gunnarhovden1
OPPTATT AV KVALITET: – Et teppe som er dårlig lagt varer ikke lenge, og teppet skal være fint så lenge det ligger der, sier Gunnar Hovden. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Tepper i blodet

Del artikkelen i Sosial medier

Få om noen kan mer om tepper enn Gunnar Hovden, med sine snart femti år i bransjen. – Jeg fikk sommerjobb etter artium, og så ble jeg værende, sier han.

Mye har endret seg siden Gunnar Hovden gikk inn i teppebransjen. Den gangen var det mange lokale spesialforretninger som leverte tepper, og etter ett år i bransjen fikk han tilbud om å begynne i Teppehuset – der han fortsatt jobber.

Han var butikksjef i noen år før han i 1985 fikk tilbud om å kjøpe virksomheten. Siden den gang har Gunnar levert tepper til hoteller, restauranter og boliger i hele landet.

NYTT VISNINGSROM

– Bransjen går i sykluser. Ti år opp og ti år ned, og nå er vi på vei opp. Vi har bemannet opp og ned, men ikke byttet bransje, og det er gøy nå som tepper er veldig i tiden.

Teppehuset har hatt lokaler på mange steder i Bergen. Først på Vetrlidsallmenningen, så Hollendergaten, Lagunen, Møllendalsbakken, Årstadgeilen og Conrad Mohrs vei, før det gamle Jysk-bygget på Midtun ble basen.

Her er Gunnar og medarbeiderne nå i full sving med å gjøre ferdig Studio M2, som er et stort visningsrom der det også er plass til Macato AS som leverer tregulv, M interiørdesign AS og Interiørarkitektkontoret med fire interiørarkitekter.

gunnarhovden2
FARGERIKT UTVALG: Ofte er kunden ute etter noe de har sett i et blad og kjøper via importør. – Det at vi har holdt på så lenge og har gode relasjoner, gjør at vi kan fortsette å kjøpe fra fabrikkene, sier Gunnar Hovden. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

– Her har vi samlet den beste kompetansen under ett tak. Vi ønsker at vårt nye showroom skal gi kunder inspirasjon, og vi hjelper gjerne våre kunder gjennom hele innredningsprosessen, sier Gunnar, som innrømmer at han mange ganger hatt lyst til å gi seg.

– Men det hadde jeg ikke råd til – og når du tjener penger, vil du ikke gi deg, sier han.

– Bransjen går i sykluser. Ti år opp og ti år ned, og nå er vi på vei opp. Vi har bemannet opp og ned, men ikke byttet bransje, og det er gøy nå som tepper er veldig i tiden.

Mens konkurrenter har lagt ned, gått inn i større kjeder eller satset på andre varer, har Teppehuset holdt det gående. Selv om det alltid har vært forskjellige oppdragsgivere var hovedgeskjeften frem til 1990 tepper til private, men så slo de nevnte syklusene til.

– Da privatmarkedet lå nede satset vi på hoteller, forteller Gunnar.

Et flertall av hotellene i Bergen har vært på kundelisten hans, og han har selv lagt tepper på hele Hotell Norge to ganger. På sånne jobber var de gjerne bare to til tre mann, og all bæringen av tepper opp trappene ga god trening. Noen av arealene ble liggende i tretti år før det var nødvendig å skifte teppene igjen:

– Et teppe som er dårlig lagt varer ikke lenge, og teppet skal være fint så lenge det ligger der, mener Gunnar.

TOK AV PÅ 80-TALLET

Listen over hoteller Teppehuset har levert til blir for lang å gjengi i sin helhet, men rommer alt fra Hotel Ullensvang i Lofthus til Zander K i Bergen, og den kvalitetsbevisste sjefen har personlig vært i alle rommene i alle hotellene.

Restauranter har også vært en viktig kundegruppe, og Gunnar har sørget for tepper på steder som Ricks, Ole Bull Huset, Sumo, Holbergstuen, Wesselstuen, Bryggeloftet og mange flere. Listen over restauranter er så lang at de fleste bergensere nok helt sikkert har gått på teppene hans.

gunnarhovden3
GIR VARME: – Med skikkelige tepper kan du senke temperaturen inne med to grader, sier Gunnar Hovden. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

– På 80-tallet tok det helt av. Vegg til vegg-teppene hadde da sin storhetstid, husker Gunnar.

Det utskjelte tiårets teppebelagte rom er tilbake og på full fart inn i trendbildet, særlig på soverommet og i walk-in garderoben, hvor en ofte går uten sokker og dermed har et mykt og behagelig underlag å sette fotsålen på.

I dag kjøper mange hotellkjeder direkte fra fabrikkene. Gunnar hevder at et teppe i seg selv er å betrakte som et «halvfabrikat» da riktig montering er avgjørende for et godt og varig resultat. Her trengs det faktisk kunnskap om de forskjellige kvalitetene.

– Vi er opptatt av å finne produkter i Europa som er gode på pris, og vi reiser ofte på de store interiørmessene for å følge med på teppetrendene, sier han.

