Ola 1 optim

Til Genova for å selge Bergen og fjordene

Del artikkelen i Sosial medier

– Du vet, eg e bergenser, så kjeften står ikkje, sier Ola Hiis Bergh og blunker. 85-åringen har ingen planer om å sette ned tempoet. Hans siste prosjekt ble sjøsatt for to år siden.

Ola-2-optim
MARKEDSFØRER NORGE: På seminaret i Genova over helgen skal dette trekløveret fra Bergen presentere byen og fjordene for å få velholdne turister til Norge. Ola Hiis Bergh, Elisabeth Ones (Turistdirektør for Innovasjon Norges Italia-kontor) og skipsagent Arnfinn Seim (Alex B. Grieg). (Foto: Øyvind Toft)

Hiis Bergh er manager i Norway Superyacht Services, og reiser verden rundt for å markedsføre Bergen og Vestlandet. I fjor leverte han personlig selskapets 36-siders brosjyre til 600 superyachter for å lokke dem til Bergen, Bekkjarvik, Aurland/Flåm og en rekke andre båthavner.

– Personlig kontakt er helt avgjørende. Jeg henvender meg til kapteinene. Eierne også dersom det er mulig, men de vil helst være anonyme, sier Hiis Bergh.

Han opplyser at Innovasjon Norge har som mål å få flere velholdne turister til Norge, ikke bare masse turister som legger igjen noen hundre kroner hver.

På farten

Når Bergensmagasinet treffer ham har han vært i Palma og Barcelona. Førstkommende lørdag skal han videre til italienske Genova for å holde seminar under et superyacht-show. Med et bankende hjerte for Bergen og en Bryggen-pin på dressjakken skal han presentere byen og fjordene.

– Hva ser superyacht-eierne etter?

– Det handler om naturen og alt de kan oppleve her. Norsk mat, norsk kultur, norsk historie og norske fortellinger, sier Hiis Bergh som fylte 85 år 16. april. Han har ingen tanker om å pensjonere seg.

Selskapets første aktive sesong var i fjor; da tok de seg av 16 superyachter. Det ser meget lyst ut for årets sesong, også med flere yachter som skal selge charterturer.

– Den store utfordringen er å få midler til å drive dette prosjektet. Også fra selskaper som har stor økonomisk glede av det, sier Ola som selv ikke tar betalt for sitt arbeid.

­

Brenner for Bergen

– Hvorfor gjør du dette?

– Jeg brenner for Bergen by. Og når du blir engasjert i noe som du synes er spennende og givende, og helsen er bra, så er det bare å gi gass. Det ligger liksom i meg. Samtidig er det jo kjekt å bevise at gamlinger også kan få til noe positivt, sier han og blunker.

Ola-1-optim
GIR GASS: – Jeg brenner for Bergen by. Og når du blir engasjert i noe som du synes er spennende og givende, og helsen er bra, så er det bare å gi gass, sier Ola Hiis Bergh. Her på Beffen, som er litt mindre enn superyachtene han vil lokke til byen. (Foto: Ove Landro)

Smilet er som før. Hårmanken likeså. Og kjeften går slik den gjorde da han fra 1982 til 1996 var turistsjef i Bergen. Han er født og oppvokst i Kaigaten 10, og arbeidet i 25 år i familiebedriften Florvåg Verk. I 1990 ble han kåret til Årets turistsjef i Europa. Da han i 1996 gikk av som turistsjef mottok han Kongens fortjenstmedalje i gull.

Han trener minst tre ganger i uken, enten ved å gå opp til Askøys høyeste topp, Kolbeinsvarden eller hjemme med et tyve minutters gymnastikkprogram. Den gamle svømmeren bader fra april til november så lenge det er over ti grader i sjøen, og han har egen flytebrygge som ligger «der hvor Florvågsfergen gikk i gamle dager».

Litt for gale

– Kan du få med at man må ha en veldig tålmodig kone og familie for å kunne drive på slik jeg fortsatt gjør? Jeg har jo 15 barnebarn; det er jo litt gale å være så mye borte, men «eg greier ikkje å holde ræven i ro».

– Hadde du stor fest på 85-årsdagen?

– Neida. Festen venter vi med til 90-årsdagen, sier Ola og blunker.

FAKTA:

Superyachter

  • Er spesielle skip med fast mannskap, for opp til 12 passasjerer. Luksuriøst utstyrt.
  • Størrelsen er regnet fra ca 30 meter og opp til nærmere 200 meter for de største.
  • Totalt er det cirka 4500 superyachter på verdensbasis.
  • 2900 er lokalisert i Europa, primært i Middelhavet.
  • Selskapet Norway Superyacht Services AS ble registrert i Brønnøysundregistrene i 2014, med blant andre Austevoll-reder Inge Halstensen, hotelldirektør Edmund Utne i Ullensvang og Havnevesenet i Aurland på eiersiden.
  • I følge tall Norway Superyacht Services har hentet inn fra selskaper som dekker rundt 75 prosent av alle yachter som besøker våre fjorder, legger hver yacht igjen ca 100.000 kroner pr dag i snitt på varer og tjenester.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this