piddi EDIT1
ET ROM STÅR TOMT: – Jeg har selv vokst opp uten far. Det gjør noe med deg, sier Petter Zweidorff, som mistet samværet med sin sønn etter at det ble avklart at han ikke var guttens biologiske far.

Den aller verste dagen

Del artikkelen i Sosial medier

– Min verden falt i grus da jeg fikk vite at jeg ikke var far til sønnen min, sier Petter «Piddi» Zweidorff, som rapper om denne opplevelsen på singelen «Kor va du». Han lover flere sterke singler utover høsten.

Det har lenge vært stille fra den tidligere Spetakkel-rapperen. Det bergenske hiphop-kollektivets siste album kom i 2005. Piddi gjorde gjesteopptreden på Gunnar «Gest» Greves soloplate «I Grevens Tid» fra 2007, men har ellers holdt seg borte fra musikken.

«All in» og «all out»

– Jeg jobbet i oljebransjen, og prøvde å leve litt A4. Det var vel et forsøk på å være litt slik jeg følte samfunnet ville at jeg skulle være. Jeg begynte som prosjektkoordinator, og ble senere prosjektleder. Jeg gjorde slik jeg alltid gjør, gikk «all in».

– Og så ble det «all out»?

– Hehe. Du kan si det slik.

– Jeg jobbet i oljebransjen, og prøvde å leve litt A4.

Om det i første omgang gikk bra på jobben, så ble etter hvert utfordringene større på land. Da er vi tilbake til singelen hans, som altså handler om hvordan det opplevdes å oppdage at han ikke var far til sin den gang fem år gamle sønn. Satt til sylskarpe beats og dyp bass får vi her hans egen fortelling om hendelsen, satt opp mot hvordan han selv følte det å vokse opp med en fraværende far.

Selvopplevd og ekte

«Skulle bare ville gi deg farskap / skulle bare ville unngå barskap / skulle bare ville unngå faenskap / men et kvinnes valg ble vårt tap» går teksten, og det er så hårene reiser seg på armene av den intense selvutleveringen hans.

Dette er ikke i tredjeperson, heller ikke andre; dette er selvopplevd og ekte; det er så du kan kjenne smerten som ligger bak den intense rappingen hans.

For dette er ikke i tredjeperson, heller ikke andre; dette er selvopplevd og ekte; det er så du kan kjenne smerten som ligger bak den intense rappingen hans. Jeg vet ikke om jeg noensinne har hørt noe tilsvarende på norsk, det nærmeste jeg kommer på, er den offentlige skittentøysvasken Eminem gjorde på begynnelsen av 00-tallet.

– Jeg innså ikke den gangen hvor hardt det rammet meg. I stedet for å «face» det, gikk jeg inn i en periode med lange arbeidsdager og lite søvn. Hverdagen ble snudd helt på hodet, og jeg gikk rett i fellen, forteller han.

– Hvordan fikk du vite det?

– Det begynte nok med at jeg hadde en mistanke. Jeg syntes jeg så mindre og mindre av meg selv i gutten. For å fjerne tvilen min, ba jeg derfor om å få utført en DNA-prøve, forteller han.

– Da jeg fikk bekreftet mitt verste mareritt, falt hele verden i grus. Det har vært krevende for meg å håndtere dette, å leve med dette. Jeg ble utslitt; følte at jeg ble stående veldig alene, både i situasjonen og i byråkratiet. Det ble ganske mørkt; jeg orket ikke å stå opp om morgenen. Det er det singelen handler om.

Angår mange

– Hva vil du med singelen?

– Det går litt i tråden etter Spetakkel-singelen «Bror», som jeg skrev om min bror, som tok livet sitt i 1995. Jeg ble satt i den situasjonen, med alle tankene. Når man opplever slikt, er det greit å kunne tenke at andre har vært gjennom det samme før. Sanger kan åpne opp vanskelige temaer på en annen måte.

– Hva gjør en slik opplevelse med deg? Blir du sint?

– Klart det er mye sinne, men det går også på å bearbeide sinnet. Jeg har brukt lang tid på det. «Kor va du» er ikke skrevet fordi jeg ville hevne meg, men for å fortelle om frustrasjonen ved å gå gjennom en slik situasjon. Da min bror døde, søkte jeg informasjon, og fordypet meg veldig i det med selvmord.

Statlig DNA-testing

Slik ble det nå også, og Zweidorff fikk bekreftet at svært mange menn er uvitende om at de ikke er biologiske fedre til barna sine. Dette er et ømtålig område der det foreløpig er gjort lite forskning, og der lovverket er noe unnvikende.

– Staten burde innført obligatorisk DNA-testing, mener Zweidorff.
– Det ville vært forebyggende, og spart fedre for kvalene ved selv å be om dette.

For Piddis del er det et annet rettslig forhold som har virket ødeleggende for ham. Fra 2006 er det ikke lenger nødvendig at moren oppgir navnet på barnets far eller godkjenner det i ettertid dersom foreldrene er samboere når farskapet erkjennes. Farskapet vil bli gyldig som følge av farens erkjennelse. Dessverre for Piddi ble sønnen født året før.

– Jeg har ofte tenkt at med min bror, så har jeg en grav å gå til. Her er det derimot et tomt rom, og så er det livet likevel.

– Da må man leve etter mors nåde; det er opp til henne om man får ha kontakt med barnet. Jeg har ikke sett gutten siden 2010.

– Du ønsket å ha kontakt?

– Ja. Jeg har ofte tenkt at med min bror, så har jeg en grav å gå til. Her er det derimot et tomt rom, og så er det livet likevel. Det er utrolig vanskelig å forholde seg til dette, det er en håpløshet som er bunnløs.

– Fikk du tatt farvel?

– Nei. Vi hadde laget våre avtaler. Han skulle begynne med fotball, og spille i buekorps. Det gjør vondt å tenke på alle de tingene vi ikke fikk gjort.

piddi EDIT2
EKTE KJUAGUTT: Petter Zweidorff er oppvokst på Nordnes, bor der fortsatt, og er stolt av å være fra et så særmerket sted i Bergen.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this