Inbetween
Stillbilde fra In Between (regi: Maysaloun Hamoud)

Syv høyaktuelle filmer

Del artikkelen i Sosial medier

– Denne ukens Arabiske filmdager er en mulighet til å se filmer utenom det vanlige, sier Anne Sofie L. Bergvall.

Dette er første gang Arabiske filmdager arrangeres i Bergen. Festivalen er et samarbeid mellom Film fra Sør (som har arrangert filmdagene syv år på rad i Oslo) og Arabisk filmforening i Bergen. Alle de syv filmene på programmets vises i Cinemateket (USF Verftet) i løpet av de tre dagene festivalen varer.

En gylden anledning til å se filmer fra en del av verden som ofte er henvist til kun å være kulisse for amerikanske heltefilmer og tv-serier.

– Vi viser det beste av nye filmer fra og om den arabiske verden, og inviterer til spennende debatter, arabisk-norsk fusjonskonsert, kunstutstilling og mye mer, lover festivalens kommunikasjonsansvarlige, Anne Sofie L. Bergvall.

Mange av filmene som vises er nominert til eller har vunnet høythengende filmpriser, uten at det betyr at de vil settes opp til ordinær kinovisning – eller kommer på Netflix.

Dette er derfor en gylden anledning til å se filmer fra en del av verden som ofte er henvist til kun å være kulisse for amerikanske heltefilmer og tv-serier.

Mer informasjon: Festivalens nettside – og egen arrangementsside på Facebook

Filmer på programmet:

Clash

Festivalens åpningsfilm går rett inn i dramaet verden nettopp fikk en påminnelse om i og med at Donald Trump møtte Abdel Fattah el-Sisi; den egyptiske presidenten som tok makten ved et militærkupp i 2013. Filmen foregår i hovedsak inne i en politibil, som ved en er misforståelse er fylt opp både med demonstranter som støtter Det muslimske brorskapet, og med de som er kritiske til det daværende regimet.

 • Regi: Mohamed Diab, 2016
 • Nasjonalitet: Egypt, Frankrike, Forente Arabiske Emirater, Tyskland

Tramontane

Det unge sangtalentet Rabih er blind, men har en fantastisk sangstemme. Når korpset hans skal ut på en internasjonal turné, oppdager politiet at passet hans sannsynligvis er forfalsket. Bedre blir det ikke at moren ikke er villig til å avlegge en DNA-test for å stadfeste familiebåndet.

 • Regi: Vatche Boulghourjian, 2016
 • Nasjonalitet: Frankrike, Libanon

Junction 48

Vi møter den palestinske rapperen Kareem, som bor i en fattigforstad til Tel Aviv. Gnisninger oppstår når Kareem og kompisene svarer en israelsk gruppe som rapper den israelske nasjonalsangen, med rap om den israelske rasismen de daglig kjenner på. På samme tid er huset til en av kompisene truet av riving fordi det skal bygges et museum for sameksistensen mellom israelere og palestinere.

 • Regi: Udi Aloni, 2016
 • Nasjonalitet: Israel, Tyskland, USA

Min arabiske vår

Selv om Hedi skal gifte seg med vakre Khedija om noen uker virker han deprimert. Kanskje skyldes det at Hedi aldri har snakket ordentlig med Khedija og i alle fall ikke kysset henne? Men så, noen dager før bryllupet møter han Rim, og noe vekkes i Hedi som han ikke visste om. Filmen vant debutantprisen under fjorårets filmfestival i Berlin, og skuespiller Mastourable tildelt Sølvbjørnen.

 • Regi: Mohamed Ben, 2016
 • Nasjonalitet: Tunisia, Belgia, Frankrike

Nowhere to Hide

I 2011 trakk amerikanske styrker seg ut av Irak og etterlot landet i en forsiktig optimisme. I denne dokumentaren følger vi firebarnsfaren Nori Sharif gjennom fem år, utstyrt med et kamera. Vi får blant annet se hvordan Nori og familien tvinges fra hjemmet sitt og blir flyktninger. Filmens regissør, Zaradasht Ahmed, er født i den irakiske delen av Kurdistan. Han kom til Norge i 1995, hvor han har jobbet som regissør, fotograf og journalist, og har tidligere arbeidet med dokumentarene Fata Morgana og The Road to Diarbakir.

 • Regi: Zaradasht Ahmed, 2016
 • Nasjonalitet: Norge, Sverige

In Between

Vi møter tre vidt forskjellige kvinner som bor i Israel. Laila er jurist om dagen og festløve om natten. Salma jobber litt som bartender, litt som DJ og litt på galleri, og så er hun lesbisk, men det vet ikke familien, som forsøker å spleise henne med en kristen godgutt fra bygda. Så flytter IT-studenten Nour inn i kollektivet, og har med seg en latterlig konservativ forlovede i hælene.

 • Regi: Maysaloun Hamoud, 2016
 • Nasjonalitet: Israel, Frankrike

Waiting for Giraffes

Møt veterinæren Dr. Sami ved Qalqilya Zoo, hvis største ønske er å få en sjiraff til dyrehagen. Den forrige døde under den første intifadaen. Etter et besøk hos den israelske dyrehagen i Jerusalem, blir det klart at forholdene i Dr. Samis dyrehage må bedres betraktelig før de kan få oppfylt sjiraffdrømmen.

 • Regi: Marco de Stefanis, 2016
 • Nasjonalitet: Nederland, Belgia

Foreign Body

Vi møter Samia, en ung, tunisisk jente, etter at hun så vidt har overlevd ferden over Middelhavet. Tilfeldighetene vil ha det til at Samia møter enken Berteau, som leter etter hjelp i huset. Foreign Body forsøker å si noe om Samias indre kamp og den lidenskapen hun har i møtet med menneskene rundt seg i et nytt og fremmed land.

 • Regi: Raja Amari, 2016
 • Nasjonalitet Tunisia, Frankrike

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this