Endre Nordvik 2018 36
HELTEN FRA LANDET: – Jeg jobber best når det nærmer seg deadline, sier Endre Nordvik, som denne måneden platedebuterer med Suburb Hero.

Folkpop fra landet

Del artikkelen i Sosial medier

På sitt første album, Suburb Hero, plasserer Endre Nordvik seg i det sotraværingen selv kaller for folkpop-landskapet.

24 år gamle Endre Nordvik har stå mye på en scene og spilt både her hjemme og i USA, og han var dessuten sterkt medvirkende som gitarist på Kurt Nilsens forrige plate. Men det er først nå han er klar med sitt første solo-album (les Bergensmagasinets anmeldelse HER). Suburb Hero var ventet i fjor, men mannen fra Fjell kommune brukte lenger tid på platen enn han hadde tenkt.

– Når man er midt i en prosess og jobber med et album over så langt tid, kan man miste nysgjerrigheten til sine egne låter, og så begynner man å bygge videre på dem. Og da blir man liksom aldri fornøyd. Samtidig kommer det nye låter som du har lyst å ha med.

SEKS MILLIONER STREAMINGER

– Opplever du noen ganger at grunnideen til låten forsvinner?

– Det kan skje. Men da kan det være greit å gå tilbake til utgangspunktet og lytte til demoen. Alle låtene, med ett unntak, er skrevet på gitar, og da kan man høre på opptaket som er gjort på mobilen. Da blir det gjerne til at man tar bort et instrument, og stripper låten ned igjen til det som var uttrykket i begynnelsen.

– I’m in love with you er streamet nærmere seks millioner ganger. Har du en idé på forhånd om hvilke låter som treffer folk?

– Mine favoritter er låter som neppe blir gitt ut som singler. Og som neppe får så mange streams. I can’t find my way home er et eksempel. Den skrev jeg etter at jeg så en film som heter 127 timer, der en fyr går gjennom en ørken og detter ned i et hull. Det er utgangspunktet, men så blir sangen etterhvert til en trist kjærlighetslåt.

– Mother, den eldste låten på platen, skrev jeg da jeg var 18 år. Jeg bodde i Brasil et halvt år. Jeg ble syk da jeg kom dit, og klimaet var helt annerledes, og jeg var dårlig. Da skrev jeg den sangen om savnet etter mor.

– Da jeg hadde julekonsert i kirken jeg er døpt i, Fjell kirke, satt familien der, og jeg må innrømme at jeg fikk klump i halsen. 

TEKSTEN FÅR RETNING

– Hvordan jobber du og Eirik Grønner sammen?

– Ofte kommer jeg med en ide til en melodi, som regel på gitar, og så synger jeg inn låten på mobil på tulleengelsk. Og så spiller vi det av og plukker ut ord og gir teksten en retning. Eirik kjenner meg godt og bistår med teksten; vi er like mye venner som låtskrivere.  Vi skjønner hverandre veldig godt. Så får vi se hvordan det blir fremover med låtskriving; det kan nok være lurt å utfordre seg selv og kanskje samarbeide med andre også. Kanskje man kan bli for trygg noen ganger, funderer Nordvik.

– Hvis noen sier til meg at du må ta skjegget og klippe håret, så gidder jeg ikke. Jeg vil være meg selv, og lage den musikken som jeg vil.

– Dere dro jo til Spania med Kurt Nilsen da hans album skulle spilles inn, hvordan var den prosessen?

– Det stemmer, vi var der i to uker. Vi hadde plukket ut demoene på forhånd. Så var vi åtte som skulle komme med ideer. Det var en vanvittig kreativ gjeng som kom med ideer på kvelden. Det ble ganske intenst, men det var en fin tur.  Fjorten dager var kanskje knapt med tid, men det ble plate.

– Er det dette du skal drive med?

– Jeg vil ikke late som om jeg er en annen enn den jeg er. Hvis noen sier til meg at du må ta skjegget og klippe håret, så gidder jeg ikke. Jeg vil være meg selv, og lage den musikken som jeg vil. Jeg må være den jeg er.

NESTE ALBUM

Nordvik går ikke tom for ideer med det første, og har allerede begynt å planlegge sitt neste album. Han valgte bort fem låter på albumet han nå lanserer, og dette er låter som han gjerne finner frem igjen. De passet bare ikke helt inn.

– Når kommer ideene?

– Ofte under press. Når det nærmer seg deadline, og jeg kjenner at det brenner litt. Da kommer det låter. Nå vurderer jeg å skrive flere låter på piano, bare for å få et litt annet uttrykk. Det må nesten bli piano eller gitar; det er vanskelig å skrive låter på bass.

– Kanskje Frank Hammersland gjør det?

– Ja, kanskje det. Han er en jeg kunne tenkt meg å jobbe med. Han er helt rå. Jeg føler ikke han har fått den kreden han fortjener.

– Har du vurdert å skrive norske tekster?

– Jada, men det må i så fall bli senere. Det blir veldig nakent på norsk. Alle forstår umiddelbart hva du mener. Det blir veldig nært, sier platedebutanten.

Nå jobber Nordvik med et bookingselskap, og planen er å sette opp en liten turne fra april. Artisten håper også å spille mye i sommer. En spillejobb er booket: 11. august skal Nordvik spille på Os-fest.

Endre Nordvik lanserte debutalbumet Suburb Hero i januar. Fredag 16. februar kan du oppleve ham live under Bergen Awards.

LES OGSÅ: Bare gjennombruddet mangler

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this