Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
YNDLINGSSTEDET: – Jeg elsker Skostredet, med alle de små kafeene og uavhengige butikkene. Det er en helt egen sjarm; det føles akkurat som å være i Berlin, sier Miss Tati.

Byens neste superstjerne

Første gangen Tatiana «Miss Tati» Palanca tok ut tungen for å fange et snøfnugg, var hun ti år gammel, og nettopp ankommet Bergen. 20 år senere kan hun ikke tenke seg noe bedre sted å bo.

– Jeg elsker Bergen for kulturlivet og jeg elsker Bergen for naturen, sier vår lokale souldronning, og forteller at hun er en ivrig turgåer som trives like godt på Fløyen som på Nordnes, der hun bor. Yndlingsstedet er Skostredet, med alle de små kafeene og uavhengige butikkene.

– Det er en helt egen sjarm der; det føles akkurat som å være i Berlin, sier hun.
Byens festivalgjengere er blitt godt kjent med Miss Tati det siste årene. Under Nattjazz i 2013 leverte hun en høyenergisk, svett og dansbar konsert på et fullsatt Studio USF, festivalens mest intime scene på USF Verftet.

Dronningen av Nattjazz

«Hele salen danser, og vet ikke hvorfor. Hadde hun bedt om pengene deres, så hadde de tilbudt smykkene også. Miss Tati eier virkelig publikum i kveld» meldte jeg begeistret i min anmeldelse av denne konserten, og kåret henne (uoffisielt) til Dronningen av Nattjazz.

– Jeg ønsker å røre ved folks hjerter, slik musikk har gjort med meg gjennom livet.

Året etter stod hun på festivalens største scene, og nettmagasinet HISS!G kåret henne da til president av «det tilnærmet ovale kontoret USF Røkeriet». Dette ledet igjen til By:larm, og siden har festivalene nærmest stått i kø for å kapre den blide soulstjernen til programmet.

Årets festivalsesong ble innledet med Kulturfest Tøyen (gamle Norwegian Wood) 9. og 10. juni og Mini-Øya 11. juni. Resten av sommeren kan du oppleve henne på Utkantfestivalen i Skjerjehamn (30. juli), Festidalen i Uskedalen (5. august) og Fjordfesten i Sandefjord (6. august).

misstati
TRIVES I FRONT: Miss Tati ble etter hvert sulten på å stå i fronten selv, etter noen år som korist for blant andre Datarock, Kakkmaddafakka og Superfamily. – Det er mer tilfredsstillende å synge min egen musikk, sier hun.

Debutplaten kommer

Miss Tatis sanger handler om alt fra forhold mellom mennesker og det å være kvinne, til hennes syn på samfunnet og hvordan vi er mot hverandre.

– Det er mye ignoranse i samfunnet, mye som er giftig, enten det handler om å undertrykke kvinner eller folk med annen bakgrunn, eller hvordan vi behandler hverandre som mennesker, mener hun.

– Jeg ønsker å røre ved folks hjerter, slik musikk har gjort med meg gjennom livet. Musikk er terapi. Du kan bruke den til å slappe av med, til å knytte minner til, eller du kan lytte til tekster som beskriver hvordan du har det.

– Mitt største ønske er å leve av musikken, og å kunne turnere rundt om i verden med den.

Hennes første langspiller har vært lovet en stund, etter en rad med flotte singler og videoer. Hun blir litt tilbakeholden når jeg spør om denne, vel vitende om at hun har vært litt for snar med å annonsere den tidligere.

– Den kommer når den kommer. Jeg har is i magen på det, eller i ræven. Studiojobbingen er ferdig, men mixingen gjenstår. Jeg bestemmer, og jeg vil at det skal være ordentlig når platen først kommer, sier hun.

Fans av de samme folka

– Blir det helt nytt materiale, eller vil du ta med noen av singlene?
– Der er jeg fortsatt i tenkeboksen. Musikken min er er ikke lenger helt i samme landskap som før.

– Har du gått mer i jazzretning?
– Nei, ikke denne gangen, men jeg kommer til å strø pittelitt jazz utover. Det blir mest alternativ R’n B og soul.

