– Skulle jeg hatt en egen hytte, måtte den hatt mye treverk og store vinduer, sier Guri Solberg.
Bergensboer og TV2-profil Guri Solberg har de siste månedene vært kjent som programleder i den nylig avsluttede sesongen av Sommerhytta, oppussingsprogrammet hvor tre par konkurrerte om å vinne sin drømmehytte.
Bergensmagasinet møter Guri inne på Telegrafen, hvor hun har søkt ly etter et plutselig skybrudd i bergensværet. Det nærmer seg påske, og samtalen dreier seg naturligvis rundt nettopp temaet hytter.
Ble tidlig vestlending
– I Oslo hører jeg ofte «hvorfor bor du der?», fordi de automatisk tenker at ingenting spennende skjer utenfor Oslo, og forstår ikke at Vestlandet er et fantastisk sted å bo.
Guri Solberg ble født i Oslo i 1976. Som syvåring flyttet hun til Voss sammen med sine foreldre og søsken i 1983. Under sin oppvekst på Vestlandet, utviklet Guri sitt eget spesielle forhold til vestlandsnaturen og til hyttelivet her.
– Foreldrene mine er østlendinger, og all familien min er fra Oslo, men vi flyttet på landet tidlig på 80-tallet. Mamma og pappa skrev liste over steder de kunne tenke seg å bo og jobbe; på Voss var det muligheter for ski, og det var et fint sted å vokse opp. De fikk begge jobb der i 1983, og bor der fremdeles. Det var et ganske sprekt livsvalg! sier Guri, som har holdt på østlandsdialekten sin.
Mange gode minner er siden blitt skapt på hytteturer i vestlandsfjellene.
– Mamma har hytte i Møre og Romsdal, i Batnfjorden ikke langt fra Molde, og det var et langt stykke å reise dit både da vi bodde i Oslo og på Voss da jeg vokste opp, men alle sommerferier, påskeferier og av og til vinterferier ble tilbrakt der da jeg var liten. Vi er veldig glad i hyttepåske, og gikk alltid påskeskirenn med de andre hytteboerne, og på påskeegg-jakt, som er en tradisjon jeg og min mann har tatt med videre til våre barn. Men eggjaktene blir mer og mer omfattende, ler Guri.
Uforstående på Østlandet
– Det er veldig fristende å ha en sånn liten hytte, som en liten get-away fra byen.
Guri bor i Fana med sin mann og deres to døtre, men jobber mye i hovedstaden. Ofte må hun argumentere overfor Oslo-boere hvorfor hun velger å bo i det som i hovedstaden gjerne betraktes som langt utenfor allfarvei.
– I Oslo hører jeg ofte «hvorfor bor du der?», fordi de automatisk tenker at ingenting spennende skjer utenfor Oslo, og forstår ikke at Vestlandet er et fantastisk sted å bo, ler Guri.
– Bergen og bergensere er sitt eget lille rike på godt og vondt, men har kjærlighet og et godt hjerte, og er et godt sted å bo og vokse opp i. I Oslo kunne jeg ønske meg litt mer nysgjerrighet og åpenhet rundt Vestlandet. Mange klager over at bergensere er høylytte og har en irriterende dialekt, men er man en åpen og kul person, så er jo bergensdialekten bare helt fantastisk.
Inspirert av Sommerhytta
– Mange har spurt meg om jeg selv har gjort oppussing, men jeg er veldig lite talentfull i forhold til det, innrømmer Guri.
– Men det er veldig gøy å være med og bli inspirert av så idylliske hager og omgivelser. Innspillingen av Sommerhytta i Solvang kolonihage i Oslo varte fra august til oktober, og det aller beste var å være ute hver eneste dag i helt fantastisk vær, bortsett fra to eller tre dager det regnet. Det er veldig fristende å ha en sånn liten hytte, som en liten get-away fra byen, men jeg har ikke planer om det, jeg bare snylter på resten av familiens hytter, ler Guri.
– Mange klager over at bergensere er høylytte og har en irriterende dialekt, men er man en åpen og kul person, så er jo bergensdialekten bare helt fantastisk.
Skulle Guri derimot en dag få sin egen hytte, er hun ganske sikker på hvilken interiørstil den burde ha.
– Skulle jeg hatt en egen hytte, måtte den hatt mye treverk og store vinduer. Jeg er veldig glad i rene linjer og ikke for mye krimskrams og rosemaling, for å si det sånn. På hytten til faren min er det en stor sofakrok med dobbeltseng, så vi måtte i hvert fall hatt en slik en, for ungene elsker den, smiler Guri.
Lokasjonen kan bli litt vanskeligere å velge.
– Jeg er veldig glad i sjøen, så en hytte ved sjøen er drømmen, men millioner av kroner har jeg ikke og er heller ikke et båtmenneske. Så jeg er fristet av fjorden, men samtidig er det fjellet jeg kjenner best. Jeg var i Rosendal i helgen, og tenkte at kanskje der kunne vært flott. Med nærhet til både fjord og fjell, gir det liksom en sånn ro i sjelen.
Om nordmenns forhold til hytten
Guri reflekterer litt rundt hvorfor nordmenn har et så spesielt forhold til hytten.
