film1 SF Studios Qvisten Animasjon 1
BARNAS FAVORITT: Klatremus er fremdeles en femtitallsbeatnik. (Foto: SF Studios/Qvisten Animasjon)

FILM: Den kuleste musen i skogen

Del artikkelen i Sosial medier

Den nye animasjonsfilmen Dyrene i Hakkebakkeskogen er akkurat slik vi husker historien. Ikke et værhår er forandret fra Thorbjørn Egners klassiske barnebok fra 1954. Og fremdeles er Klatremus den kuleste musen i skogen.

Han er en lat dagdriver. En døgenikt uten bekymring for morgendagen. Han gidder ikke selv å sanke nøtter, men satser på å snylte på vennene sine. Så lenge han får synge og spille gitar, er han fullstendig fornøyd med livet.

Og det går bra, for Klatremus er en hyggelig fyr som alle liker. Og hans glatte tunge redder ham ut av alle vanskelige situasjoner. Selv den slu Mikkel Rev må gi tapt for hans retorikk og overtalelseskunst. Klatremus er en fornøyelig bohem blant skogens grå mus og strebere. Og barnas favoritt. Nå, som for seksti år siden.

Det er de kjente melodiene, men i moderne arrangementer fremført av Katzenjammer. Et svært vellykket grep.

Livet i skogen er slik vi husker det fra Egners bok. Vi besøker Bakermester Harepus og ser når Bakergutten dobbeltpeprer pepperkakene. Vi bivåner Bestemor Skogmus’ paraplyflytur (tjue år etter Mary Poppins) og Brumlemanns helgevask og bortføring. Og hver scene har en vise. Det er de kjente melodiene, men i moderne arrangementer fremført av Katzenjammer. Et svært vellykket grep.

Fortellingen tar en morsom vri under allmøtet i skogen. Dyrene er lei av å leve i frykt og terror for å bli drept og spist. Nå bestemmer de at ingen får plage og drepe hverandre. Alle er fornøyde med utfallet, unntatt Mikkel Rev. Han blir tvunget til å bli vegetarianer.

Qvisten Animasjon har tidligere imponert publikum med Flåklypa-filmene, og denne filmen er ikke noe unntak. Det er et solid håndverk som ligger bak den tidkrevende stop-motionteknikken som er benyttet. Bilde for bilde fotograferes mens dukkenes positur forandres litt for hver gang. Det er slik man skaper illusjonen om at de beveger seg.

Fire sekunders ferdig film klarte man på en god dag, men som oftest ble det mindre. I Bamses fødselsdag var det 22 dukker som skulle leve samtidig. Da klarte de ikke mer enn halvannet sekund ferdig film på en hel arbeidsdag. Det forteller om hvor mye arbeid som ligger bak en helaftens film av denne sorten. Det er rett og slett imponerende.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this