– Er det blåsere med?
– Nei, jeg har gått vekk fra det. Platen min kommer til å ha den sounden jeg har utviklet de siste to årene, med trommer, bass, synther og samples, sier hun, og anbefaler å sjekke ut et NRK-opptak fra fjorårets Øyafestival som er lagt ut på Youtube (se like under).

– Jobber du fortsatt med Ivar Thormodsæter?
– Ja, og han er virkelig verdens beste trommis. Han er også min produsent. Vi er fans av de samme folka, sier hun, og regner opp Q-Tip, Gorillaz og Lauryn Hill som eksempler.

Elsker Beyoncé

Dette får oss til å snakke litt om Lauryn Hills forrige langspiller, den nådeløst selvutleverende MTV Unplugged No. 2.0 (2002). Før den kom The Miseducation of Lauryn Hill (1998), et album som har stått seg svært bra.

– Den er en mal for alt jeg gjør. Jeg ville vært verdens lykkeligste dersom jeg kunne laget en klassisk plate slik som den, sier hun.
Hun inspireres ellers både av jazzartister som Sarah Vaughan og moderne soul fra D’Angelo, Erykah Badu, Chaka Khan og Sade Adu.

– Hva med Beyoncé?
– Å, hun er helt vidunderlig. Jeg elsker Lemonade, jeg kjenner at jeg blir helt sugd inn når jeg lytter til den. Folk blir glad når man lager musikk som er så tett på det livet du lever, selv om noe av det nok er fiksjon. Hun er en fabelaktig artist og en fantastisk entertainer, og jeg elsker måten hun lager konsepter på og bestemmer ting selv.

Snø i april

– Hun gjorde nettopp en gripende tolkning av «The Beautiful Ones».
– Åja. Det var et sjokk at Bowie døde, men det gjorde enda mer vondt med Prince. Han var en gamechanger, og var også en som visste hva han ville. Dessverre fikk jeg aldri sett ham live. Så du at det snødde da han døde? spør hun, med henvisning til låten «Sometimes it Snows in April».

– Ja, det gjør det av og til, sier jeg, mens vi begge lar stillheten senke seg noen sekunder, og tenker litt over den melankolske sangen fra dødsscenen i Under the Cherry Moon.

– Prince var veldig tro mot seg selv, ikke redd for å eksperimentere, og uttrykte seg maksimalt gjennom musikken, sier hun.
– Stevie Wonder har akkurat det samme. De to har inspirert hele den nye generasjonen av soulartister.

Sa nei til London

Miss Tati inspireres også av forholdet Prince hadde til platebransjen, blant annet det som går på eierforholdet til musikken. Det er tanker som kan komme vel med nå, når hun kanskje står på nippet til å bli den neste verdensstjernen fra Bergen.
– Mitt største ønske er å leve av musikken, og å kunne turnere rundt om i verden med den.

Så er også markedet for musikken hennes større i utlandet enn i Norge. Singelen «Don’t Let Go» kom på 22. plass da TimeOut London Magazine listet fjorårets 100 beste låter, og The Guardian skriver at den er «an unexpected and welcome burst of warmth that lifts the spirits».

To amerikanske festivaler (Longbeach Indie International Film and Music Festival i Los Angeles og Rockwood Music Hall i New York) har allerede invitert henne «over dammen», og hun ble nylig spurt om å opptre på sommerens Secret Garden Party utenfor London.

– Dessverre måtte jeg si nei, men jeg prøver å få det til i 2017.

12 kjappe

 • Drev med som barn: Lekte masse ute og så på anime tegnefilm.
 • Drømte om å bli: Arkitekt
 • Leser hver dag: Ikke hver dag, men jeg leser BT og BA sporadisk.
 • Ser på: The Empire
 • Favorittband/artist: Altfor mange! Lauryn Hill, Erykah Badu, Bilal og D’Angelo, blant mange andre.
 • Favorittfilm: Bridesmaids
 • Favorittbok: Bibelen
 • Klarer meg ikke uten: Briller eller linser. Ser ikke noe uten disse.
 • Sjekker jevnlig på nett: Mail, Instagram, Facebook og Bandcamp radio.
 • Kjører: Nei
 • Dårlig egenskap: Vimsete
 • God egenskap: Ydmyk

EN FARGERIK DAME: – Farger setter meg i godt humør, sier Miss Tati, som er spesielt glad i gult, oransje og burgunder.

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this