller, andre har valgt å leie. På Hotel Bergen Børs-prosjektet (i det gamle bankbygget til DnB) tok LAB Entreprenør inn alt fra gips til kjøkken og gulvtepper via Liftroller, mens Kruse Smith, som leier to av løfterampene fra Naboen Utleie, bruker Liftroller under ombyggingen av Banco Rotto-bygget.

– Nå har vi snakket mye om hvor fantastisk Liftroller er, uten at vi har sagt så mye om hva den gjør. Hva er Liftroller?

– Enkelt sagt er det en innlastingsrampe for bygningsmateriell, laget i aluminium for å være lett å bære opp i den etasjen der den skal brukes. Den er rask å montere, og gjenstander på inntil 1200 kg kan rulles inn gjennom vinduet.

liftroller1
REVOLUSJONERENDE IDÉ: Ivar Ole Wiks oppfinnelse er like enkel som den er genial, og har nok fått flere til å klø seg i hodet og tenke «hvorfor kom ikke jeg på dette». (Foto: Christoffer Meyer)

Det med tunge løft har i alle tider vært en utfordring i byggebransjen. Wik har erfart dette som prosjektleder på flere større bygg, men fikk ideen da han skulle pusse opp sin egen blokkleilighet. Denne lå i tredje etasje, og alt bygningsmateriellet måtte bæres opp en trang trappegang.

– Jeg klarte å knekke av hjørner på alle gipsplatene ved at de dunket i veggen. Dette resulterte i mye ekstra sparkling og pussing, forteller han.

Dette var et stort irritasjonsmoment, og han så for seg hvordan hele denne tunge bærejobben kunne forenkles med en landingsrampe plassert i et av leilighetens vinduer.

FIKK STØTTE

Han laget noen skisser, og diskuterte det med svigerfaren, Kristoffer Bråten, som selv er oppfinner, og har kommet på flere ting som er blitt patentert av andre. Rådet hans var å først sjekke om andre hadde patentert en lignende ide. Wik tok derfor kontakt med konsulentselskapet Acapo (tidligere Bergen patentkontor), som først gjorde et søk i alle verdens patentregistre, uten å finne noe lignende. De hjalp ham så med å skrive en profesjonell patentsøknad.

– Patenten, som i dag er godkjent, er så omfattende at jeg knapt orker å lese den selv. Det kostet noen kroner, men jeg er glad for at jeg tok den utgiften, sier han.

Deretter søkte han om støtte fra Innovasjon Norge, og mottok til sammen (gjennom flere omganger) rundt én million derfra, i tillegg til gode råd og mentorordning. De tipset også om folk det kunne være nyttig å prate med, blant andre Connect Vest-Norge. Dette er en non profit-organisasjon som hjelper gründere med å koble seg til næringslivet og investorer, blant annet gjennom møtearenaen Springbrett, der gründerne får tilbakemelding på ideen fra et tverrfaglig panel.

– Jeg har siden hatt stor nytte av flere av aktørene Springbrett-panelet, sier han, og ramser opp Truls Pettersen (assisterende banksjef i DnB), Tom Emil Olsen (gründer av brandingselskapet Kind), Tor Harald Nævdal (eier og daglig leder i Nævdal bygg) og Torbjørn Haaland (hatt ulike roller i Douwe Egberts (tidl. Friele) og er styreleder for flere selskaper).

Nævdal ble den første kunden, Kind har han brukt hele veien, Pettersen har vært en god rådgiver, og Torbjørn Haaland er nå styreleder i Liftroller. Sistnevnte har også gått inn på eiersiden, sammen med It’s Learning-gründer Jan Åge Skaathun og Bjørn Alsterberg, etter at Wik solgte 20 prosent av selskapet.

– Jeg hadde holdt på lenge på egenhånd, og trengte å få inn noen med erfaring, blant annet på kontraktsinngåelse og internasjonalisering. Liftroller er et produkt som vi ønsker å selge til hele verden.

