RMS nye bannere
KODE 3 (foto: Dag Fosse/KODE)

100 år i Bergen

Del artikkelen i Sosial medier

Ikke gå glipp av jubileumskvelden for Rasmus Meyers Samlinger på KODE 3, med «speedomvisninger», tegning og levende musikk.

rm1
Portrett av Rasmus Meyer, malt av Hjørdis Landmark. Olje på lerret, 1930. Bildet ble gitt til samlingene av Bergen by.

I anledning 100-årsjubileet holder samlingene i kveld åpent kl. 20-22, med mulighet til å oppleve Munch-verker, trolske tegninger av Theodor Kittelsen og maleriet av den mystiske øksemorderen Svartbekken; side om side med vakre landskapsmalerier og flotte møbler.

Rasmus Meyer skaffet seg på kort tid en historisk samling av kunst og møbler.

Er du tidlig ute, kan du også få med deg foredrag om Rasmus Meyer i Tårnsalen på KODE 4. Dette blir kl. 19.00. Billetter for hele jubileumskvelden koster 100 (!) kroner.

Feiringen fortsetter helgen ut med familieomvisninger og verksted i KunstLab.

Rasmus Meyer (1858-1916) var en hengiven kunstsamler som på kort tid skaffet seg en historisk samling av kunst og møbler. Målet hans var å «at samle af enhver Kunstner, der har havt nogen Betydning for norsk Malerkunst, en Række gode Billeder der viser vedk. Malers Udvikling nedgjennem Tiderne».

Han nådde målet; samlingen hans har representative verk fra de fleste store norske malere, og regnes som en av de ypperste samlinger av norsk kunst fra  «gullalderen» (1880-1905).

«Hans samling av Munchs malerier og grafiske blad er enestående, fordi alle sider av den unge Munchs malerier og grafikk er belyst. Også samlingen av Theodor Kittelsens arbeider er stor, og han kjøpte alle tegningene og skissene til Gerhard Munthes nå ødelagte Håkonshallutsmykning« skriver Gunnar Danbolt i Norsk Biografisk Leksikon (1999-2005).

I 1916 donerte Rasmus Meyers arvinger farens samling til Bergen by, og i 1924, sto museumsbygget som huser samlingen ferdig, tegnet av Ole Landmark. I 1998 gikk samlingene, sammen med Bergen Billedgalleri og Stenersens Samling, inn i det nyopprettede Bergen Kunstmuseum.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this