ÅRLIGE MUSIKKLISTER: Vi begynte rundt år 2000 med våre musikklister. Disse ble satt på trykk i BA, BT, DN, Kapital, Bergensmagasinet og andre medier. (Faksimile fra Bergensmagasinet, 14. januar 2020)

Musikklister og musikkpoliti

Det er behov for å ta dette viktige tema opp igjen! Fordi: Nettaktører og tradisjonelle medier fremdeles driver og drypper sur galle på meg og andre som meg («finansfolk med stålkontroll på musikk»), de vil ha sine musikkanmeldelser for seg og sine navngitte bransjekolleger – det musikalske presteskap og svartkledde meningspoliti. Yrkesforbud kalles det.

Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)

Tekst: Thorstein Selvik

«Hvitsnipp»-inntrengere som meg skal vekk. Med ganske voldsom intensitet, overraskende voldsom. Dette er tydeligvis viktig for såkalt intellektuelle musikkanmeldere i Norge (et bittelite land, også musikalsk sett).

Samtidig ber flere – og særlig i det frie Norge fra Kristiansand til Trondheim – oss om å lage nye lister. Ikke minst for å irritere musikkpolitiet i «metropolen» Oslo.

Bakgrunn: Vi begynte rundt år 2000 med våre musikklister. Våre hardtarbeidende juryer med musikkeksperter (musikere, journalister, andre eksperter fra inn- og utland) kåret (etter lange diskusjoner) de beste og viktigste internasjonale rockalbum, beste og viktigste internasjonale album i alle kategorier, beste country, ballader, låter i alle kategorier, beste album etter år 2000, beste kvinnelige album og så videre.

Listene ble satt på trykk i BA, BT, DN, Kapital, her i Bergensmagasinet og flere andre medier. Vi begynte med dette fordi det frem til millenniumskiftet og i løpet av 2000 florerte av «gutteromslister» hvor plateutvalget var temmelig historieløst og preget av sviktende kunnskaper.

«Hvitsnipp»-inntrengere som meg skal vekk. Med ganske voldsom intensitet, overraskende voldsom. Dette er tydeligvis viktig for såkalt intellektuelle musikkanmeldere i Norge (et bittelite land, også musikalsk sett).

Struktur og sammensetting virket tilfeldig, og omtrent den eldste platen disse gutteromsvalpene visste om var derfor antakelig nummer 1 – den i år 2000 tre år gamle OK Computer med Radiohead. Bra plate, men historiens beste? Hallo?

Vi var nødt til å rette opp misærene fra år 2000, og denne opprettingen holdt vi på med i Dagens Næringsliv og de andre mediene helt frem til desember 2019. Da publiserte vi i DN på julaften oversikten over de viktigste politiske sangene (se faksimile under).

Kanskje det nå er på tide å lage flere skjellsettende lister til glede for oss og verden?

DE VIKTIGSTE PROTESTSANGENE: Vi var nødt til å rette opp misærene fra år 2000, og denne opprettingen holdt vi på med i Dagens Næringsliv og de andre mediene helt frem til desember 2019. Da publiserte vi i DN på julaften oversikten over de viktigste politiske sangene. (Faksimile fra Dagens Næringsliv, 24. desember 2019)

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this