Grunder1 Arne Moeller
LÆRER BORT MUNTLIG FORMIDLING: Den tidligere Brann-spilleren og fotballproffen Arne Møller bruker egne erfaringer til å hjelpe andre til å bli trygge på formidling. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

– Alle kan bli gode på formidling

Del artikkelen i Sosial medier

 – Presentasjonsteknikk handler om å vise «the larger you», sier Arne Møller, som sammen med Siri Lill Mannes har skapt et kursopplegg for presentasjonsteknikk.

Sammen med Siri Lill Mannes, mest kjent fra TV2, driver den tidligere fotballspilleren SpeakLab; et treningssenter for muntlig formidling som benyttes av folk fra alle deler av samfunnet.

– Det handler om å ta kontroll over situasjonen; å øve på å stå foran andre og å by på seg selv.

– Til oss kommer det mange fra akademia, næringslivet og offentlig sektor. Det er ganske hektisk om dagen med kurs og konferanser, som jo er det som holder oss i gang. I tillegg er vi i sluttfasen med å ferdigstille vår egen metodikk i form av en bok, sier han.

Formålet er at de som kommer til SpeakLab skal bli gode i å presentere og formidle det de brenner for.

– Det viktigste er at du er ekte og viser at du tror på budskapet ditt. På den måten engasjerer du andre. Dessuten må du være tydelig slik at tilhørerne forstår hva du sier. Til slutt må du ha en viss form for dramaturgi, en linje gjennom presentasjonen din, forklarer Møller.

Prioriterer de unge

Grunder2 Siri Lill Mannes
BRUKER EGEN ERFARING: Siri Lill Mannes er tidligere journalist og programleder i TV2. Hun har ledet en rekke store konferanser, og bruker disse erfaringene i SpeakLab. (Foto: SpeakLab)

Han har selv mange års erfaring med å formidle, spesielt gjennom å være foredragsholder. Etter endt fotballkarriere i Brann og ferdig utdannet fysioterapeut, dro Møller mye rundt og snakket for andre.

Sammen med Siri Lill Mannes fant de ut at begge kunne benytte sine egne erfaringer til å tilføre andre kunnskap på feltet. I dag bruker de også mye tid på å holde foredrag og kurs på de samme arenaene som kursdeltakerne er på.

– Hvis jeg skal lære noen å snakke i Operaen, så må jeg selv ha vært i Operaen, fastslår han.

– Hva med de på grasroten, som ikke nødvendigvis hever stemmen i samfunnet, er dette senteret også for dem?

– Hele vår hensikt med å starte senteret var å få frem flere stemmer og hjelpe folk til å bli trygge, sier Møller.

I det siste har de jobbet mye for å nå yngre mennesker. Blant annet har de nettopp avsluttet et samarbeid med Studentersamfunnet og Bergens Tidende om en talekonkurranse.

– Det er veldig stas å jobbe med studenter. Unge er et prioritert satsningsområde for oss.

En indre frykt

Møller forteller at de som allerede er mest rutinerte i å formidle, også er de som er vanskeligst å endre.

– Men alle har noe ved seg, og alle kan bli veldig gode.

Når det kommer til formidling kjenner mange på en indre frykt.

– Det handler om å ta kontroll over situasjonen; å øve på å stå foran andre og å by på seg selv, sier Møller.

[PostBlock id=299]

Han mener alle har godt av å trene på disse tingene, slik at man både blir tydeligere på hvem man er og bevisst på eget kroppsspråk og tankemønster.

– Kort fortalt gjør det noe med selvtilliten.

Han har mange rørende historier om folk som har vært veldig redde, men som på kort tid har blitt gode formidlere.

Kurs og sommerskole

– Presentasjonsteknikk handler om å vise «the larger you», på den måten blir det befriende for tilhørerne.

Da Møller og Mannes startet opp i 2010, satt de på et lite kontor i Sigurds gate. Kursene ble holdt rundt om på ulike hoteller og andre egnede steder i Bergen.

Etter fem år skjønte de at de måtte lage et eget institutt.

Nå holdes de fleste av kursene i egne lokaler i Vestre Torggate i Bergen. Til sammen er de fem stykker som jobber på SpeakLab. I tillegg kommer innleide kursholdere og møteledere. Tidligere journalister og politifolk er blant annet å finne på listen over samarbeidspartnere.

– De fleste kursene våre går over to dager. Det er små grupper og aldri mer enn seks i hver gruppe når vi øver. I tillegg arrangerer vi sommerskole første uken i juli. Der får du mye trening, og du får metoden vår godt inn under huden, forteller Møller.

SpeakLab har også et tre timers introkurs. Dette er et lavterskeltilbud, og noe som også kan passe arbeidsledige og jobbsøkende. Siden oppstarten har de utviklet innholdet og tilpasset undervisningen underveis. Snart kommer også boken de har skrevet.

– Men selve skjelettet er det samme: Presentasjonsteknikk handler om å vise «the larger you», på den måten blir det befriende for tilhørerne, avslutter Møller.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this