Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
BESTEMOR PÅ GULVET: Marianne Hole og Nora danser og dramatiserer «Jeg har en gammel tante, som heter Monika», mens Lene Printzlau Våmartveit spiller og synger til. (Foto: Roy Bjørge)

Se, der danser bestemor, og for en stil hun har

Det faller lett å å gjøre en liten omskriving av den gamle Arve Opsahl-hiten etter å ha fulgt Aktivt Pusterom på deres ukentlige Betanien-besøk. – Vi gir glede og får dobbelt igjen, sier initiativtaker Marianne Hole.

– Før var jeg livredd for spørsmålet «hva driver du med?». Nå er det en befrielse å svare at jeg jobber i Aktivt Pusterom, forteller Nina Jakobine Hole.

Mer informasjon: aktivtpusterom.no

Hun sitter på et møterom sammen med organisasjonens andre frivillige og forbereder det ukentlige besøket på Betanien rehabilitering og sykehjem i Fyllingsdalen.

Aktivt Pusterom engasjerer uføretrygdede på en måte som skaper glede for alle involverte. Hver torsdag er det sang, musikk og enkel trim på sykehjemmet.

– Det er kjekt å komme seg ut, sier Ingrid Ristesund, som også er frivillig.

– Man kommer seg gjerne ikke så lett ut som uføretrygdet. Jeg kjente at jeg ønsket å bidra og å gjøre en forskjell. Det gir selvtillit å føle at noen har bruk for deg.

– Det at noen venter på deg, er viktig, istemmer Nina.

Elin Larsen har ikke fulltidsjobb, og har tid til overs.
– Det er veldig kjekt å kunne bidra. Her er det masse smil, lek og glede, sier hun.

AKTIV GJENG: Aktivt Pusterom består av både ansatte og frivillige. Fra venstre: Anja Marøy-Karlstad, Marianne Hole, Elin Larsen, Lene Printzlau Våmartveit, Nina Jakobine Hole, Ingrid Ristesund og Laila Wiik. (Foto: Roy Bjørge)

– Jeg angrer ikke et sekund på at jeg ble med, og jeg ser frem til torsdagene, sier Laila Wiik.

– Her blir du tatt hensyn til, men får likevel være med å bidra. Alle har sitt å bidra med, påpeker Ingrid, og forteller at hun alltid har et smil om munnen når hun går fra Betanien.

– Du kjenner at det er godt når de sier at du må komme igjen allerede i morgen, sier Laila.

«SÅ KJEKT Å SE DOKKAR»

Når den glade gjengen i Aktivt Pusterom litt senere kommer inn på avdelingen på Betanien, sitter spente beboere klare. «Så kjekt å se dokkar» lyder det. «Nå skal vi synge!»

Det summer forventningsfullt i rommet mens de frivillige går rundt og hilser på beboerne. Når alle har funnet sine plasser og gitaren er stemt, starter allsangen. Smil, latter, sang og klapping fyller rommet.

Sanggleden smitter, og mens de frivillige finner frem treningsstrikker, drar en av beboerne i gang «Det bor en baker».

KONTAKT: Relasjon er viktig i arbeidet til Aktivt Pusterom, og gjensynsgleden er stor når Nora (til høyre) treffer Nina J. Hole igjen. (Foto: Roy Bjørge)

– Det er så kjekt å være med, stråler en entusiastisk beboer i rullestolen sin.

En time går fort i dette selskapet, og så er det tid for å ta farvel for denne gang. Idet de frivillige forlater rommet, senker freden seg. Heldigvis er det bare en uke til neste gang de skal møtes.

– Vi gir glede og får dobbelt igjen, sier Marianne Hole, som er initiativtaker til Aktivt Pusterom.

– Det handler om å forhindre utenforskap og et ønske om å gjøre noe godt for samfunnet. Alle har en ressurs i seg.

Organisasjonen startet som et avlastningstilbud for fosterforeldre, men har utvidet til nye områder, og siden i høst har de vært faste gjester på Betanien. Tove Kristine Sandve er aktivitets- og frivillighetskoordinator på sykehjemmet, og er strålende fornøyd med Aktivt Pusterom.

– Det går over all forventning! De har en egen evne til å få med seg alle, også de som er litt skeptiske. Både beboere og ansatte gleder seg til hvert besøk, stråler hun.

– Vi er så glade for at dere kommer, sier hun til Marianne, og legger til at i en travel hverdag er det gledelig med frivillige som kan ta seg god tid og berike livene til beboerne.

TRENGER FLERE FRIVILLIGE

– Det er et vinn/vinn-prosjekt. Vi ser en positiv virkning på pasientene. Plutselig synger de og løfter på armer og bein, sier Anja Marøy-Karlstad, som er ansatt i Aktivt Pusterom.

– Samtidig handler det om frivillige som får brukt ressursene sine og blir inkludert i et fellesskap. En av de største utfordringene i samfunnet vårt er utenforskap. For mange er det ingen som har strukket ut en hånd og sagt «vi trenger deg». Når de frivillige ser at de klarer å gi noe, så tar de små skritt mot å bli selvhjulpne.

SANG OG GITAR: Det spares ikke på kruttet når Lene Printzlau Våmartveit drar i gang en gammel bergenssang. (Foto: Roy Bjørge)

– Det handler om å forhindre utenforskap og et ønske om å gjøre noe godt for samfunnet. Alle har en ressurs i seg, legger kollega Lene Printzlau Våmartveit til.

– Det fungerer ikke med hundre prosent jobb for alle, men de har så mye å gi likevel. Hvis en ikke får brukt ressursene sine, går det utover selvfølelsen, understreker Anja.

Nå søker Aktivt Pusterom både økonomiske støttespillere og flere frivillige slik at de kan utvide det populære tilbudet til flere avdelinger og sykehjem. I den forbindelse strekker gjerne Nina Jakobine Hole ut en hånd til de som sitter hjemme og er uføretrygdet.

– Vi har busser og henter gjerne, hinter hun.

De frivillige spiser lunsj sammen etter besøket på Betanien, og de trener sammen.

– Det er ikke noe farlig å ta kontakt. Vi ler masse, avslutter Elin Larsen.

Dersom et frivillig engasjement i Aktivt Pusterom høres interessant ut, eller du kjenner noen det kunne passet for, kan du ta kontakt med Marianne Hole på mobil 94500215. Mer informasjon: aktivtpusterom.no.

ENGASJEMENT: Marlene er en av beboerne som har stor glede av Aktivt Pusterom, og deltar engasjert. (Foto: Roy Bjørge)
FORNØYD: Sang og musikk kombinert med litt trim får frem smilet. Her er det Målfrid som klapper i takt med musikken. (Foto: Roy Bjørge)
TRIM FOR ALLE: Både beboere og ansatte deltar når Aktivt Pusterom kommer på besøk. Her viser folkehelsearbeider Anja Marøy-Karlstad hvilke øvelser de skal gjøre til den gamle Jerry Lee Lewis-hiten «Great Balls of Fire». (Foto: Roy Bjørge)
LEK OG MORO: Alle deltar når det store sanseseilet rulles ut. (Foto: Roy Bjørge)
BALLGLEDE: Latter og smil fyller rommet når badeballen spretter rundt på sanseseilet. (Foto: Roy Bjørge)
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this