Goodify1
GLOBAL BEVEGELSE: Daglig leder og gründer Kristian David Elgen ønsker å lage en global bevegelse for hverdagsgodhet. Så langt har 30.000 gode gjerninger blitt formidlet via Goodify. (Foto: Katrine Ellefsen)

Mangler folk som trenger hjelp

Del artikkelen i Sosial medier

Kristian David Elgen sa opp jobben etter ti år i Equinor for å bygge opp appen Goodify. Nå opplever han at mange vil hjelpe andre, men det er færre som ber om hjelp.

– Det er lettere å se på seg selv som en som kan hjelpe kontra en som trenger hjelp. Mange folk opplever det som vanskelig å be om hjelp.

Appen Goodify kobler mennesker som trenger hjelp med mennesker som ønsker å hjelpe noen. Hjelpen skal være gratis og frivillig, og ideelt sett ha et omfang på et par timer. Hittil er det overvekt av mennesker som vil hjelpe. Fortsatt er det knyttet mye skam til det å be om hjelp fra fremmede, tror appgründer Elgen.

Han er en av dem som lager podkast til serien «Tech, håp & kjærlighet» som har sitt utspring i Bergen gjennom Kavlifondet. Kristian David Elgens podkast ble sluppet 13. februar.

– Det er lettere å se på seg selv som en som kan hjelpe kontra en som trenger hjelp. Mange folk opplever det som vanskelig å be om hjelp. Vi får henvendelser utenom appen som sier det sitter langt inne, sier Elgen.

[PostBlock id=576]

– Jeg tror det finnes veldig mange mennesker som kan spørre om hjelp som ikke gjør det. Større åpenhet vil kunne endre det etter hvert. Bare det å lage en arena, som Goodify, der mange ber om hjelp, gjør at du ser at det er flere enn deg som trenger hjelp. Til og med kanskje noen i din gate eller bydel.

– Mer synlighet i mediene, slik at andre kan lese og se at det er flere som ber om hjelp, det tror jeg vil gjøre det lettere over tid. Det er en langsiktig jobb. Goodify alene klarer ikke å fjerne stigma rundt det å spørre om hjelp, men det er i hvert fall et bidrag.

Hverdagsgodhet

FAKTA Goodify
Mer informasjon: goodify.no

For tre år siden sa Elgen opp jobben, etter 10 år i Equinor, for å bygge opp Goodify. Han hadde vært engasjert i veldedig arbeid tidligere. Sammen med venner grunnla han en stiftelse som blant annet startet opp en barneskole i Kongo. Det var en gradvis prosess gjennom flere år, der han hadde kjent på om det var riktig å bruke så mye tid og krefter på at et stort selskap skulle tjene enda litt mer.

Kunne han bruke energien og kreftene sine på noe som betydde noe mer, noe større, slik at han hadde gjort en forskjell når livets regnskap skulle gjøres opp?

– Verden trenger folk som ønsker å gjøre en forskjell og tør å satse for å klare det. Jeg tenkte; jeg kan ikke bli værende i det livet jeg kjenner på grunn av frykt, og la det styre. Jeg tok sjansen, hoppet i det, og har ikke angret, forteller Elgen overbevisende.

Visjonen til Goodify er å skape en global bevegelse for hverdagsgodhet. Tanken er at verden trenger mer godhet og gode gjerninger hvis målet er et varmere og mer inkluderende samfunn. I bunn ligger en universell tro på at de aller fleste er gode mennesker som ønsker å være god og hjelpsom. Goodify er verken religiøst eller politisk forankret. Appen skal gjøre det enklere både å få hjelp og gi hjelp. At verdien er like stor for de som gir hjelp, som den er for de som mottar hjelp, er Elgen overbevist om.

– I fellesskap får vi gode gjerninger til å skje. Å få lov til å gjøre en forskjell for andre, tror jeg gjør noe med oss. Den største gleden du kan ha er å gjøre andre glad, og det er fundamentalt viktig, sier han.

Goodify-gründeren har selv brukt appen, som deler de gode gjerningene inn i fire kategorier: være sammen, ting, praktisk hjelp og faglig hjelp. Elgen har vært på sykkeltur og drukket kaffe med beboere på sykehjem, gått på kafé, og gitt bort julegaver, men innrømmer han har til gode å be om hjelp via appen. Mest fordi han har det bra nå, og har et godt nettverk rundt seg.

– Akkurat nå er min livssituasjon slik at jeg har mer overskudd til å bidra enn behov for å spørre om hjelp. Skulle det endre seg, ville jeg kunne be om hjelp via Goodify. Da ville jeg ønske å være åpen om det, for å normalisere det å be om hjelp fra fremmede, sier Elgen.