– Jeg tror at kombinasjonen av at vi er opptatt av hjemmene våre. At været er vått, kaldt og mørkt store deler av året, gjør at vi liker å gjøre ting koselig inne, samtidig som vi trekkes mot den flotte naturen vi har, sier Guri.
– Jeg er oppvokst på Vestlandet, og vi kan ikke være inne når det er så flott ute, da må vi ut på tur, og det tror jeg ligger veldig sterkt i det norske folket. Det er veldig særnorskt å gå på tur, ikke bare for å komme seg fra A til B, men fordi turen i seg selv er viktig. Jeg vet om mange utlendinger som synes det er litt morsomt at vi liksom skal gå «ut på tur» og at alt er «veldig koselig».
En tur i Prøysens rike
Guri startet sin karriere i media i P3 i år 2000, og har i TV2 fått oppleve mye flott som programleder for blant annet X-faktor, Amandaprisen, Sommertid, Skal vi danse, Eventyrlige Nordmenn, og nå senest, Sommerhytta.
– De siste årene har jeg fått lov til å reise veldig mye med jobben, på kryss og tvers i USA, og på en fantastisk tur til regnskogen i Brasil. Å få bli tatt med i alle disse forskjellige verdenene er veldig spennende, det er stadig nye ting jeg må lære meg og omstille meg til, så man rekker aldri å kjede seg. Jeg har aldri lov å fortelle så mye om hva jeg skal jobbe med, men skal i mitt neste oppdrag på tur til Prøysens rike, sier Guri.
– Som nesten alle andre, har jeg et forhold til Prøysen, og spesielt til barnesangene. Jeg kan nesten alle utenat, og også mange av voksenvisene hans. Jeg tror Prøysen sitter sterkt i den norske folkesjelen.
– Hvordan er den norske folkesjelen?
– Jeg tenker mye på at vi er heldige og har hatt mye flaks som er født i dette landet. Akkurat nå hører jeg på Edvard Hoem på lydbok, Slåttekar i Himmelen og Bror din på prærien, om det harde gårdsarbeidet på skrinne gårder og om utvandringen til USA. Jeg tror det er typisk norsk å stå på og trosse vær og vind, men håper at vi kan være enda mer åpen og raus og inkluderende. Det er viktige kvaliteter, spesielt i vår tid, å vise åpenhet mot det som er ukjent, og det er noe viktig vi kan lære barna våre, sier Guri.
– I Eventyrlige nordmenn møtte du folk som jakter på den amerikanske drømmen. Hva tror du er den norske drømmen, her i Norge?
– Det er sikkert veldig forskjellig fra person til person, men jeg tror at for mange, så er man fornøyd med drømmen om å ha et godt liv og en jobb man liker, og en kjæreste man er glad i. Det er fantastisk når man får de tingene. Så selv om man kan tenke på den amerikanske drømmen, som er fascinerende, og amerikanere er et folk som tør å tenke stort og har selvtillit, så trenger ikke drømmen å være så spektakulær og svær. Det viktige for mange blir å få hverdagen til å gå opp og tenke at nå er de lykkelige, og slik tror jeg mange har det.
På hyttetur til Canada
– Canada er liksom Norge på steroider. Vannet er klarere, luften er friskere, fjellene er høyere og det er et kjempespennende dyreliv der.
Foruten en forestående tur til Prøysens rike, reiser Guri og storfamilien i sommer på en tre uker lang ferie til Canada for å feire svigermors 70-årsdag.
– Vi har søkt og søkt på billetter, og i går fant vi endelig noen som ikke var for dyre. Vi skal kjøre gjennom Rocky Mountains og vi skal ut på prærien. Jeg gleder meg veldig, Canada er liksom Norge på steroider. Vannet er klarere, luften er friskere, fjellene er høyere og det er et kjempespennende dyreliv der. Forrige gang så vi både bjørn og elg, så man blir nesten litt redd når man går tur helt alene. Det er litt spennende også, men så mye telting blir det nok ikke, vi holder oss nok til campinghytter, ler Guri.
– På en måte, så er canadierne litt som bergensere. En bergenser sier gjerne «eg e’kje fra Norge, eg e’ fra Bergen», og canadierne er voldsomt opptatt av å forklare at de ikke er amerikanere, og går gjerne med lønnebladet på sekken eller har tatovert det på seg. Der skal det heller ikke være rom for misforståelse.
Påskeplaner
Guri fortsetter å jobbe med forskjellige prosjekter for TV2 fremover, og bruker også tid til sin podcast, et sideprosjekt som hun engasjerer seg mye i.
– Jeg har en podcast jeg har holdt på med i et år, som heter Bra damer. Jeg intervjuer kvinner jeg er nysgjerrig på og ser opp til, og alle episodene ligger på Itunes!
Men først skal det feires påske.
– Vi starter alltid påskefeiringen med Vossajazz i palmehelgen. I det siste har vi reist mye til pappa sin hytte i Hallingdal, hvor vi i år blir noen dager i påsken, før vi drar videre ned til en nydelig påskestille by og har bypåske, og kan glede oss over våren som snart kommer.
– Og så gleder jeg meg enormt til å sette bort akebrettet som har stått der håpefullt i månedsvis og ikke akkurat blitt så mye brukt, ler Guri, før hun løper videre i bergensregnet til sin neste avtale.