Dag Lindebjerg
DAG OG LINDY: I begynnelsen av april startet NRK 2 å sende repriser av Norskekysten, første gang sendt i 2011. Lindebjerg røper at han har ideer til flere programmer, men han kan ikke si noe om innhold eller tidspunkt.

– Jeg måtte vestover igjen

Del artikkelen i Sosial medier

Dag Lindebjerg har det som best når han er på sjøen. Det kommer tydelig frem gjennom tv-ruten når NRK sender Norskekysten i reprise denne våren. Og det kan bli flere programmer fra havet.

Lindebjerg skal møte oss ved den lokale nærbutikken på Sandringham på Hjellestad. I det vi parkerer bilen og stiger ut, slår sjøluften mot oss. En liten måkeflokk maser. Solen bader i havet og roen senker seg.

Dag er iført fritidssko, blå dongeri og en Islender-genser, og prater med kjente i butikken, før han tar oss med til kaien hvor båten hans ligger og venter på å bli tatt opp på slippen for den sedvanlige vårpussen. I det vi setter oss i båten, siger syv stolte svaner forbi. Det er her Lindebjerg føler seg hjemme.

Måtte vestover

– Hva er det med sjøen, Dag?
– Noe udefinerbart. Det har bare alltid vært sånn. Oslo var et mareritt. Og etter 12 år på rad med Svenska Skidspelen måtte jeg hjem, Jeg måtte vestover igjen. Til kysten, fiske, naturen, fjellene. Så jeg bestemte meg i 1989 for å kjøpe hus og båt her. Det sto klart da jeg kom. Da var jeg hjemme.

– Jeg får en indre trivsel. For eksempel når jeg drar til Austevollsøyene og fisker. Da bor jeg gjerne i båten. Så drikker jeg kaffe, trekker beina opp og lener meg tilbake mens jeg hører sjøen skvulpe mot båten. Da føler jeg velvære. Husk at jeg har hatt et hektisk yrke. Livet her ved sjøen er en enorm kontrast. Her slapper jeg av.

– Livet på Askøy formet meg

Dag Lindebjerg er født i 1946, og vokste opp på Landås. Besteforeldrene var fra strilelandet, som han selv sier, fra Askøy og Åsane.
– Livet på Askøy og på gården til mormor formet meg. Der var båt, kyst og fiske hver sommer. Jeg vokste opp i en robåt, og jobbet etterhvert på sildeslakteriet hvor jeg spylte kasser.

– Som voksen ble jeg trener i Bergen svømmeklubb, deretter for landslaget, og da NRK skulle sende svømming ble jeg spurt om å kommentere. Det ble 35 år med journalistikk, de siste med kyst og natur som fokus.

Han har gjort hundre programmer om kyst og fjell i Norge. Seertallene har vært veldig gode, og Lindebjergs programmer har lokket 800.000 på det meste, midt i fellesferien. Han skriver ikke manus; dette er bare Dag Lindebjergs møte med kysten og menneskene som bor, jobber og lever der.
– Det var et område som var forsømt i NRK. Alt handlet om dalene på Østlandet, sier Lindebjerg.

– Hva er hemmeligheten bak de høye seertallene?
– Jeg gjør bare det jeg synes er interessant og håper andre liker det. Ingenting er laget til. Ingen regi. Det du ser skjer der og da; jeg hilser på folk én gang – da må kamera gå.

Lindy

– Kan du fortelle om Lindy?
– Ettersom Lindy er en trebåt, krever hun en del vedlikehold. Så man må være interessert. Nå driver ikke jeg med sånn typisk vårpuss; jeg putler på litt hele året, men jeg tar den opp og bunnsmører den hvert år.

– Det er ikke en vestlandsbåt, faktisk – Lindy er fra østlandsområdet og det er en såkalt Onsøykrysser. Båten var åpen da jeg kjøpte den, og det er ingen god idé på Vestlandet. Jeg bygget overbygget selv.

Lindy har blitt kjendis etter alle programmene som er laget langs norskekysten, og flere kan det bli uten at Lindebjerg vil røpe hvilke planer han har eller når det eventuelt vil skje. For han hadde rett. Det fins mange historier langs kysten vår, og enda er det mange igjen som bare venter på å bli fortalt.

Norskekysten sendes i reprise på NRK1 hverdager kl. 09.10. I morgen, onsdag 18. mai, er serien kommet til episode 3.

Linda Fosse fremfører «Vi skal ikkje sova bort sumarnatta» i programmet Norskekysten på NRK1

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this