IKONISK BERGENSPLATE: – Alle i gaten kunne Naboen er nynazist, selv om vi ikke visste hvilket band det var. Siden er jeg blitt ekstremt glad i «Steinbyen», sier Roy Hilmar Svendsen. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Skriver bok om ikonisk bergensplate

– Dennis Reksten er en legende i bergensrocken, og «Steinbyen» er uten tvil et av de viktigste albumene som er laget her vest, sier Roy Hilmar Svendsen, som planlegger bok om den gamle hybelknuser-platen.

Elektrisk Regns 40 år gamle klassiker «Steinbyen» kan nå få sin historie fortalt i bokform. Boken er siste ut i Christer Falcks cd/vinyl/bokserie Norske albumklassikere, og ligger nå ute til crowdfunding på bidra.no. Forfatter er mangeårig journalist og vaktsjef i NRK Vestland i Bergen, Roy Hilmar Svendsen.

– Dette er en unik mulighet til få dokumentert et sentralt stykke bergensk rockehistorie.

– Christer tente på dette med én gang, og Dennis Reksten sa også ja umiddelbart, sier Svendsen, som også har fått ja fra Tom Kogstad, Harald Pallesen og Ine Tømmerås – som er de øvrige gjenlevende fra Steinbyen-besetningen.

Harald Nilsen (bass) døde for et par år siden, og bandets sologitarist Sam Fossbakk døde i sommer.

VESTLANDETS BESTE HITLÅT

– Dette er en unik mulighet til få dokumentert et sentralt stykke bergensk rockehistorie. Elektrisk Regn får stadig nye fans, og flere av tekstene deres er skremmende aktuelle den dag i dag, sier Svendsen.

– Jeg går ikke i gang med skrivingen før vi vet om det blir noe av, men jeg er godt i gang med research og litt intervjuer.

Naboen er nynazist har vært der siden jeg var guttunge.

Boken vil ta for seg bandhistorien fra starten og frem til utgivelsen av «Steinbyen», samt ettermælet til både albumet og klassikeren «Naboen er nynazist», som BT-leserne i 2002 kåret til «tidenes beste vestnorske hit».

Naboen er nynazist har vært der siden jeg var guttunge. Den kunne alle i gaten, selv om vi ikke visste hvilket band det var. Men den låt tøft, og det var det viktigste. Siden er jeg blitt ekstremt glad i «Steinbyen» og mye av det som kom etterpå, forteller Svendsen.

– Dennis Reksten er en legende i bergensrocken, og «Steinbyen» er uten tvil et av de viktigste albumene som er laget her vest.

Låter som Tipp Topp Ole, Halstein Helskev og Bangla (den siste basert på Elvis Costello-hiten (I Don’t Want To Go To) Chelsea fra 1978) har også stått seg godt siden platen ble utgitt i 1982.

BANDETS ORIGINALBESETNING: Musikerne på «Steinbyen» var Dennis Reksten (synth, gitar, vokal), Sam Fossbakk (sologitar), Ine Tømmerås (vokal, synth), Harald Nilsen (bass), Tom Kogstad (trommer) og Harald Pallesen (synth). Bildet over viser de tre førstnevnte. (Foto: Privat)

PUBLIKUM AVGJØR

Nå kan vi få både en nyutgivelse av albumet – og historien bak sangene fra bandet som gikk fra å covre Pink Floyd til å lage illsint rock som sparket mot alt fra diktatorer til bergenspolitiet.

Utfallet av crowdfundingen avgjør om bokprosjektet blir realisert, slik det også gjør med CD-er og LP-er i samme serie. Med andre ord må et gitt antall folk forhåndskjøpe boken (og platen) for at den skal bli noe av.

«Steinbyen» ble opprinnelig gitt ut på Apollon Records på vinyl i 1982, og kom første gang på CD (med fem bonusspor) i 1994. Oppfølger-albumet «Kropp uten sjel» ligger også klart for nyutgivelse i «Norske albumklassikere»-serien, som altså er et prosjekt initiert av Christer Falck og John Richard Stenberg.

– Jeg visste ingenting før en kompis ringte meg og spurte om jeg hadde sett den nye Brann-platen.

Roy Hilmar Svendsen kan ellers skryte på seg å ha vært på samme plate som Elektrisk Regn. ElRegn bidro nemlig med låten Oslo By på samleplaten «Berømte Brann fra Bergen» (2006) – der coverbildet viser Svendsen som ihuga Brann-supporter.

– Jeg visste ingenting før en kompis ringte meg og spurte om jeg hadde sett den nye Brann-platen, ler han.

Roy Hilmar Svendsens bok om Elektrisk Regn-albumet Steinbyen crowdfundes på Bidra.no

, utgitt av Bergens nasjonalskatt Elektrisk Regn.

ELEKTRISK REGN PÅ PLATE: Bandet har gitt ut fire plater: «Steinbyen» (1982), «Kropp uten sjel» (1985), «Hilsen ElRegn» (EP, 1987) og «Stein igjen» (2002).

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this