Lager opplevelse 1
OPPLEVELSER: Kjetil Hopen (t.v.) er mannen bak Barnehager AS. Her sammen med Stig Blindheim-Hansen, musikkpedagog og eier av Feedback Studios. (Foto: Britt Embry)

Lager opplevelsesbarnehager

Del artikkelen i Sosial medier

Det er i stor grad barnehager som legger grunnlaget for hvem som skal bli statsminister i dette landet, og hvem som havner utforbi, sier grunnlegger av Eventus Barnehager, Kjetil Hopen. 

På en solskinnsdag ble Bergensmagasinet invitert til en helt spesiell konsert i Fana Kulturhus. I flere måneder har førskolebarna i de fire Eventus barnehagene Eventyrdalen, Kvernslåtten, Midtun og Tiriltoppen øvd seg på sang, dramatisering og dans til musikken som de nå skal fremføre foran spente foreldre, besteforeldre og søsken i den store salen.

– Under konserten i dag skal barna stå foran mange mennesker. Dette handler om å være med og skape en mestringsfølelse for dem. Jeg treffer barn som gikk her for åtte-ti år siden, og som stråler når de snakker om opplevelsene, selvtilliten og følelsen av mestring som de har fått, smiler grunnlegger og eier av Eventus barnehager, Kjetil Hopen.

Bestemte seg tidlig

Kjetil Hopen vokste opp på Austrheim, og allerede på barneskolen var han sikker på hva han ønsket å bli med når han ble stor.

– Jeg var ti år gammel da jeg bestemte meg for å drive med barnehage, og et par år eldre da jeg bestemte meg for at jeg ville ha egen barnehage, forteller Hopen.

– Tenk å ha musikk, drama og matematikk ute i skogen, heller enn inne i et lite rom med tung luft!

Bare 17 år gammel er han ferdig utdannet barnepleier, og begynner å jobbe i en kommunalbarnehage på Austrheim. Etter en stund går han videre til førskoleutdanning, som det heter på gammelt.

– Jeg likte veldig godt å jobbe i barnehage, men hadde hele tiden tanker om hvordan de kunne bli best mulig. Jeg følte det var veldig gode barnehager der ute, men at de ikke utnyttet potensialet som de hadde, innen friluft og spesielt maritimt. De hadde ikke en gang båt eller buss, og gikk frem og tilbake til den samme plassen hver dag.

– Før jeg eide barnehage selv, fikk jeg som den første i Bergen kjøpt inn en buss til Tiriltoppen barnehage som jeg jobbet i, og fikk også tidlig båt som vi dro på tur med, sier Hopen.

Hopen har mange ganger erfart fordelene ved å la barna bruke naturen som klasserom.

– Jeg så jo at barna trives veldig godt ute, og at de lærer mye. Å kombinere kunnskap med å være på tur er spennende, og de får hele tiden se nye steder og slipper å gå opp igjen samme sted to ganger i uken, fem år på rad. Tenk å ha musikk, drama og matematikk ute i skogen, heller enn inne i et lite rom med tung luft!

Lager opplevelse 2
BREAKDANCING: Barna overrasket med tøff dans til 80-talls hiten Bad av Michael Jackson. – Et av formålene med musikk, dans og drama i Eventus sine barnehager, er å gi barna økt selvtillit og mestringsfølelse, sier grunnlegger Kjetil Hopen. (Foto: Britt Embry)

Uforglemmelige opplevelser

Sommerferien nærmer seg, og i Eventus betyr dette tid for ekstra eventyr. Over en periode på tre uker, skal Hopen sammen med hver av de fire barnehagenes førskolebarn reise på en tre-dagers sommeravslutning til Gulen i Sogn og Fjordane.

– Vi har alltid bestilt godt vær, men det var ett år jeg glemte det, og vi endte med å måtte tørke masse klær inne.

– Barnehagealder er en veldig fin alder, og vi er priviligert som får være med på disse førskoleturene. Her får barna være med på kajakktur, på skattejakt i fjellet, bli med på ribb i Sognefjorden, bade i boblebad, og får kjøpe is i Skjerjehamn hvor de også får hilse på kongen.

