topgearmedenok
TOP GEAR I ROMSDALSALPENE: – Jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette. Chris Harris (til venstre) og Matt LeBlanc var hyggelige og morsomme typer, sier Enok Groven. (Foto: Kristin Beate Aarseth)

Ekte vikinger kjører Porsche

Del artikkelen i Sosial medier

I dag er det norsk premiere på Top Gears 26. sesong. Og hva er da mer naturlig enn at vår lokale viking, Enok Groven, har fått en sentral rolle?

– Jeg satt på kafé en dag i fjor sommer, og så ringte en jeg kjenner og spurte om jeg kunne tenke meg å være med på Top Gear, forteller Enok Groven, som de fleste husker som den moralske vinneren av den første sesongen av Anno.

Siden har han tatt på seg en rekke modelloppdrag, med et prestisjefylt oppdrag for Apple som kronen på verket.

– Betalingen var ikke like god som for Apple-jobben, men det var kult å være med, og ikke minst å få hilse på Matt LeBlanc, sier han.

– Jeg holdt flere ganger på å kalle han for Joey (LeBlanc spilte karakteren Joey Tribbiani i den gamle NBC-serien Friends, og er nå en av programlederne i Top Gear, journ.komm.). Det tror jeg ikke han hadde likt.

STILTE I EGET VIKINGUTSTYR

– Du likte Friends?

– Jeg ble nok litt stjerneslått, ja. Det er ikke hver dag man møter en så stor stjerne.

– Ja, og Joey, i tillegg til Phoebe, var det beste med hele Friends. Alle kjenner jo igjen og kan le av en som er så dum at han ikke skjønner det selv. Han er en dyktig komiker. Du må være veldig smart for å kunne spille dum.

– Ble du «starstruck» da du møtte han?

– Jeg ble nok litt stjerneslått, ja. Det er ikke hver dag man møter en så stor stjerne. Friends er jo den største og mest legendariske situasjonskomedien noensinne.

– Fikk du snakket med Matt?

– Ikke så mye. Han var opptatt på settet fra morgen til kveld, og hadde en agent som voktet ham hele tiden. Heldigvis fikk vi en prat på slutten av den siste dagen, sier han.

– Jeg sa at jeg har ledd mye av Joey, og at det betydde mye for meg å få jobbe sammen med han. Han ble glad da jeg sa det. Så spurte han meg om jeg hadde vikinger i slekten. Det svarte jeg ja på. Jeg angrer litt på at jeg ikke gjengjeldte spørsmålet og spurte om anene hans. Kanskje jeg gjør det neste gang vi treffes, dersom jeg besøker han på ranchen hans i Amerika.

– Det var et flott vikingutstyr du stilte i. Er det ditt eget?

– Skjoldet, skoene, kjortelen og beltet er mitt, mens ringbrynjen, sverdet og øksen tilhører venner av meg.

– Følger du med på Top Gear?

– Nei, jeg har ikke gjort det, men kommer til å gjøre det denne gangen.

– Du slår meg ikke akkurat som noen stor bilentusiast?

– Nei, jeg har ikke engang lappen. Dessuten er jeg miljøverner, og prøver å forurense minst mulig. Det er bra at det er kommet elektriske biler, kanskje jeg kjøper meg en slik en gang i fremtiden.

LAGER FREMTIDENS BUTIKK I DAG

– Du har nylig startet gjenbruksbutikken Slit’an. Hvordan begynte det?

– Det var egentlig litt tilfeldig. Jeg begynte å kjøpe med meg litt ting når jeg var ute på modelloppdrag, blant annet i Milano. Mye av det lagret jeg på et loft i det gamle Skomakerhuset på Nøstet, forteller han.

– En dag ba Roger Iversen meg om å flytte tingene, siden han skulle pusse opp. Samme dag så jeg et skilt i vinduet på Håkonsgaten 9 om at lokalet var ledig. Jeg er ganske impulsiv av meg, så jeg bare slo til.

– Jeg har en målsetting om ikke å bruke klimagasser, så jeg kjøper for det meste inn ting lokalt.

Butikken åpnet i august. Her kan du få kjøpt brukte møbler, lamper, vesker, smykker, hatter og klær, det meste kortreist, men også en del ting han har hatt med seg hjem fra utlandet. Man kan også leie kostymer og få hjelp til styling.

– Jeg har en målsetting om ikke å bruke klimagasser, så jeg kjøper for det meste inn ting lokalt, sier han.

– Det samme gjelder interiøret. Jeg prøver å bygge ting selv av gamle avlagte plankestubber og annet som jeg kommer over. Flere av butikkhyllene og stativene er laget av ting som mange ville kalt for boss. Målet er å vise hvordan fremtidens butikker bør se ut.

– Hvordan har det gått?

– Vel, jeg må innrømme at jeg angret litt i begynnelsen. Det er typisk meg å kaste meg inn i noe nytt som jeg ikke kan noen ting om. Men det har vært en bra utvikling. Jeg har alltid drømt om å ha en egen butikk i Bergen, der jeg selger ting som jeg liker. Jeg har et godt øye for fine ting.

Første episode av Top Gears 26. sesong har norsk premiere i kveld, onsdag 27. februar.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this