PÅ TAMPEN: For tiden dreier mye seg om grønne teknologiselskaper og investeringer i disse.
Tekst: Thorstein Selvik
Spekulanter kaster seg inn i denne sektoren, her skal penger tjenes! Knapt et eneste av selskapene tjener penger, men aksjekursene pumpes opp av meglerhus, bjellesauer og vanlige sauer. Verdiene fyker opp, men også ned etter velkjent jojo-mønster.
Lønnsomhet og potensiale i mange av de grønne selskapene er tvilsom.
Verden må jo bli grønnere, mye grønnere, og norsk teknologi er langt fremme i løpet. Dette er ofte kompliserte teknologier og vanskelig for vanlige investorer å sette seg inn i. Man forstår litt, spørsmålet er om det er nok. Noen selskaper og investorer vil vinne, men mange vil tape.
Det hele minner om markedssituasjonen frem til krakket i den såkalte dotcom-bølgen i mars 2000. Folk hadde kjøpt høyt prisete aksjer i digitale selskaper som skulle representere «den nye økonomien». Det gikk jo ikke særlig bra, verdiene var blåst utover alle fornuftige proporsjoner.
Et ekstremt eksempel var fusjonen mellom det digitale America Online (AOL) og den gamle tradisjonelle mediekjempen Time Warner, hvor AOL ble gitt høyere verdi enn TW på fusjonstidspunktet. Nærmest ufattelig vil vi si i dag.
[PostBlock id=596]
Poenget er at man i et nåbilde får en psykologisk tenning som fører til lemen-effekt og nærmest en slags massepsykose. Man kjøper det samme hele gjengen, og det er grønn teknologi som gjelder; sol, vind, hydrogen, forbrenning av boss til grønn strøm, you name it.
Noen av prosjektene og selskapene kommer til å gå bra, og spesielt tror jeg teknologi i forbindelse med CO2-rensing vil være interessant – ikke minst i bergensregionen har vi et par svært gode initiativ i sektoren.
Vi kan ikke alle besitte ingeniørkompetanse, men når det gjelder grønn teknologi, bør vi lytte til ekspertene. Ellers blir man lett revet med i psykosen hvor man tror det er gull alt som glimrer. For det er det nemlig ikke. Lønnsomhet og potensiale i mange av de grønne selskapene er tvilsom. Det er ikke hjernekirurgi å forstå nok til å styre unna den verste hypen.
Personlig konsentrerer jeg meg om å forstå to segmenter: CO2-fangst og lagring, samt boss til grønn strøm. Behovene er åpenbare, og sentrale problemer løses av teknologien.