Sporsem1
TULLER MED RELIGION: Hvorfor protesterte ingen da Abraham ville omskjære alle? Bør man egentlig leve etter Dalai Lamas visdomsord? Og hvorfor ønsket ikke Muhammed å bli avbildet? Dette er noen av spørsmålene Terje Sporsem stiller seg i sitt nye show.

Religionskritiker med englevakt

Del artikkelen i Sosial medier

– Jeg er født og oppvokst midt i sentrum av Ålesund, og ble påkjørt tre ganger før jeg var 12 år, forteller Terje Sporsem. Like over nyttår kommer han til Bergen med forestillingen Religion, der han tuller både med kristendom, jødedom, islam, hinduisme, buddhisme, ateisme og satanisme.

– Jeg ble alvorlig skadet én av gangene, og innlagt på sykehus. Hadde det skjedd i USA, ville jeg vært rik nå. Ellers gikk det bra, og jeg ble dessuten veldig god i trafikkreglene, sier Terje Sporsem, som tar imot oss mens han er på Ole Bull Scene og gjør forberedelser til den kommende forestillingen.

– Det verste jeg vet er slike som oppfordrer til å gi uhemmet, så får du frelse, gjerne under mottoer som «Gud er ikke gnier» og «Jesus sier gi masse penger». Nei, Jesus sier ikke det.

– Du bodde vel ikke så langt unna det berømte fuglefjellet i Ålesund, da?

– Hehe. Folk snakker om det ennå, at de sprengte det for å få på plass et kjøpesenter. Alle husker hvor irriterte de var, ingen hvordan måkene dreit ned byen. Slik er det alltid, sier han, og gjør en grimase omtrent som en hvit måkeskit treffer ham på hodet. «Å gu’ kor koselig» sier han, på litt ekstra tilgjort sunnmørsk.

SCENEDEBUT SAMME KVELD
SOM DAGFINN LYNGBØ

Egentlig skulle Sporsem bli skuespiller. Han søkte teaterskolen flere ganger, uten å komme inn. I stedet tok han et kurs i teatersport, og fikk en aha-opplevelse da han oppdaget at det var gøy å få folk til å le. I 1996 debuterte han som stand up-komiker på Kristian Kvart i Oslo, på samme dag som Dagfinn Lyngbø.

– Vi møttes da. Begge var kjempenervøse.

– Dere er jo også ganske like, kommenterer Bergensmagasinets fotograf.

– Takk, det har jeg hørt noen ganger. Jeg blir ofte tatt for å være enten Dagfinn Lyngbø eller Sivert Høyem.

Fire år etter scenedebuten flyttet han til hovedstaden for å satse på en karriere som stand up-komiker. Siden har han levd av det.

– Hvordan kom du med i TV2?

– Jeg ble spurt, og ble værende der i mange år. Men jeg begynte i TVNorge, der jeg og Ørjan Burøe laget den Jackass-inspirerte humorserien Judas.

– Og nå blir det religionshumor?

– Ja. Premieren på showet var i januar i Oslo, men jeg har nå optimalisert det for byen jeg er aller mest glad i å spille i, ved siden av Ålesund. Jeg spilte på Ricks i 2013; det var en ufattelig herlig periode.

FIKK DRAPSTRUSLER

– Er humoren annerledes her vest enn i Oslo?

– Nei, jeg synes ikke det er så stor forskjell, men folk ler mer her på Vestlandet. Folk har mer humor. Skal du ut å kose deg, så skal du ut å kose deg. Hjemme på Sunnmøre er holdningen slik at «dette har eg betalt penger for, og da skal eg farken meg kose meg også». Det er ikke tilfeldig at så mange lansdskjente humorister kommer fra Vestlandet.

Det nye showet hans oppstod i forlengelsen av det forrige, som het Krig. Da syntes han det var naturlig å fortsette med religion, siden det er med i bildet i alle kriger. For å forberede seg, har han brukt noen år på å lese seg opp på Bibelen, Koranen og andre religiøse tekster. I forkant av Oslo-premieren la han ut en promovideo på Youtube, der IS-lederen ble fremstilt som skaphomofil.

