codylovaas1
MINIKONSERT PÅ APOLLON: Amerikanerne har allerede omfavnet Cody Lovaas, og sørget for flere millioner Spotify-avspillinger av de to singlene hans. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

– Stemmen min kommer fra Bergen

Del artikkelen i Sosial medier

I slutten av juli holdt den amerikanske sanger/låtskriveren Cody Lovaas en minikonsert på Apollon Platebar. I en kort samtale etterpå bedyret han at det edle metallet han har i strupen helt klart er noe han har fått fra den norske siden av familien.

Codys mor, Linn Løvaas, er fra Sarpsborg, mens morfaren, Haakon Løvaas, er født og oppvokst i Lappen like ved Haukeland Sykehus. Begge er til stede på konserten, sammen med venner og øvrig familie fra Bergen. Selv blir jeg stående og prate med hans far, Bradley Schlachter, som sier at han er dypt imponert over sønnens talent.

– Når min sønn synger, er det som om han blir en annen, rett foran øynene mine. 

– Når min sønn synger, er det som om han blir en annen, rett foran øynene mine. Jeg aner ikke hvor han henter det fra, sier han.

MUREN MOT MEXICO

Den lille familien bor i San Diego, som er en storby (Amerikas åttende største) sørvest i California, og tett på Mexico både geografisk og kulturelt. Faren er naturlig nok ikke særlig begeistret for Donald Trumps planer om å bygge en mur mot nabolandet like utenfor stuedøren hans.

– Donald Trump er valgt av folket, men han er ingen folkets president, sier han, mens sønnen gjør seg klar for «scenen» – noe som egentlig betyr å stille seg opp på avsatsen like over baren inne i den kombinerte platebutikken og vannhullet.

19-åringen åpner med debutsingelen Lie, og avslutter med den ferske singelen Bodies, som til sammen er alt det bråmodne talentet har utgitt så langt i karrieren. Innimellom får vi 3-4 egne sanger til, samt hans tolkninger av Ed Sheerans Thinking Out Loud og Leonard Cohens Hallelujah.

– Jeg liker veldig godt Kurt Nilsens versjon, sier han, og gir oss en tolkning som får hårene til å stå rett opp på armene mine. Jeg snur meg til faren hans, og peker på armene mine. Han svarer med å peke på øynene sine, som svømmer i tårer.

Stemmen hans er klokkeklar og svært dynamisk, og det slår meg at dette er en artist som har potensiale til å nå svært langt. 

Cody både ser og høres ut som en ung Jeff Buckley, en artist som også har gjort en svært personlig tolkning av Hallelujah. I likhet med Buckley lukker Cody øynene når han synger, og lever seg langt inn i den svært poetiske teksten om stor stor kjærlighet som har stivnet i hverdag og rutine.

Stemmen hans er klokkeklar og svært dynamisk, og det slår meg at dette er en artist som har potensiale til å nå svært langt. Amerikanerne har allerede omfavnet ham, og sørget for flere millioner Spotify-avspillinger av de to singlene hans.

OPPDAGET AV JASON MRAZ

Som 16-åring vant han prisen som «Best New Act» under San Diego Music Awards, den yngste som noensinne har vunnet den prisen, og ble invitert med på turné med Jason Mraz. Siden har han både varmet opp for Ziggy Marley og holdt egne konserter i LA, San Diego, San Francisco, San Jose og Ventura.

– Min mor har alltid sunget, og min bestefar. Jeg tror sangstemmen min kommer her fra Bergen. Jeg elsker å være her, forteller han til Bergensmagasinet like etter minikonserten.
– Nå er det fem år siden sist, men i løpet av oppveksten besøkte vi Norge 14-15 ganger. Jeg elsker norsk kultur, har fått en del lojale fans her, og er stolt over å være halvt viking.

Cody Lovaas var bare syv år gammel da han skrev sine første sanger. 13 år gammel ble han «oppdaget» av Jason Mraz under en åpen mikrofon-opptreden i San Diego.
– Han kom bort til meg etterpå og sa at han ønsket å være mentor for meg. Siden har vi jobbet en del sammen, og han har introdusert meg for mange bransjefolk.

– Alt jeg skriver er sant, basert på mine egne opplevelser og livserfaringer. Jeg er en «storyteller»; det å skrive sanger er min store lidenskap. 

– Vet du hvorfor Jason Mraz ble interessert?

– Han likte veldig godt en av sangene mine. Den het Hoping, og ble skrevet kvelden i forveien.

– Spiller du den fortsatt?

– Nei. Jeg skriver bedre sanger nå, svarer han selvbevisst, og forteller at han til nå har skrevet et sted rundt 150 egne sanger.
– Alt jeg skriver er sant, basert på mine egne opplevelser og livserfaringer. Jeg er en «storyteller»; det å skrive sanger er min store lidenskap. Jobben min er å fremføre sangene på en slik måte at jeg får frem historien bak.

MUSIKK OG SURFING

I det siste har han skrevet en del sanger sammen med den kanadiske låtskriveren og produsenten Michael Sonner. Den første de skrev sammen var Bodies, som ble sluppet på singel tidligere i sommer.

– Hva liker du best; å skrive alene eller sammen med andre?

– Begge deler. Jeg skriver gjerne konsepter basert på gitar-ideer. Noen ganger gjør jeg dem ferdig selv, andre ganger henter jeg inn en å skrive sammen med.

– Hvordan fungerer et slikt samarbeid?

– Det blir litt som å sette ild ved siden av ild. Noen ganger, når jeg har skrevet en sang, tenker jeg at «dette ble bra». Dagen etter kan jeg si at «oh my gosh», hva tenkte jeg her? Når du skriver med en annen, kommer slike tilbakemeldinger umiddelbart, slik at du bare kan fortsette og fortsette.

– Surfing og musikk er fullstendig sammenlignbart. Du har den delen der dynamikken er lav, og du bare venter. Så kommer bølgen inn, som et refreng. Fanger du den, gir den deg ditt livs største ritt.

Nå har vi sittet litt mer enn den halvtimen jeg ba om. Jeg runder av med å spørre om han har andre interesser ved siden av musikken.

– Jeg surfer, kommer det spontant.
– Surfingen gjør meg ydmyk og jordnær. It keeps me sane. Når du er ute i vannet, er du helt i elementenes vold. Bølgene er uforutsigbare, og kan kaste deg rundt på et øyeblikk.

– Kan surfing sammenlignes med musikk?

– Ja, det er fullstendig sammenlignbart. Du har den delen der dynamikken er lav, og du bare venter. Så kommer bølgen inn, som et refreng. Fanger du den, gir den deg ditt livs største ritt.

Cody Lovaas slipper debut-EP i løpet av høsten. Mer informasjon: codylovaas.com og facebook.com/codylovaas

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this