Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
SPENTE: Gard Haugland (t.v) og Petter Lidal (t.h) gleder seg til lokalene i Kjøttbasaren står ferdige som Bien Basar i januar. – Her får du enkle sammensatte menyer og maten på bordet nesten med en gang, forteller Petter. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Fra nesten-konkurs til suksess

– Vi er mer rutinerte enn vi noen gang har vært. Nå trenger vi ikke et år før ting sitter.

– Mange lo av oss og lurte på hvorfor vi skulle åpne restaurant midt i motorveien.

De to eierne av Bien Restaurant, Bien Snackbar og Bien Centro, Gard Haugland og Petter Lidal, er entusiastiske i forkant av åpningen av sin fjerde restaurant i Bergen, nemlig Bien Basar.

Veien dit har ikke bare vært fylt med melk og honning for å si det sånn. I 2008 klarte de så vidt å unngå konkurs og 1,5 år med bygging av Bybanen holdt også på å drepe businessen.

Nytt spanskinspirert konsept 

Mer informasjon: bienbar.no

Men hodebry ble snudd til suksess i 2013 og siden da har det bare gått oppover.

– Fra å ha levd som munker har vi gått med overskudd de siste årene. Dessuten har Bybanen gjort Danmarksplass tilgjengelig for folk, forteller Gard.

Han er kokken og økonomen i duoen. Petter er sommelieren. Når den nye restauranten deres åpner på Kjøttbasaren i midten av januar 2019 har de nærmere hundre ansatte.

– I tillegg til det å jobbe administrativt jobber vi også som vert og vinkelner på de ulike restaurantene våre. Viktigheten av å være til stede skal ikke undervurderes, sier Petter.

Både Gard og Petter har bodd både utenbys og utenlands, men bergenspatriotismen kommer de likevel ikke utenom.

– I dag er faktisk den internasjonale persetorskdagen. Det fant vi på i forrige uke. Jeg tror ikke retten finnes noen andre steder enn i Bergen, sier Gard.

Persetorsk, som betyr presset torsk, er bare én av de lokale sjømatrettene Bien-gründerne vil trekke frem fra glemselen.

– Bien Basar blir spanskinspirert med vestnorsk mat og lokale råvarer, spesielt fra havet og fjordene. Konseptet bygger på de nordspanske pintxobarene med høyt tempo og små tapasretter. Nordmenn trenger nok litt mer struktur, så hos oss kan man sette seg ned og ta det litt mer med ro, sier Petter.

Bien er for alle

– Kan det bli for mange Bien-restauranter i Bergen?

– Nei, det tror vi ikke, svarer Petter og Gard kontant.

– Alle våre restauranter har ulike konsepter. Den røde tråden er den høye kvaliteten på interiør, pluss at alle bygningene vi er i, er fredet. Samtidig er det viktig for oss at vi ikke blir snobbete. Til oss kommer det nyfødte, hipstere, bestemødre og bikere, dannede alkoholikere og høytstående politikere, fortsetter Gard.

Da Gard og Petter startet Bien Restaurant i 2006 var det med en god dose idealisme.

– Mange lo av oss og lurte på hvorfor vi skulle åpne restaurant midt i motorveien. Vi hadde ingen plan og stolte på magefølelsen, som egentlig viste seg å være feil, sier Gard.

– Men i dag har vi bygget opp en merkevare og et positivt omdømme. Det er derfor vi kan åpne Bien Basar om en måneds tid, fortsetter Petter.

– Nå har dere to lokaler på Danmarksplass og snart to i sentrum? Er dere redd for sentrumsdød nå som blant annet Lagunen er bygget ut? 

– Det kommer til å bli en vanskelig tid fremover. Men hvis man ser til USA, så har heldigvis kjøpesentrene begynt å dø ut. Jeg tror det er viktig at politikerne styrer byutviklingen, slik at bykulturen består.

UNIKT STED: – Bien Basar blir et unikt sted i sentrum, blant annet med åpent kjøkken der folk kan sitte rundt og følge med, sier Gard. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this