– Den gikk viralt til hundre land, og jeg fikk meldinger som «Lions of the Kalifat, let’s go to Norway and find this fool».

– Måtte du ha beskyttelse?

– Nei, men jeg fikk noen råd om hjemmesikkerhet fra PST. Det var en absurd situasjon å være i. Samtidig viser det litt hvor viktig det er å tulle med dem.

Showet hans langer egentlig ut i alle retninger, og endatil ateister får passet påskrevet. Men det meste handler om alt det meningsløse som presenteres som Guds ord.

– Johannes Åpenbaring er en grusom bok, sier Sporsem, og siterer et av versene derfra: «Da svingte engelen sigden over jorden og skar av drueklasen og kastet druene i Guds vredes store vinpresse. Druene ble trampet til mos i vinpressen utenfor byen. Fra pressen fløt en strøm av blod som var så dyp at den ville nådd opp til bislet på en hest».

– Det er ikke akkurat noe bilde på en god Gud.

«ET HAV AV VISDOM»

Han reagerer også på kvinnesynet i en del av de gamle religiøse tekstene, noe han tilskriver at de fleste store religionene oppstod i en tid da dette ikke var noe tema.

– Religion kan være superbra for noen, men man trenger ikke prakke troen sin på andre. Det verste jeg vet er slike som oppfordrer til å gi uhemmet, så får du frelse, gjerne under mottoer som «Gud er ikke gnier» og «Jesus sier gi masse penger». Nei, Jesus sier ikke det. Noe av det siste han gjorde, var å storme Tempelplassen, og anklaget pengevekslerne for å gjøre den om til en røverhule. Slike ting irriterer meg. Cherrypicking fra religiøse tekster er en grusom greie.

– Hver gang Dalai Lama kommer med en uttalelse, tenker de som driver Kremmerhuset at «det kan vi ha på en pute».

– Tar du scientologene også?

– Jeg holdt på med det, men det ble for sykt. Du må ha spilt i veldig mange dårlige actionfilmer for å kunne tro på at krigsguden Xenu plantet mennesker i en vulkan.

– Hva med Dalai Lama? Han er vel uangripelig?

– Tvert imot. Dalai betyr «et hav av visdom». Da han ble innsatt som Tibets statsoverhode, var han 15 år gammel. Jeg vet ikke hvor mange 15-åringer du har møtt som vet så mye.

– Han virker som en fin type?

– For all del, men det er ikke alt han sier som er like dypt. Jeg innbiller meg at hver gang han kommer med en uttalelse, tenker de som driver Kremmerhuset at «det kan vi ha på en pute». Det er mye sånn «live life while you can». Dalai Lama er verdensmester i selvfølgeligheter.

Sporsem2
MER HUMOR PÅ VESTLANDET: – Folk ler mer her på Vestlandet. Hjemme på Sunnmøre er holdningen slik at dette har eg betalt penger for, og da skal eg farken meg kose meg også, sier Terje Sporsem.

Fakta

Terje Sporsem

  • Norsk komiker og programleder fra Ålesund, bosatt i Oslo.
  • Debuterte som standupkomiker på Christian Kvart i Oslo i 1996.
  • I 2003 og 2004 ble han kjent for et større publikum da han var med på å lage den Jackass-inspirerte humorserien Judas, som gikk på TVNorge.
  • Har siden vært programleder for Grip mikrofonen, Skaperen, Zebra Grand Prix, Amatørenes aften og Artistgalla, vært deltaker i Skal vi danse og vært lagkaptein i humorprogrammet 9 av 10 nordmenn, alle på TV2.
  • På scenen har han satt opp soloshowene Mitt liv som Terje (2007), Krig (2012) og Religion (2017).
  • Regissør for alle forestillingene er Per-Olav Sørensen (Kampen om Tungtvannet, Nobel).
  • Den siste i rekken, Religion, settes nå opp på Ole Bull Scene, i perioden 11.-20. januar.
  • Terje Sporsem har startet managementet iStage Entertainment sammen med komikerne Nils-Ingar Aadne, Dag Sørås og manager Stian Morten Pettersen.
  • Mer informasjon: istage.no/terje-sporsem-religion

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this