OVERLEVDE HJERTESTANS

Én gang holdt det likevel på å gå galt. I 2009 ledet han Teppehuset med sønn og nevø som ansatte, og skulle utføre en jobb på Reksten-bygget.

Gunnar hadde imidlertid vondt i brystet og ble kjørt hjem. Han la seg til å sove på sofaen, og da konen ikke fikk kontakt med ham, ringte hun 113. To ambulanser og tre legebiler dukket opp etter få minutter, og legene jobbet iherdig i nesten tre kvarter mens hjertestarteren ble brukt gang på gang.

Gunnar ble kjølt ned til 32 grader og lagt i kunstig koma i to dager.

– 90 prosent overlever ikke, og av de som overlever er mange skadet, sier han i dag.
– Det var en grei måte å slutte å røyke på.

gunnarhovden5
SAMMENSLÅING: Teppesenteret på Nordås har nå slått seg sammen med Teppehuset, og er i skrivende stund i ferd med å flytte inn i Teppehusets lokaler på Midtun. Fra venstre: Wenche Andersen (fra Teppesenteret) sammen med Gunnar Hovden, sønnen Sondre Hovden og konen Linda Hovden. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Mens Gunnar ble rehabilitert fulgte nevøen og sønnen opp samarbeidspartnerne til Teppehuset, som drev videre gjennom hele perioden, slik firmaet har gjort siden oppstarten i 1960.

Siste nytt er at Teppehuset har slått seg sammen med Teppesenteret, som har vært den eneste konkurrenten på det lokale privatmarkedet de siste årene. Gunnar og hans medarbeidere har allerede gjort mye av monteringen for Teppesenteret, og nå er de flyttet inn hos oss og blitt en del av Teppehuset.

Det var Grethe Andersen og hennes mann som startet opp Teppesenteret, og datteren Wenche som har jobbet der i mange år, har nå blitt med over i Teppehuset.

– Vi skal føre tradisjonene fra Teppesenteret videre, forsikrer Gunnar.

ULL ER FAVORITTEN

Trenden i dag heller mot ensfargede og glansfulle tepper av viskose eller sisal. Gunnar peker på at det også finnes gode alternativer.

– Om du ønsker den skinnende veluraktige «looken», vil jeg heller anbefale et godt syntetisk fiberteppe som polyamid eller Smartstrand, som en vil komme mye lenger med, sier han.

– Hva er et godt teppe?

– Det skal være tilpasset bruken, og så er det jo veldig forskjellig hva folk liker.

Viktigheten av å velge riktig kvalitet «drukner» ofte i jakten på det rette designet, og da blir ofte ikke holdbarheten tilfredsstillende, sier Gunnar.

gunnarhovden6
SKAL VÆRE KVALITET: Gunnar Hovden setter sin ære i at det skal være god kvalitet både på produktet han selger og på arbeidet som utføres. – Det er ikke noe som heter greit nok, det skal være topp, sier han. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

På soverommet skal teppet gjerne være mykt og godt å gå på, mens i hall eller trapp, med større krav til slitestyrke, trengs en røffere kvalitet. På stuer går det mye i salongtepper eller avpassede tepper.

– Jeg har alltid solgt mye ull, men her er det viktig at ullen er av god kvalitet. Syntetiske tepper kan ikke tilegne seg alle de egenskapene et teppe i ull har. Ull har god slitasje- gjenreisningsevne og bevarer sitt utseende og bevarer sitt pene utseende i mange år.

– Det er kjipt å kjøpe noe halvdyrt som er stygt etter to år. Det skal se bra ut, sier Gunnar, som setter sin ære i at det skal være god kvalitet både på produktet han selger og på arbeidet som utføres.

– Det er ikke noe som heter greit nok, det skal være topp, sier han.

Gunnar vil gjerne benytte anledningen til å ta knekken på en seiglivet myte om at heldekkende tepper skal støve og være negativt for innemiljøet.

– Gode tepper binder støvet og gir dermed mindre svevestøv i luften, slår han fast.

Han nevner også mange andre fordeler ved å dekke gulv med tepper, som at det demper støy og sparer strøm.

– Med skikkelige tepper kan du senke temperaturen inne med to grader, sier han.

HELE FAMILIEN I ARBEID

Når Gunnar ikke jobber med tepper, går turen gjerne til hytten der han har en sjark. Store deler av sommerferien tilbringes her. Han er også en familiemann med stor familie. Alle guttene har jobbet på Teppehuset, og sønnen Sondre har blitt en god teppelegger.

– Jeg liker å snekre, sveise og mekke, sier Gunnar.

Det er interesser som har kommet til nytte i restaureringen av familiens hus fra 1700-tallet. I 1989 kjøpte de den gamle pakterboligen på Storetveit gård, og huset er satt i stand. For eksempel har de originale laftede tømmerveggene kommet frem igjen, for som Gunnar sier om både tepper og hus:

– Det skal være skikkelig!

gunnarhovden4 NYTT
EN MYK START PÅ DAGEN: På soverommet skal teppet gjerne være mykt og godt å gå på med bare tær. (Foto: Teppehuset)

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this