Ved vannkanten i Skjerjehamn står nemlig en høy statue av Kong Olav, laget av nå avdøde billedhugger Knut Steen, og hilser på de innseilende.

– Det blir mye skrik og glede på disse turene, og barna får spandere én natt i lavvo og én natt i hytte, og det er alltid stor konkurranse om første natt i lavvo! Vi har alltid bestilt godt vær, men det var ett år jeg glemte det, og vi endte med å måtte tørke masse klær inne, ler Hopen.

Kjetil opplever også at barn med spesielle behov responderer godt til denne formen for barnehage.

– Barn med spesielle behov koser seg så mye og er med på så mye sammen med de andre barna, at støttepersonen som er med dem ikke alltid ser forskjell på at dette barnet faktisk har spesielle behov og de andre barna. De mestrer gjerne ting bedre når de får være på lag og gjøre spennende ting sammen med noen, sier Hopen.

– Jeg spør alltid barna hva de synes det gøyeste på turen var, og da får jeg alltid ti forskjellige svar. For noen er det å holde en krabbe for første gang, eller å sprette opp magesekken på torsken for å se hva den har spist, og for andre er det den spesielle kajakkturen. Dette er ting som barna aldri glemmer, sier han engasjert.

Nonprofit

Da Kjetil Hopen åpnet sin første, egne barnehage i 2005, tok han samtidig avgjørelsen om at alle fremtidige overskudd skulle investeres direkte tilbake i barnehagen og i eventuelle fremtidige barnehager. I de fire barnehagene i drift i dag, er det plass til til sammen 350 barn. Når den femte barnehagen åpner på Kirkebirkeland, økes dette tallet til 430.

– Jeg synes det er feil at foreldre som ikke har råd til å la barna bli med på overnattinger og havrafting og den slags, ikke skal kunne sende barna sine med. 

– Jeg har ikke hatt behov for å ha mer enn det som er nok til å dekke husleien og til mat på bordet for familien, sier trebarnsfaren.

– Jeg er stolt over å ha bygget opp dette, og å gi et bedre tilbud for både barn og ansatte. Vi prøver å ha mest mulig goder for de ansatte også, for at de skal ha mest mulig å gi tilbake og stå på hver dag. Det er et krevende yrke.

Hensyn til foreldre spiller også en viktig rolle.

– Jeg synes også det er feil at foreldre som ikke har råd til å la barna bli med på overnattinger og havrafting og den slags, ikke skal kunne sende barna sine med. Vi sørger for at alle barna kan være med, og hver barnehage har to busser og én båt hver. For oss blir det dermed ikke noen diskusjon om at vi som private har sugerøret nede i tilskuddskassen og skal ha offentlige penger, sier Hopen.

Blant hovedårsakene til at mange foreldre kan være spesielt interessert i Eventus, fortellet Hopen at er de store utemulighetene, de mange pedagogene, og fokuset på sunn mat og matvaner.

– Vi ser at foreldre som tar kontakt er mer opptatt enn før av hvilket kosthold barna tilbys. I Eventus sine barnehager får barna tre måltider for dagen, med nok grønnskaker og fisk. Vi totalforbyr ikke sukker og andre ting, men prøver heller å finne en god miks, og ungene får være med på hele prosessen, fra å sløye fisken til de får det i magen, og da ser vi også at de eter mye mer. Om høsten reiser vi også til Hardanger for å plukke frukt og lage økologisk syltetøy, smiler han.

Betaler det samme

Med alt hva Eventus tilbyr, stiller det seg naturlig å spørre om hva foreldre må betale for en plass i privatbarnehagen, sammenlignet med priser hos de kommunale barnehagene.

– Foreldre betaler akkurat det samme til oss som til kommunen, men vi merker at mange foreldre blir mer og mer interessert i at barna skal få plass i Eventus. Det er jo blitt veldig god barnehagedekning her i Bergen nå, som for eksempel i Ytrebygda hvor det finnes 224 flere barnehageplasser enn det finnes barn til å fylle dem. I Ytrebygda har vi allikevel 30 barn på venteliste til Eventus Tiriltoppen. Men snart åpner vi også en barnehage på Kirkebirkeland som skal hete Birk, og den er ikke fylt opp enda, sier Hopen.

