skjoldnes1
TILPASSET TERRENGET: Helt i front på byggene vil det bli brukt håndstein, med terrengtilpassede fasader, grønne sedum-tak og miljøvennlig trevirke av typen Kebony. (Foto: Gautehatlem.no)

Bygger luksusboliger på magefølelsen

Del artikkelen i Sosial medier

– Nesten alt jeg involverer meg i handler om en eller annen form for idealisme. Jeg trigges av magefølelsen, sier Christian Foss, daglig leder og hovedaksjonær for utbyggingen av Skjoldnes i Fana.

Dette er et prosjekt som kommer til å endre hele nærområdet et par steinkast fra Troldhaugen, Edvard Griegs berømte komponisthjem. Den 43 mål store tomten vil deles opp med et flott parkområde, plassert på et lokk over motorveien, og det vil bli rikelig med tilgang til både sjø, natur og spesiell arkitektur i boligenes umiddelbare nærhet.

Et miniatyrsamfunn

– Jeg unnlater å ta prosjekter som jeg ikke føler en emosjonell tilknytting til, sier Christian Foss, og avslører en sjelden entusiasme for noe så prosaisk som boligutbygging.

– Jeg jobber alltid med å finne tilleggsverdier for de som skal leie eller kjøpe.

Men så handler heller ikke dette om å bygge bomaskiner til god profitt, men om å utvikle området til å bli nærmest et samfunn i miniatyr.
– Det er slik jeg alltid har jobbet, enten det har vært snakk om å bygge små studentleiligheter i Møllendalsveien eller større prosjekter som dette. Jeg jobber alltid med å finne tilleggsverdier for de som skal leie eller kjøpe.

Vi begynner intervjuet med en liten runde i området. Været er praktfullt, og landskapet og den blå himmelen over speiler seg perfekt i det blikkstille Nordåsvannet. Etter å ha spasert litt rundt i området, går vi ned mot sjøen og båthuset. På veien passerer vi en verneverdig Konow Lund-villa, som nå skal totalrenoveres i samarbeid med Byantikvaren.

skjoldnes2
UTSIKT MOT MARMORØYENE: – Setter man seg i en av kajakkene, kan man padle rett over til Marmorøyene på få minutter, sier Christian Foss. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Møtested for fanabuen

Huset har fire etasjer, og Foss ser for seg å kunne ta det i bruk som et nytt møtested for fanabuen. Underetasjen kan bli vinkjeller, første etasje kan få en lavterskel bevertning, gjerne som en bydelskafé med fredagstaco og lørdagspizza, mens andre etasje kan bli en business pub og  møterom, med nødvendig teknisk utstyr. Toppetasjen kan så omgjøres til to utleiesuiter, der områdets beboere kan plassere gjester.

– Ingenting av det som skjer i Konow-Lund-villaen kommer til å belastes felleskostnader, understreker Foss.
– Dette er tenkt som et åpent og selvfinansierende tilbud.

– Så villaen inngår i prosjektet?

– Ja, men vi beholder den etter at leilighetene er solgt. Både jeg og Jan Ramstad skal bo i prosjektet her. Vi bestemte oss for det allerede for ti år siden. For oss har dette vært en drøm; en drøm om å skape et fantastisk boprosjekt.

Kjøp og utvikling

Christian Foss har drevet med eiendomsutvikling i 20 år, blant annet av Ulriksbanen, Rekstenbyggene på Fjøsanger og hotell og leilighetsprosjektet Hotell Sandviken Brygge. Han har bygget et kjøpesenter i Egersund, etablerte i 1999 billighotellet Crowded House (nå Basic Hotell) i Håkonsgaten.

– Kortversjonen av alt jeg driver med, er kjøp og utvikling. Jeg utvikler alt jeg kjøper. For fem år siden kjøpte vi Wisted teppefabrikker i Møllendalsveien, og omgjorde byggene til 30 studentleiligheter.

I den gjenværende bygningsmassen fikk han etablert Hyssingen produksjonsskole i samarbeid med Hordaland Fylkeskommune. Dette er en alternativ skole som fanger opp ungdom som faller ut av den tradisjonelle modellen. De tilbyr tre fag (kulturverksted, bygg og anlegg og restaurant og matfag), og har i tillegg egen kafé drevet av ungdommene selv.

skjoldnes3
BÅTHUS FOR BEBOERNE: Det nåværende båthuset skal totalrenoveres, og vil få lagt inn kajakker og kanoer til disposisjon for beboerne. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

«Baby» på deling

Dette er spennende, og bekrefter noe av inntrykket vi får av en gründer som nærmest gløder for prosjektene sine. Slik er det også med Skjoldnes-utbyggingen.

