Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
INVITERER TIL LÅTSLIPP: – Om lytterne vil like låtene våre, har vi lykkes. Om musikken vår appellerer til en positiv handling, så har vi gjort suksess, sier Aase Marie Dahle. (Foto: Magne Fonn Hafskor) 

Moderne poplåter om smerte og håp

Låtene handler om å strekke ut en hjelpende hånd til noen som har det vanskelig, sier Aase Marie Dahle, som nå inviterer til låtslippfest for datteren Cindys nye versjoner av to 25 år gamle låter med evigaktuelle temaer.

Aase Marie Dahle kom nylig ut med boken Ingen er som alle andre – som er første del av serien «Et liv å leve», basert på hennes dagbøker. Hun er født på Laksevåg, og jobbet på 90-tallet i kriminalomsorgen både i Bærum og i Bergen.

En opplevelse ved Bergen fengsel i 1996 gjorde sterkt inntrykk på henne, og førte til slutt til at hun forlot yrket som fengselsbetjent: En ung fange satte fyr på cellen, og omkom i brannen.

INNELÅST I 23 TIMER

– I boken min kaller jeg ham for «Seradj», forteller hun.

– Han hadde reist fra Algerie med falskt pass, og ble varetektsfengslet med «ukjent identitet». Han var en rolig innsatt, men fengselsoppholdet begynte å tære på psyken hans. Ukene gikk, og han viste klare tegn på at noe var galt med ham. Fengselet svarte med å isolere ham.

I boken forteller hun om en gang hun tok låserunden på boenheten på lukket avdeling, og ble sjokkert da hun låste opp celledøren hans:

«Seradj stod med ryggen til meg som en zombie og stirret ut vinduet, hvor mørket forlengst var kommet. Da han snudde seg mot meg, så han på meg med et tomt og intetsigende blikk, som om han ikke så meg i den tilstanden han befant seg i. Neste morgen tok jeg saken opp på morgenmøtet. Dette var tredje gangen jeg tok opp Seradj-saken på møter. Jeg fortalte det jeg hadde observert, og hvor skadelig isolasjonen var for Seradj. Han satt innelåst 23 timer i døgnet. (…)

Da jeg kjørte hjem fra jobb, bestemte jeg meg for å ta kontakt merd Tilsynsrådet og informere dem om behandlingen av Seradj. (…) Tre dager senere ringte telefonen min hjemme om kvelden. Jeg fikk vite at det brant i Bergen fengsel, og at det pågikk en dramatisk redningsaksjon. Seradj hadde tent på cellen, og omkom i brannen.»

LÅTSLIPP PÅ ALLMUEN

Hun forteller mer om Seradj i neste bok i serien, som kommer ut i løpet av mars. Like etter bokutgivelsen skal hun så ha slippefest for to nye låter på Allmuen Bar og Bistro i Bergen – der den ene sangen ble skrevet som en hyllest til Seradj.

TEAM DAHLE: Cindy Marie Dahle er Aaase Maries datter, og synger på nyinnspillingen av de to låtene – som er skrevet av Aase Marie Dahle og hennes sønn Remy Martin Dahle. (Foto: Per Heimly)

Begge sangene ble skrevet på slutten av 90-tallet sammen med hennes den gangen 15 år gamle sønn, Remy Martin Dahle, som satte musikk til hennes tekster. Låten som handler om Seradj heter «Dine øyne», mens den andre, «Hold On» handler om rus og psykisk helse.

De to låtene ble opprinnelig innspilt i 1998 i det daværende Alvøen-studioet Midwest Recording – med Knut August Skønberg og Christian Acevedo som vokalister – og utgitt i et opplag på 1000 cd-singler.

Nå er de innspilt på nytt, med datteren Cindy Marie Dahle som vokalist. Christian Acevedo synger den spanske delen av «Hold On», slik han også gjorde i 1998.

– Det var min datter som foreslo å få låtene remikset nå, siden jeg skriver om dem i den kommende boken min, forteller Dahle.

– Jeg var på vei ut døren da hun ringte til noen som kunne hjelpe med dette. Hun satte meg på «speaker», og jeg fikk fortalt at jeg ønsket å remikse de to låtene i forbindelse med bokutgivelsen. Datteren min fortalte meg etterpå at jeg hadde snakket med Gunnar Greve, som eier platestudioet og managementet Mer i Oslo.

Det endte med at «Dine øyne» ble produsert av Carl Hovin og Sander Meland (som også er produsent for Alan Walker) i Mer Studios, mens «Hold On» ble produsert av Shivan Gjerde i Triplet Studios.

VIKTIG TEMA

– Tematikken er like aktuell ­– om ikke mer – i dag som den var for 25 år siden.

– Begge låtene handler om psykisk helse, og tematikken er like aktuell ­– om ikke mer – i dag som den var for 25 år siden. Vi har derfor invitert Thomas Høiseth til slippefesten. Han er poliklinikkleder ved Betanien DPS, og skal holde et foredrag om psykisk helse, sier hun.

Slippefesten arrangeres av Remy Martin Dahle, og er for 150 inviterte gjester (det er fortsatt ledige plasser – ta kontakt med arrangør dersom du ønsker å bli med).

– Jeg er sikker på at mange av de som kommer på en eller annen måte har en relasjon til tematikken – enten for seg selv eller noen av sine nærmeste. Det gjelder også selvmord; ikke bare i norske fengsler, men også ute i samfunnet. For det er dystre tall.

Slippefesten er for inviterte gjester, og holdes i kjelleren på Allmuen Bar & Bistro, lørdag 1. april 2023 kl. 19.00. Arrangementet avsluttes kl 22:00, men kvelden fortsetter i samme lokalet frem til 01:00 for dem som vil bli igjen. Mer informasjon: Eventsiden «Låtslipp & psykisk helse» på Facebook.

Bokserien «Et liv å leve» er en biografi basert på Aase Marie Dahles dagbøker. «Ingen er som alle andre» kom ut på Kolon forlag i fjor, og i mars kommer hun med «Nemesis».

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this