Ingen datingapp

Den største utfordringen for Goodify, i tillegg til at folk opplever det som vanskelig å be om hjelp, er at folk er travle. I Goodify ønsker de å jobbe enda mer med å få folk fra tanke og ønske til handling, og utfordre folk på det. Elgen forklarer hva han mener:

– Vi er opptatt av oss selv og har det veldig travelt med våre egne ting, men jeg tror folk har det i seg å ville hjelpe. Vi trenger å jobbe langsiktig. Å få enda flere til å gi av sin tid og bidra, og stille opp for et annet menneske. Målet er at folk også skal møtes. Det er så lett å bare Vippse penger for å hjelpe, slik det ofte blir i andre sammenhenger.

– Hovedvekten av de som ber om hjelp er i situasjoner med sosialt og/eller økonomisk utenforskap. De mangler kanskje mat eller en julegave. Det kan være ellers ressurssterke personer som har havnet i en vanskelig situasjon.

Ikke bare privatpersoner, også organisasjoner og sykehjem har tatt i bruk Goodify, for eksempel Frelsesarméen. Den største gruppen som i dag bruker Goodifyappen er kvinner mellom 30 og 50 år, i de største byene i Norge. Det er de som oftest bidrar – og får mest hjelp.

– Det er ikke en bevisst strategi fra Goodify. Appen skal være for alle. Mange er i begge kategorier, og både gir og får hjelp via appen. De fleste ber om praktisk hjelp eller ting.

– Det er fint at man ikke enten er ressurssterk eller svak. Livet går opp og ned og alle kan havne i en livssituasjon der de trenger hjelp. Det kan være detaljer som avgjør. Hovedvekten av de som ber om hjelp er i situasjoner med sosialt og/eller økonomisk utenforskap. De mangler kanskje mat eller en julegave. Det kan være ellers ressurssterke personer som på grunn av samlivsbrudd eller sykdom har havnet i en vanskelig situasjon, forteller Elgen.

Goodify er et tillitsbasert system. For å ta noen forholdsregler er appen bygget slik at man må verifiseres via sms, kan rapportere brukere, og gi hverandre rating. Man kan velge å være anonym når man ber om hjelp, men alle som gir hjelp må identifisere seg. Det er regler for hva man kan be om via appen: penger og gavekort, dyre ting, medisiner, helsehjelp og barnevakt er ikke tillatt å be om hjelp til.

– Vi har veldig lite rapporteringer. Vi sitter og modererer alt og vet nøyaktig hvem som er i kontakt med hverandre. Vi stopper og sletter, og gir en tilbakemelding hvis det er noen som er upassende og bryter reglene. Ofte handler det om at noen ber om penger, for eksempel. Det har vært ett tilfelle der det kunne se ut som noen hadde misforstått formålet med Goodify og brukt det til dating. Goodify er på ingen måte en datingapp. Det finnes det mange andre apper til. Klagene vi får dreier seg mer om at folk ikke takker skikkelig, eller ikke holder avtaler, men det kan det være gode grunner til som vi ikke kjenner til, understreker Elgen.

Globale gode gjerninger

– Det er bare snakk om tid før verden har en Airbnb for gode gjerninger. Det er vårt ambisjonsnivå, å prøve å skape det.

Goodify er et ideelt foretak og kan ikke utbetale fremtidig utbytte. Overskuddet skal alltid føres tilbake til virksomheten. Planene fremover er å videreutvikle appen, gjøre den enda mer brukervennlig, trygg og effektiv. Målet er at også flere bedrifter skal bruke appen, og at appen skal tas i bruk i flere geografiske områder.

– Vi ønsker å være globale. Det er bare snakk om tid før verden har en Airbnb for gode gjerninger. Det er vårt ambisjonsnivå, å prøve å skape det. Neste ledd nå er å spre Goodify utover i Norge og de nordiske landene, men det er fortsatt «work i progress», forteller gründer Elgen.

Goodify har allerede passert 30 000 gode gjerninger. Neste store mål er 1 million. Med støtte fra Kavlifondet har Goodify etablert et fast team. I podkastserien «Tech, håp & kjærlighet» kan du treffe gründeren og Kenneth, en av de mange som bruker appen.

– Jeg håper min historie kan inspirere andre, uten at jeg har noe behov for å stå frem som en helgen. Det er et tungt og stort arbeid å drive dette fremover, men jeg møter utrolig mye positivitet, og har ikke tenkt å gi meg, forsikrer Kristian David Elgen.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this