– Vi opplever at stadig flere ungdommer kontakter oss, og enkelte er helt nede i åtteårsalderen. I ung alder er det så lett å sammenligne seg selv med alt og alle, sier generalsekretær i Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS), Irene Kingswick. Nylig mottok organisasjonen tre millioner fra Extrastiftelsen for å utbedre tilbudet til alle som har utfordringer knyttet til overspising.
ROS er en interesseorganisasjon for alle som har problemer knyttet til mat, kropp og selvfølelse. I flere tiår har organisasjonen tilbudt gratis støtte og veiledning, enten man selv sliter med en spiseforstyrrelse eller er pårørende. ROS har kontorer i Bergen, Oslo, Trondheim og Stavanger, og er i tillegg tilgjengelig på nett og telefon for alle.
– En høy prosentandel av befolkningen kjenner på stor frustrasjon når det kommer til mat, noe som kan føre til indre uro og stress. Vi i ROS ønsker å hjelpe nordmenn til å få et balansert og gledesfullt forhold til mat.
Ifølge generalsekretær i ROS, Irene Kingswick, er det dessverre stadig behov for styrking av tilbudet. Det at mange i dag tilbringer mye tid inne, på nett, gjør at man daglig eksponeres for bilder, tekster og annet innhold som kan bidra til å øke kroppspresset. Det synes hun er vondt å se.
– Vi opplever at stadig flere ungdommer kontakter oss, og enkelte er helt nede i åtteårsalderen, sier generalsekretæren.
– I ung alder er det så lett å sammenligne seg selv med alt og alle, mens man samtidig eksponeres for idealer det er så å si umulig å nå opp til. Dette er noe mange dessverre blir syke av.
Presset er spesielt stort for dagens ungdom. Det å gjøre det bra på skolen, være sosial og delta i fritidsaktiviteter er kun noen av de uuttalte sosiale kravene mange møter daglig. I tillegg føler mange på et press på å se bra ut. Spise sunt og trene hardt. For enkelte blir presset for stort, og de blir syke.
Selv om unge gjerne er spesielt utsatt, er det slettes ikke kun ungdommer som sliter med vonde tanker om kropp, mat og selvbilde. Spiseforstyrrelser rammer folk i alle aldre og kjønn. Heldigvis finnes det hjelp å få.
Veiledet selvhjelp
ROS driver med veiledet selvhjelp. Hovedbeskjeftigelsen er samtalerådgivning, enten den tar form som én-til-én-samtaler eller i grupper. I tillegg er det mulig å benytte chat, epost og telefon. Rådgiverne består av ansatte og en rekke frivillige. Alle som tilhører ROS har spisskompetanse på veiledning, og mange har egen erfaring med spiseforstyrrelser, enten det er selvopplevd eller som pårørende.
[PostBlock id=76]
– Hvis du opplever å ha vonde og destruktive tanker om kropp og mat, og merker at du har havnet i en vond sirkel du ikke slipper ut av, så vit at det finnes hjelp å få. Og vit at det er mulig å bli helt frisk.
I tillegg til samtalerådgivning, arrangerer også ROS temakvelder, kurs og ulike gruppeaktiviteter, alle med mål om å kunne bidra positivt i en vanskelig hverdag. En viktig del av organisasjonens målsetting er å spre informasjon om spiseforstyrrelser og jobbe forebyggende rettet mot ungdom. ROS ønsker å motvirke kroppspress, og fremme sunne og positive holdninger til kropp og utseende.
– Veiledet selvhjelp er ingen tradisjonell behandling, så hos oss er det ingen som blir diagnostisert; vi kombinerer erfaringer med å jobbe seg ut av en spiseforstyrrelse med ulike pedagogiske tilnærminger. Vi bryr oss om mennesket, og vi forstår hvordan det er å leve med en spiseforstyrrelse, sier Kingswick.
Vant over bulimien
Hun vet hva hun snakker om. I mange år slet hun med bulimi og overspising. Det begynte da hun i 20-årene jobbet som reiseleder i utlandet. Der merket hun at kroppspresset var enormt.
– Jeg begynte å kaste opp, og deretter gikk det over til overspising. For de aller fleste flyter de ulike spiseforstyrrelsene over i hverandre. Jeg vet hvor vondt det er, og har selv følt på skammen.