– Vi har nylig brukt tre millioner på å oppjustere uteområdene til de fire barnehagene, ikke fordi vi må, men fordi vi vil ligge i forkant. Jeg hørte en dag en nabobarnehage som gikk forbi, mens vår vaktmester holdt på å male en yttervegg som det var kommet litt grønske på. Så hører jeg den ene voksne si, at her maler de før de må male! Den synes jeg var litt bra, ler Hopen.

Lager opplevelse 3
EN SUKSESS: Publikum klapper til vel gjennomført konsert, og barn og ansatte takker alle som kunne komme. En litt spontan seiersdans er da på sin plass, om enn ikke en del av programmet. (Foto: Britt Embry)

Egen musikkpedagog

Når barna har gått sitt siste år i barnehagen, har de ansatte ved Eventus overføringsmøter med barneskolene som hvert av barna skal begynne på.

– I overføringsmøtene snakker vi gjerne mer detaljert om hvert barn, og deres styrker og behov. Det er viktig at ikke skolen må begynne helt på nytt igjen med å lære om hvert barn, men kan få informasjon som er blitt opparbeidet gjennom mange år. At dette blir videreført og er utrolig viktig, fordi i barnehagen har vi mye større mulighet til å oppdage og jobbe med ting, og har mye tettere bemanning enn på skolen, sier Hopen.

– Å jobbe i barnehage anses ikke som et annenrangs yrke lenger, så vi er veldig stolte over å ha vært med på å endre oppfatningen, og at vi viser hvor viktig denne perioden i livet er for et barn.

– Vår yrkesstolthet er blitt styrket og kommet mer frem. Å jobbe i barnehage anses ikke som et annenrangs yrke lenger, så vi er veldig stolte over å ha vært med på å endre oppfatningen, og at vi viser hvor viktig denne perioden i livet er for et barn.

I Eventus betraktes barns lek og læring som to uatskillelige begrep. Et stort fokus på musikk bidrar til filosofien om å gjøre læring til lek, og lek til læring.

Eventus sin egen musikkpedagog er Stig Blindheim-Hansen, som er eier av Feedback Studios. I tillegg til å være musikkskole, tilbyr studioet også musikkterapi og musikkpedagogi.

Bra med konkurranse

– Jeg jobber fulltid i mitt firma Feedback Studios, og som del av dette jobbet jeg før som musikkpedagog kun i Eventus Kvernslått, men er nå mer inne som konsulent i alle barnehagene. Det er vel egentlig min kompetanse å prøve å lære de ansatte opp i å bruke musikk, og dette har faktisk ført til at de ansatte på egenhånd har dannet tre musikkgrupper, som en slags bedriftslag, kan man kalle det, smiler Blindheim-Hansen.

For Kjetil Hopen er det viktig at også de ansatte skal ta del i musikken.

– Mange ansatte har aldri tatt i et musikkinstrument, og så er de med i et år, og så står de plutselig på Garage og opptrer og legger ut profilbilder, og det lyser av dem at de er vanvittig stolte. Så for de ansatte er dette også samlende, og det skaper mestringsfølelse, sier Hopen.

– Stig er en utrolig flink pedagog med kollegaene og med barna, og står for alt i dag sammen med dramapedagog Trude Smoe. De har gått rundt og øvd i barnehagene, og kommet med mange gode ideer rundt musikk. Og så tar Stig det opp med meg, og jeg sier ja, og så kjører han på, ler Kjetil.

– Musikk er veldig bra øvelse i mestring, hvor de for eksempel kan lære å holde en puls, synge og holde et grep på et instrument samtidig, som klokkespill eller en ukulele. Mange voksne klarere ikke det! ler Stig.

Når konserten starter, er det Stig og barnehageansatte som deltar i Eventus-bandene, som sammen med en profesjonell ved miksepulten stiller som barnas eget band til begivenheten. Stemningen er raskt i sving til både bergenske, nasjonale og internasjonale sangperler.

– Det skal ikke bli kjedelig, det skal hele tiden være utfordringer. For ti år siden gledet jeg meg til dagen det ble full barnehagedekning og konkurranse om barna, fordi da må kvaliteten opp. Nå er det full barnehagedekning, til beste for barn og foreldre, sier Hopen.

 

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this