– Er det din «baby»?

– Opprinnelig var det Jan Ramstads baby. Han kjøpte Villa Skjoldnes i 1992, og fikk en svær tomt med på kjøpet.
Thorstein Selvik var også involvert. Den kjente finansmannen ringte ham og lurte på om han ville bli med og se på et prosjekt.
– Jeg svarte at jeg kan være interessert, men er strak på vei til Kypros med min kone. «Jeg kommer hjem til deg nå» svarte Selvik, og slik ble det.

Selvik og Ramsvik fikk hurtig lagt frem planene, og de tre fikk laget en midlertidig håndskrevet avtale på en serviett, som alle skrev under på.
– Jeg kjente litt til Jan fra før, siden han er en av de som står bak Rafto-stiftelsen, og har vært kåret til årets ildsjel av Bergens Tidende. Så jeg følte en umiddelbar tillit til ham.

Vil være lagspiller

Prosjektet har ikke vært noen seilas i medvind. Naboer var negative, og både velforeninger og Norges Miljøvernforbund leverte klager til fylkesmannen. Daværende avdelingsdirektør ved Edvard Grieg Museum på Troldhaugen, Ingrid Røynesdal, stilte seg også svært kritisk.

– Det har vært nødvendig med en lang prosess, siden dette er et stort prosjekt som berører mange, på ulike måter.

Skjoldnes Utvikling gjorde derfor en rekke tilpasninger for å imøtekomme kritikken. «De små justeringene vil ha liten effekt. Vårt eneste poeng hele veien har vært at dette er et svært massivt prosjekt som vil synes svært godt fra Troldhaugen» sa hun til Bergens Tidende i 2012, og uttrykte samtidig skuffelse over at byrådet ikke avviste planen.

– Kritikken har vært en del av reguleringsprosessen, sier Foss.
– Troldhaugen er en av Bergens beste kvaliteter. Det er noe helt eget med Nordåsvannet.

skjoldnes4
HUS MED SJEL: Konow Lund-villaen skal totalrenoveres i samarbeid med Byantikvaren, og planlegges å bli tatt i bruk som et nytt møtested for fanabuen. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

– Det har vært litt politisk tautrekking også?

– Det stemmer. Samtidig har vi lagt litt foran, i og med at prosjektet vårt er utviklet innenfor vedtatt kommunedelplan for Ny-Paradis, Hop, Paradis, Nesttun og Nesttun Vest. Den sier noe om ønsket fortetting i dette området. Jeg tror at det likevel har vært nødvendig med en lang prosess, siden dette er et stort prosjekt som berører mange, på ulike måter. Vi har hele tiden vært opptatt av en nennsom og skånsom utvikling, og har hele tiden ønsket å spille på lag med de kvalitetene som ligger i dette området.

Skal tilpasses terrenget

Dette mener han at også vil gå frem gjennom de kvaliteter som legges inn i prosjektet.
– Hele vegetasjonsbeltet i retning Troldhaugen vil bli bevart. Helt i front på byggene vil det bli brukt håndstein, med terrengtilpassede fasader og grønne sedum-tak (en slags mose, journ. komm.), og trevirket som brukes vil være furu av typen Kebony (patentert miljøvennlig trebehandlingsprosess, utviklet i Norge, journ. komm.), som grånes naturlig over tid.

– Er den litt som sibirsk lerk?

– Ja, men Kebony oppfører seg bedre i vårt fuktige kystklima.

– Dette er vel også et high end-prosjekt, der det ikke blir spart på noe?

