– Det finnes en slags romantisk tanke om den sultende, strevende kunstneren, men det er faktisk ikke noe romantisk ved det i det hele tatt. Folk med kreative yrker skal også spise og leve, påpeker gründer av Time To Riot, Kimberly Larsen.
Frilansere innen kreative yrker opplever ofte at kunder ikke forstår verdien av deres arbeid. Ikke sjelden forventes det at oppdrag skal gjøres gratis, eller til en urimelig lav pris. For Kimberly er det er viktig at den kreative frilanser tør å be om rettferdig lønn for sitt arbeid.
– Det er på tide å gjøre opprør; vi må få bort idéen om at man skal lide for kunsten, sier Kimberly.
– Mange kreative frilansere føler seg presset til å gjøre arbeid gratis eller nesten gratis, eller tør ikke å spørre om en rettferdig pris.
Mange vil nok huske Kimberly som skuespiller i Hotel Cæsar, der hun bare 18 år gammel debuterte som den mystiske Tause Tove. Siden da har trettiseksåringen rukket å være programleder, reporter, journalist, regissør, TV- og filmprodusent.
Hun har også vært musikkmanager for blant annet MGP-deltaker Carl Espen Thorbjørnsen og casting-ansvarlig for Stjernekamp, Allsang på Grensen, 4-Stjerners middag og Idol. I tillegg har hun studert og arbeidet med kreative fag, prosjekter og selskaper i England og USA.
Under en periode på tre år drev Kimberly med thaiboksing i Thailand. Tilbake på mer hjemlige trakter, slår Kimberly nå et slag for den kreative frilanser sin verdighet – og lommebok.
– Mange kreative frilansere føler seg presset til å gjøre arbeid gratis eller nesten gratis, eller tør ikke å spørre om en rettferdig pris, fordi de er redde for at oppgaven dermed vil gis til noen andre. Men man kan ikke jobbe gratis for at andre skal tjene penger, sier Kimberly.
OM KUNDER OG KUNNSKAP
Bergensmagasinet møter den energiske gründeren på en kafé i Gågaten. Våren 2016 etablerte Kimberly den internett-baserte tjenesten timetoriot.com, en plattform for kjøp og salg av kreative tjenester under godt informerte og rettferdige premisser for både kunden og frilanseren.
Nylig var Kimberly en av tre nominerte til Bergen Awards sin kategori Årets Gründer 2016. Selskapet har allerede fått en verdivurdering overfor investorer til 40 millioner kroner. Denne er basert på en kombinasjon av verdi på teknologien som er utviklet, ressursene innad i selskapet, forventet fremtidige inntjeningsmuligheter og avkastning på investering.
– Vi har manglet en felles møteplass, hvor premissene kan tilrettelegges for hvordan man kjøper og selger kreative tjenester.
I kombinasjon med et treffende eksempel, forklarer Kimberly hva som er bakgrunnen for etableringen av selskapet med opprør på agendaen.
– Gjennom lang erfaring i kreative miljøer, tenker jeg egentlig at hovedproblemet er at vi har manglet en felles møteplass, hvor premissene kan tilrettelegges for hvordan man kjøper og selger kreative tjenester. Dette er en ekstremt prosjektbasert industri, og krever hyppige ansettelser.
Uten tilgang på et nettverk med verifiserte frilansere, og uten et sted med kontinuerlig tilgang på jobber som passer frilanseren sine kriterier, skaper dette en uforutsigbar og komplisert prosess. I tillegg opplever Kimberly at det blant kunder ikke er nok forståelse og kunnskap om hva kreative tjenester bør koste, og hvorfor.
– Mange kunder vet rett og slett ikke hvor mange timers arbeid, hvilke dyre utdannelser, og hvilket dyrt utstyr og materialer som kan være involvert i å skape for eksempel gode bilder, videoer eller nettsider. Skal man for eksempel lage en video, vil vanligvis et stort utvalg av godt utstyr gi finere resultater.
– På vår nettside skal vi lage et verktøy der kunden selv kan se hvordan et resultat vil bli dersom man bruker ett kamera, to kameraer, en eller flere lamper og flere andre ting som kan påvirke det endelige resultatet, men dermed også den rettferdige prisen, sier Kimberly.
Likevel forventer mange at en kunstner skal være takknemlig om de bare tagges på sosiale medier.
