Familiestøtten Bergen opplever stadig økende behov for hjelp. Aller mest fra Bergens usynlige fattige.
De ber om hjelp til mat, klær, utstyr til barna, julegaver, bursdagsfeiring og fritidsaktiviteter. For grunnlegger og styreleder i Familiestøtten Bergen, Line Midtun (33) er den usynlige fattigdommen i Bergen veldig synlig.
– Vi opplever et økende behov for hjelp i Bergen, særlig i områder vi tradisjonelt sett tenker på som ressurssterke, forteller hun.
– Mange av dem vi hjelper lever i skjult fattigdom. Du ville ikke trodd det hvis du hadde møtt dem, eller vært hjemme hos dem, at de hadde lite penger. Det er de usynlige fattige som er den største gruppen vi hjelper, i tillegg til lavtlønnede, studenter, deltidsarbeidende, aleneforeldre og personer med helseutfordringer.
De fleste henvendelser til Familiestøtten Bergen kommer fra Fana. Deretter er det området fra Fana og innover mot sentrum som utmerker seg med mange henvendelser om hjelp.
Mange har ikke rett til hjelp fra det offentlige. Høy gjeld, uforutsette store utgifter, eller en plutselig vanskelig livssituasjon velter økonomien. De ønsker i det lengste å klare seg selv, og har allerede brukt opp bufferkonto og sparepenger før de tar kontakt.
SER UT SOM FORELDRENE STÃ…R BAK
Familiestøtten Bergen hjelper barnefamilier i Bergen kommune som har et forbigående behov for bistand. Tanken er at Familiestøtten skal hjelpe uten å stille spørsmål. De som tar kontakt skal slippe å forklare hvorfor, eller legge frem dokumentasjon.
Det er først når behovet for hjelp er vedvarende at Familiestøtten Bergen ønsker å kartlegge familiens situasjon. Familiene får da tilbud om rådgivning og bistand til å søke om offentlige støtteordninger
– Vi har hatt en profil der vi ikke stiller noen spørsmål. Tar du kontakt med oss for første gang, så trenger vi ikke vite så mye. Du trenger ikke legge ut om livet ditt. Vi er bare her, sier Midtun.
– Vi har en tanke om at når du ber om hjelp, så er det en god grunn uansett. For mange er det stor skam knyttet til det å ikke ha nok penger. Og de sulter heller enn å be om hjelp fra familie og venner, sier styrelederen i Familiestøtten Bergen.
Familiestøtten Bergen er opptatt av å være diskret og hensynsfull i møte med barnefamiliene som trenger hjelp. Bilen de kjører ut varer med har ingen logo eller kjennetegn. Ofte møter de foreldrene et annet sted, slik at det ser ut som det er foreldrene selv som har gjort innkjøp når de kommer hjem med matvarene.
Hjelper Familiestøtten Bergen med gaver eller bursdagsfeiring for barna, ser det alltid ut som om foreldrene står bak.
Familiestøtten Bergen hjelper barnefamilier i Bergen kommune som har et forbigående behov for bistand.
– Vi gjør minst mulig nummer ut av overleveringene, særlig for å skjerme barna i familien. Vi står aldri og venter på at mottakerne skal takke og vise oss ydmyk takknemlighet. Hvis vi hjelper en familie med en julegave til barna, er det foreldrene som står som giver på gavelappen, sier hun.
– Vi forsøker å ta barn og unges ønsker på alvor. I den alderen handler det om å forebygge utenforskap, fordi det å ha rett plagg eller leke kan ha stor betydning.
ÅRETS HØYDEPUNKT
Et av årets høydepunkter for Familiestøtten Bergen er sommerleirene for barn og unge, som arrangeres i skoleferien.
På det meste har de i løpet av én sommer klart å arrangere seks ulike leire, som er helt gratis for deltagerne. På sommerleirene er det riding og opplæring i dyrehold, kanoturer, bading, kunstaktiviteter og turer.
Sommerleirene er helt avhengig av donasjoner og tildelt støtte, selv om de utelukkende drives av frivillige. I år klarer Familiestøtten kun å arrangere én sommerleir. Styreleder Midtun håper hun kan invitere til flere sommerleirer i årene fremover.
– Enkelte foreldre gruer seg til å melde barna på sommerleir fordi det da ofte kommer krav til utstyr. På våre sommerleirer er alt dekket slik at det ikke skal være et hinder.
Midtun har visjoner om å utvide Familiestøtten Bergens virksomhet til omegnskommuner, og ser behovet for å starte gratis fritidsaktiviteter og møtepunkter for barn og unge utenom sommerferien.
Med tiden ønsker Familiestøtten Bergen også å starte en podcast om frivillig arbeid. Midtun sier at hun ønsker å dele all den gode kunnskapen og erfaringen de frivillige i Familiestøtten Bergen sitter på.
– Vi har lyst til å starte opp fritidsaktiviteter som for eksempel koding, kunst og håndverk, og mekanikk som vi har søkt om midler til. I tillegg ønsker vi å tilby gratis matservering i forbindelse med disse aktivitetene. De frivillige som ønsker å være med å drive dette er på plass, så nå venter vi bare på tilskuddene, avslutter Midtun.