Følelsen av skam er nemlig noe mange som sliter med spiseforstyrrelse kjenner på. I tillegg føler mange seg alene i kampen mot spiseforstyrrelsen. Det ønsker ROS å gjøre noe med. Det positive er at Kingswick vet at det er mulig å bli frisk. Helt frisk. Og at man i tillegg kan få et gledesfylt forhold til mat.
– Jeg tror det er veldig viktig at vi slutter å se på kroppen som et objekt. Kroppen er et fantastisk verktøy, som skal fungere og samarbeide med resten. Det er viktig å bli glad i seg selv, og jeg vet at det er mulig, smiler hun.
Lære vekk verdier
Ikke bare har Kingswick selv opplevd å vinne over spiseforstyrrelsen; hun har også sett andre ta kampen og gå seirende ut. Hun har ledet mindfulness-grupper i ROS siden 2013, hvor hun har sett stor endring blant flere av deltakerne. Det inspirerer stort.
– Voksne kvinner har fortalt meg at de for første gang i livet har sluttet å konstant slanke seg. Nå lytter de mer til egen kropp og kan skille ulike sulter fra hverandre. Slikt gleder meg veldig å høre.
Generalsekretæren er opptatt av at sunne kroppsholdningen må implementeres i ung alder.
– Vi må starte i barnehagen. Der må man ha fokus på verdier, og hva det vil si å være et godt menneske. Lære barn hvordan man kan håndtere følelser på godt og vondt. Det er menneskelig å kjenne på både glede og frustrasjon, og det har aldri vært meningen at vi skal gå rundt som lykketroll. Lærer man seg å takle følelsesregisteret i sin helhet, trenger man ikke bruke mat eller rus som trøst.
Organisasjonen retter seg mot miljøer innen trening og idrett, skole- og utdanningsinstitusjoner, helsevesenet og andre som har behov for veiledning og støtte. ROS støttes av det offentlige, og får 1000 kroner i direkte støtte for hvert betalende medlem.
– ROS setter derfor stor pris på alle som støtter organisasjonens arbeid ved å tegne støttemedlemskap.
Millionstøtte til prosjekter
ROS har flere spennende prosjekter på gang, og organisasjonen har fått tre millioner kroner i bevilgning fra Extrastiftelsen. Det ene prosjektet er en utdannelse, kalt Mindful Eating – Conscious Living, som hentes fra USA til Norge for første gang.
Grunnleggerne av utdannelsen kommer i august for å utdanne 30 instruktører. Også personer utenfor ROS med interesse for mindfulness kan søke om opptak. ROS vil tilby flere 8-ukers kurs i Mindful Eating for de mange som sliter med et utfordrende forhold til kropp og mat. Utdannelsen og kursene ROS tilbyr i etterkant skal evalueres i samarbeid med psykologspesialist og forsker fra UiB, Per-Einar Binder, og Modum Bad.
I tillegg skal ROS evaluere selvhjelpsprogrammet til Dr. Christopher Fairburn, forfatteren av boken Få bukt med overspisingen. Evauleringen foregår over to år, og gjøres i samarbeid med Høgskolen i Sørøst-Norge. I denne perioden vil ROS søke deltakere som ønsker å følge selvhjelpsprogrammet for å kartlegge hvordan metoden fungerer under norske forhold.
– Blant de som har spiseforstyrrelser, sliter flesteparten med overspising, og tallene øker stadig. Mange får høre at «du er bare lat; du må skjerpe deg». Slike beskjeder nytter ikke. Man må møte mennesker på en god og helhetlig måte. Med disse to prosjektene får vi utviklet kompetansen vår, som vil komme til stor nytte for våre brukere.
Dele historier
– En høy prosentandel av befolkningen kjenner på stor frustrasjon når det kommer til mat, noe som kan føre til indre uro og stress. Vi i ROS ønsker å hjelpe nordmenn til å få et balansert og gledesfullt forhold til mat. Og husk; du må ikke ha en spiseforstyrrelse for å ta kontakt med oss. Dersom kropp, mat og følelser oppleves vanskelig, er det bare å ta kontakt.
Det å innimellom ha en kritisk røst i bakhodet er både menneskelig og naturlig. Blir derimot røsten for sterk og dominerende, kan samvær og støtte fra andre være det som hjelper aller mest.
– Det å sitte sammen i en gruppe, og dele historier med andre som vet hvordan man har det; det er helende og ikke minst helsebringende.