HAR FLERE IDEER

Foreløpig har Liftroller konsentrert seg mest om å få innpass i norske storbyer, men det er også en økende etterspørsel fra Sverige og Danmark.

– Kunne dette vært interessant å selge inn til borettslag? Er det mulig å løfte et piano opp noen etasjer med Liftroller?

– Hehe. Det er ingen dum tanke. Så lenge vindusåpningen er stor nok, kan du ta inn og ut alt som veier inntil 1200 kg. Mange har også foreslått å bruke det på skip og oljeplattformer.

– Hva med flyttebyråer?

– Tanken har slått meg, men jeg har ikke hatt kapasitet til å gjøre noe med det. Nå har jeg fått ansatt selgere, så da håper jeg å kunne bruke mer tid på den kreative biten. Inntil nå har jeg hatt alle hattene på eget hode.

Jo færre hatter han har på hodet, til lettere blir det å få tilbake den opprinnelige tenkehetten. For dette er en gründer med mer enn én ide. En av disse er allerede utviklet, og har fått navnet Liftwagon. Med denne fraktes tunge gjenstander på inntil 1200 kg dit de skal brukes inne i bygget, uten at arbeiderne trenger å foreta tunge løft.

Det kommer snart flere tilleggsprodukter som kundene kan kjøpe sammen med Liftroller. Systemet kan da også brukes motsatt, til å få ting ut av bygget på en lett måte, både ved å frakte inn nyttige hjelpemidler som minigravemaskin og beltetrillebår, og til effektivt å få avfallet ut.

– Det sies at du også er mentor for andre med gode ideer?

– Ja, det følger litt naturlig. Mange henvender seg til meg for å be om råd, og mange tømrere har gjerne egne ideer til hvordan ting kan gjøres enklere.

Wik anbefaler alltid folk om å google ideen først, for å se om andre har tenkt det samme. Dette har han opplevd selv med egne ideer, og han har også måttet skuffe andre som hadde trodd de hadde funnet frem til et unikt konsept.

– Det er ikke lenge siden det kom innom en som ikke hadde funnet noen ideer tilsvarende sin egen på Google. Vi søkte da på Youtube, som er sted nr. 2 å sjekke, og fant straks flere lignende produkter. Det er utrolig hva som allerede finnes.

liftroller3
FORENKLER OG EFFEKTIVISERER: Materiellet dras på ruller inn gjennom vindusåpningen og videre opp på materialvognen Liftwagon. (Foto: Liftroller)

Fakta

Liftroller

  • Liftroller er en mobil innløftingsrampe for bygningsmateriell som danner en transportbane gjennom et vindu i etasjen materiellet skal brukes.
  • Materiellet løftes opp på Liftroller med kran, og dras så på ruller inn gjennom vindusåpningen og videre opp på materialvognen Liftwagon.
  • Materiellet fraktes deretter (på Liftwagon) dit det skal brukes inne i bygget, der det senkes ned på gipsbukker.
  • Tunge gjenstander på inntil 1200 kg kan slik fraktes raskt, sikkert og enkelt til ønsket etasje, uten at arbeiderne trenger å foreta tunge løft.
  • Noen stikkord for Liftroller-systemet: Lav vekt, enkel å montere, bedre sikkerhet, sparer personellet for tunge løft.
  • Liftroller er nå tilgjengelig for leie flere steder i landet hos både Loxam, Ramirent, Cramo, UCO, Naboen, My Lift og flere andre.
  • I Bergen har blant andre Kruse Smith leid inn to Liftroller-lasteramper fra Naboen Utleie til ombyggingen av Banco Rotto-bygget.
  • LAB Entreprenør fikk også stor nytte av Liftroller under prosjektet Hotel Bergen Børs i det gamle bygget til DNB Bank i Bergen sentrum.
  • Mer informasjon: liftroller.no

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this