Du trenger ikke å krysse fjorden for å få fisk på kroken. På Bontelabo har man dratt nærmere 40 ulike fiskearter på land.
Det er søndag formiddag, oppholdsvær og seks grader i luften. På kaien på Bontelabo rigger far og sønn, Artur og Martin Klavins, til fiskestengene sine. De egner reke på krokene.
– Det er litt rart å fiske midt i byen, sier Martin.
ARTIG ARTSFISKE
Byfjorden bugner av fisk. Det er nesten rart at ikke flere benytter seg av mulighetene som finnes ute i vannmassene. På baksiden av skuteviksbodene på Bontelabo har man – ifølge de som har oversikten – fått minst 39 ulike fiskeslag. Torsk, lyr, sei og makrell er kjent for de fleste, mens kolmule, hornkvabbe, kloskate, tangsprell og svartkutling er for de spesielt interesserte.

På Bontelabo er begge leirene representerte. Noen driver målrettet fiske etter sære fiskearter – stedet er blant annet kjent for å være en av Norges beste havmusplasser – mens andre fisker i håp om å sikre middagsmaten.
(Bare sånn at det er sagt: Det anbefales ikke å spise fisk som beiter langs bunnen i Byfjorden, men det skal gå fint å spise fisken som jager i de frie vannmassene. Bunnfisk er gjerne brosme og lange, mens makrell, sild og sei er eksempler på fisk du kan spise.)
– Jeg har fisk, roper Martin Klavins.
Stangtuppen bøyer seg, og han sveiver ivrig inn. Åtteåringen er erfaren, han vet hva han holder på med. «Storfisker» står det skrevet på luen hans.
Han og faren fisker en til to ganger i uken. De driver med artsfiske. Martin, som har fisket siden han var fire år gammel, har fisket hele 93 ulike fiskearter. Det er oppsiktsvekkende, for å si det forsiktig. Faren, som har en lue med påskriften «Pappa til storfisker», har bare fisket 91 arter.
Fisken i enden av snøret til Martin, er av det mindre slaget.
– Det er en sypike, det er en av de rareste fiskene jeg vet om. Den bæsjer veldig ofte, forklarer han.
– Hva er den gøyeste fisken du har fått?
– Det var en havål. Den var kjempesterk, og så var den lengre enn meg.
TIDLIG KRØKES
På Bontelabo treffer vi også Helge Bognøy og datteren Anastacia på ni år. Er man en fiskefrelst far, gjør man lurt i å få barna tidlig på kroken.
– Det er jo en hobby som det er fint å ha med seg ungene på, sier Helge.
Martin, som har fisket siden han var fire år gammel, har fisket hele 93 ulike fiskearter. Det er oppsiktsvekkende, for å si det forsiktig.
Begge fedrene tilrettelegger turene. Det skal minst være like gøy for barna som det er for far. Å fiske kan jo være en tålmodighetsprøve, men da kortes gjerne ventetiden med lek og moro.
– Og så er det ikke så dumt å ha med litt snop, sier Helge.
– Martin er så hektet nå, at han helst vil at vi leser i et fiskeleksikon før han sovner om kveldene, sier Artur.
– Jeg har fisk, roper Martin igjen.
Denne gangen har han fått en lange på kroken.
STOR OG LITEN FISK I BERGEN

Bontelabo er bare ett av flere steder å fiske i og rundt Bergen; Nordnespynten, Store Lungegårdsvann, kaiområder på både øst- og vestsiden av Byfjorden. Leser du kartet over bergensområdet, finner du bitevillige stedsnavn som Lyreneset, Laksevåg, Tertnes og Dorganeset, navn som alle vitner om bra fiske.
På Bontelabo drar man fra tid til annen opp veldig stor fisk. En lange på tolv kilo, en pigghå på i overkant av fem og en sei på nærmere seks kilo er alle blitt fisket her. (Den minste som er blitt tatt her, er så vidt vi vet, en tangstikling på 7,3 gram.)
En av grunnene til det gode og mangfoldige fisket, er vanndybden utenfor kaien. Innenfor et lite område stuper det fra ti til femti meter dypt, så det er ikke feil å si at man kan drive med havfiske i Bergen by.
– Det er ganske like forhold i hele byfjorden, sier Helge.
– Og hvis man har mulighet, så florerer det også av gode fiskeplasser like nord og vest for Bergen.
– Vi fisker overalt i hele verden, særlig ute på Askøy, forteller Martin.
PS: I løpet av timene Bergensmagasinet er på Bontelabo, fisker man hele syv ulike fiskeslag: Torsk, hyse, sei, lange, knurr, sypike og glassvar.