– Man ber jo ikke en hjernekirurg om å gjøre en operasjon gratis til gjengjeld for den gode eksponeringen han vil få på Instagram når du tagger ham der etterpå, ler Kimberly.
OM OPPRUSTNING TIL GRÃœNDERLIVET
Den 21. mars deltar Kimberly som foredragsholder på Gründermessen 2017. Her vil hun fortelle åpent om hvordan rusmisbruk, ungdomshjem og thai-boksing har forberedt henne på gründerlivet.
Mange forventer at en kunstner skal være takknemlig om de bare tagges på sosiale medier.
Da Kimberly var ung, jobbet hennes mor som modell, og var gift med en mann i oljeindustrien. På grunn av dette vokste Kimberly opp i Norge, Sveits, England og Holland. Da hun var syv år gammel, snakket hun norsk, engelsk og nederlandsk. Sistnevnte språk snakker hun ikke lenger.
– Jeg husker det øyeblikket jeg «glemte» nederlandsk. Jeg ble ertet av noen andre barn fordi jeg snakket med en nederlandsk gutt på alder med min bror, som gikk i en barnehage like ved hvor jeg bodde på Ullern. Etter ertingen gikk jeg lange omveier for å unngå den stakkars gutten. Så ble jeg konfrontert av guttens og mine foreldre på skøytebanen, og jeg sa «men jeg kan ikke hollandsk». Det angrer jeg på nå, sier Kimberly.
For Kimberly bød barndommen på følelser hun ikke helt kunne takle. Tolv år gammel begynner Kimberly å ruse seg. Hun kommer ikke overens med sine foreldre, og vet ikke hvordan hun skal fortelle noen om de vanskelige følelsene hun har. Oppførselen blir til slutt så utagerende at hun sendes på ungdomshjem. 17 år gammel blir hun alenemor til en liten gutt.
– Før han ble født, hadde jeg allerede bestemt meg for at skulle jeg bli noe, så måtte jeg selv ta de riktige valgene. Det gikk opp for meg at alt egentlig handler om de valgene man tar for seg selv. Jeg ville bo for meg selv, og jeg ville bli skuespiller. Alt det negative jeg hadde opplevd, lærte meg tidlig at får man et slag i trynet, så må man velge om man skal bli liggende, eller om man skal reise seg opp igjen, sier Kimberly.
– Da jeg drev med thai-boksing, slo treneren meg på beina med en kjepp når jeg ikke løftet dem høyt nok. Jeg var full i blåmerker, men samtidig har jeg aldri følt meg så sterk, og jeg lærte at jeg faktisk tåler så mye mer enn jeg skulle trodd. Denne troen på seg selv er også noe som kommer godt med om man skal bli gründer, for man må lære seg å takle mange slag i form av svaret nei.
OM MANGEL PÃ… KREATIVT ARBEID
Selv har Kimberly aldri strevd for å finne kreativt arbeid. Hun har sett seg rundt, og gått dit frilanseren trengtes. Å være litt som poteten som kan brukes til alt, kan komme godt med.
– Vi er blitt vant til å bli fortalt at det ikke finnes arbeid for de kreative der ute.
Hennes erfaringer fra både inn- og utland viser derimot at suksess som frilanser i stor grad baserer seg på frilanserens egne personlige og profesjonelle nettverk. Mange kreative jobber blir nemlig aldri annonsert på nett.
– Vi er blitt vant til å bli fortalt at det ikke finnes arbeid for de kreative der ute, at utdannelsen din på 600 000 kroner er bortkastet, at du er heldig om du etter 10 års gratis arbeid kan få stille inn fokuset på kameraet i en storfilm, og da blir man litt oppgitt, sier Kimberly.
– Vi har hatt ute nærmere 400 jobber på sidene våre de siste månedene, så jobbene er der ute!
Hos Time To Riot samles alt på ett sted. Den som registrerer seg, får sin egen personlige nettside, og både frilansere og kunder kan vise seg frem, danne nettverk og inngå avtaler.
– Når bare én person kontakter meg og sier at de fikk jobb på grunn av Time To Riot, føler jeg virkelig at alt slitet er verdt det. Nå jobber vi for å etablere oss ordentlig utenfor Norge også, sier Kimberly.
Kimberly er gift med den bergenske musikeren og låtskriveren Josefin Winther, og bor for tiden 50/50 i Bergen og Oslo. Etter sommeren er planen å bo mye i LA, for å etablere Time To Riot i USA.
