Jakub1
KREATIVT MILJØ I BERGEN: – Det finnes en rekke flinke fotografer, modeller og stylister her i byen. Det er ikke nødvendig å lete utenfor Bergen, sier fotograf Jakub Kaminski. (Foto: Britt Embry)

NYTT FOKUS PÅ BERGEN

Del artikkelen i Sosial medier

– Ikke hent fotografer utenfor Bergen, det finnes mange kreative fotografer her i byen, sier Jakub Kaminski fra Studio 77 i Strandgaten.

Jakub Kaminski studerte norsk hjemme i Polen, kom til Bergen som utvekslingsstudent, og fikk bergensk kjæreste. Nå blir han boende i byen for å skape et fotomiljø, og skjønner ikke hvorfor så mange kreative mennesker flytter fra Bergen.

Han ble født i Poznan for 25 år siden. Da han var 18 fikk han et kamera av foreldrene til bursdagen. Jakub hadde vist interesse, og foreldrene var glade for at sønnen var kreativ.

– Faren min var hobbymaler og han var ganske flink. Så jeg kommer fra en kreativ familie. Selv kan jeg verken tegne eller male, men jeg var nysgjerrig på foto, og da jeg fikk kamera og en kompis lærte meg noen triks, vokste interessen, forteller Kaminski.

Gjennom kameraten hadde han tilgang på gode modeller, make up-artister og stylister. Det gjorde alt mye lettere.

FOTOGRAFERTE MYE

– Hva gjorde dere?

­ – Vi dro rundt og møtte folk, skapte kontakter, møtte frisører og modeller som vi kunne jobbe med. Det er et ganske stort og kreativt miljø i Polen, som driver med forskjellige prosjekter. Det viktigste var vel at vi fotograferte mye. Det er slik du lærer.

– Jeg ville studere noe kult, og da stod valget mellom koreansk og norsk.

– Hvorfor kom du til Norge?

– Jeg studerte norsk.

– I Polen?

– Ja.

– Hvorfor?

Vi ler.

– Jeg er flink i språk. Jeg visste at mine foreldre ville at jeg skulle studere og få meg en utdannelse, og jeg kunne ikke bli ingeniør, jeg kan ikke programmere, jeg kan ikke tegne. Så hva kan jeg? Jo, språk. Jeg ville studere noe kult, og da stod valget mellom koreansk og norsk, og da ble det norsk, smiler Jakub på klingende bergensk.

BERGENSERE DRAR UT

Etter snart tre år i Bergen, har han registrert at mange kreative mennesker drar ut av byen for å jobbe.

– Vi har noen veldig dyktige motefotografer her i byen, men mange av dem jobber ikke i Bergen. De jobber i Oslo eller New York. Mange av de flinke drar ut. Men ikke alle, understreker fotograf Kaminski.

– Hva vil du?

– Jeg forsøker å skape et miljø i Bergen. Jeg har et veldig bra team rundt meg nå. Den beste frisøren, den beste sminkøren og den beste stylisten. Og så er det viktig at man får en god kjemi, at man kan samarbeide og at man forstår hverandre. Jeg opplever dessuten at vi er flinke til å hjelpe hverandre her i byen, jeg anbefaler andre fotografer og andre fotografer anbefaler meg, forteller Kaminski. 

TING SKJER

Målet hans er at næringslivet i Bergen, og i særdeleshet kjøpesentre, ikke skal føle at de må hente fotografer og modeller fra Oslo.

– De flyr dem inn til Bergen. Tenk hva det koster. Andre gjør hele produksjonen i Oslo. Mitt poeng er at det altså finnes en rekke flinke fotografer, modeller og stylister her i byen. Det skal ikke være nødvendig for store bedrifter å dra ut av Bergen når de trenger gode fotografer.

– Vi har så vidt begynt.

Han mener likevel at noe er i ferd med å endre seg i byen.

– Ting begynner å skje, ja. Alt dreier seg om nettverk, men vi er på gang med noe nå, og vi jobber hardt for å skape et miljø her i Bergen.

Nå jobber Kaminski videre med sine kolleger i Studio 77 i Strandgaten, som er et fotostudio som tilbyr det meste, enten det gjelder kommersielt, mote eller portretter.

– Jeg har mange kreative mennesker rundt meg, og vi jobber sammen for å skape et kreativt midtpunkt i Bergen. Vi har så vidt begynt, forsikrer Jakub Kaminski.

Jakub4
Foto: Jakub Kaminski
Jakub2
Foto: Jakub Kaminski
Jakub3
Foto: Jakub Kaminski

 

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this