– La meg snu litt på det. Boligutbyggingen i Norge har lenge vært ingeniørdrevet, med mest mulig på kortest mulig tid. Alt har handlet om søyler, dragere og betong. Jeg tror at dette er i ferd med å endre seg.

skjoldnes5
LOKK OVER MOTORVEIEN: Siste byggetrinn vil knyttes sammen med de to foregående med et såkalt miljølokk over motorveien. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Han tenker seg litt om før han går videre.
– Se på hvordan vi lever i dag. Folk i dag er på tredemøllen hele tiden. De er involvert i jobb, i fritidssysler og på sosiale medier, og skrur aldri helt av, sier han.
– Mitt brennende ønske er å kunne skape en motvekt til dette; et helhetlig boligprosjekt med fellesområder inspirert av hotell resort-tankegang, men i en fornorsket versjon.

En nysgjerrig innbygger

Dette avspeiles gjennom en del av de planlagte fasilitetene. Oppå lokket blir det baner for tennis, badminton og boule, egen ballbinge med oppmerking for bandy, fotball og basketball, parsellhager for beboerne, samt turstier og vrimleplasser. Ved den etablerte karpedammen (tilknyttet Villa Skjoldnes) vil det settes opp benker og terrasser med liggestoler, det vil etableres utsiktspunkter mot Nordåsvannet, og i båthuset vil det bli lagt inn kajakker og kanoer til disposisjon for beboerne.

– Setter man seg i en av kajakkene, kan man padle rett over til Marmorøyene på få minutter. Det er et fantastisk friluftsområde, med små lune badeviker og grillplasser.

Nå har vi tråkket mye rundt i området, og journalistblokken min begynner å bli ganske full. På vei tilbake til Villa Skjoldnes treffer vi på en av områdets opprinnelige innbyggere. Et brunt lite ansikt titter nysgjerrig ned på oss fra en grein oppe i et solid gammelt grantre.

– Jeg har aldri sett ekorn her før, sier Christian Foss, og fisker opp mobiltelefonen for å ta et bilde av den lille krabaten.
– Men dette er noe av det mangfoldet vi ønsker å ta vare på her. Lokket over motorveien blir et rent parkområde, og vi ønsker å bevare mye av naturområdene.

skjoldnes7
FØRSTE BYGGETRINN: De seks byggene i første byggetrinn består av til sammen 58 leiligheter og én enebolig. Bildet viser uteområdet foran den største blokken. (Foto: Gautehatlem.no)

Skjoldnes-prosjektet

  • Skjoldnes Utvikling eies av Christian Foss (57 prosent), Jan Ramstad (34 prosent, samt at han også eier Villa Skjoldnes) og ATR Eiendom (Tommy Guldbrandsøy og Roger Gjervik) med ni prosent.
  • Sammen planlegger de til sammen 14 arkitekttegnede bygg ved Nordåsvannet.
  • Totalt boligareal blir på 21.500 kvadratmeter, fordelt på 220 boliger.
  • Byggene vil bli oppført over tre byggetrinn, og være på fra to til fem etasjer.
  • Tomten er på 43 mål, inkludert et planlagt lettlokk (med park) over motorveien.
  • Første byggetrinn starter til våren, med planlagt ferdigstillelse i fjerde kvartal 2019.
  • Går alt etter planen, vil byggetrinn 2 ferdigstilles samtidig, inkludert lokk over motorveien med opparbeidet parkområde.
  • Bygg 1-5 i første byggetrinn leveres med garderober, baderoms- og kjøkkeninnredning fra Kvanum (modell Lindø) og hvitevarer fra Gaggenau.
  • Bygg 6 i første byggetrinn leveres med garderober, baderoms- og kjøkkeninnredning fra Sigdal og hvitevarer fra Miele.
  • Byggene tilknyttes fjernvarme fra BKK. Vannbåren varme via konvektor i himling ved stue/kjøkkendel, samt vannbåren varme i gulv på baderom.
  • Det er mulig å få installert gasspeis i leilighetene.
  • Det bygges to parkeringskjellere for Bygg 1-5 og for Bygg 6. Det er også mulighet for kjøp av parkeringsplass separat.
  • Felles nettverk for telefon, TV og bredbånd. Uttak plasseres i stuen.
  • Mer informasjon: skjoldnes.no
skjoldnes FAKTA
TRE BYGGETRINN: Boligprosjektet på Skjoldnes er planlagt med tre byggetrinn, her markert med blått (byggetrinn 1), rødt (byggetrinn 2) og lilla (byggetrinn 3). Lokket over motorveien bygges som del av byggetrinn 1, mens den skraverte delen av parken opparbeides først i byggetrinn 2.

 

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this