Arnaloepet01
35.000 DELTAGERE PÅ 35 ÅR: – Kommer det 1048 deltagere, passerer vi 35.000 deltagere totalt siden 1984, sier Jarle Iversen. (Foto: Ove Landro)

Arna rundt i 35 år

Del artikkelen i Sosial medier

I morgen arrangeres Arnaløpet for 35. gang. Arrangementet har stabilisert seg på rundt tusen deltagere. Kommer det like over tusen i år, passerer løpet 35.000 deltagere siden 1984.

Det var Fri-høvding Torstein Nesse (76) som fikk ideen til Arnaløpet. Fanamilen var allerede en realitet, og Nesse mente det måtte være mulig å skape et lignende arrangement. Ideen fikk han mens han satt på et fjell med utsikt over Arna og så seg ut en løype.

Den opprinnelige distansen var på 16 kilometer, men den ble senere forandret, og fra 1984 kunne man velge mellom en kort og enkel løype på 3.4 kilometer, og en lengre løype på 8.8 kilometer. Og det er dette løpet som i august markerer jubileum.

LANDLIGE OMGIVELSER

– Vi har lagt vekt på at løpet skal være i landlige omgivelser uten for mye biltrafikk, sier Jarle Iversen i arrangementskomiteen.

Begge løypene starter der Unnelandsvegen begynner på Espeland, og mens den lange løypen går langs Hardangervegen før den fortsetter på Unnelandsvegen og rundt Haukelandsvatnet, går den korte inne i Lonåsen, passerer Lonåsen skule i retning Friborg/Langedalen og tilbake til målområdet på Unnelandsvegen.

– Vi har lagt vekt på at løpet skal være i landlige omgivelser uten for mye biltrafikk.

Selv om løpet har en familieprofil og arrangøren ønsker å legge til rette for at alle skal kunne delta uansett form, er det også mange aktive som deltar i det tradisjonsrike løpet.

– De raskeste løper den lengste løypen på godt under halvtimen, mens rekorden på kortløypen er på 9.49. Det hadde selvsagt vært kjekt om det ble satt løyperekord under jubileumsarrangementet, men det viktigste for oss er at så mange som mulig blir med og skaper løpsfest i Arna, sier Iversen.

VIKTIG MED AKTIVITETER

Idrettslaget Fri arrangerer også Gullfjellet Opp, i tillegg til lokale karuselløp for store og små.

– Vi ser det som viktig for idrettslaget å tilby gode aktiviteter for barn, unge og voksne, sier Iversen, og opplyser at den yngste deltageren i Arnaløpet var elleve dager gammel, mens den eldste tett på nitti år.

Det er ingen hemmelighet at konkurransen stadig blir større for løpsarrangørene, og at det kan være utfordrende å finne dager som ikke kolliderer med andre løp.

– Tidligere arrangerte vi løpet om våren, men har funnet ut at den siste mandagen i august er en bra dag.

Deltagerrekorden stammer fra 1988, da 1800 deltok.

– Nå ligger påmeldingen som regel på rundt tusen løpere, og vi håper naturligvis at like mange skal finne veien til Arna når det arrangeres for 35. gang, sier Iversen.

Arnaløpet arrangeres mandag 27. august.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this