Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
KOS OG KOMFORT: Når huset er ryddet og roen har senket seg, er det få ting Monica Cesar synes er bedre enn å synke dypt ned i den store hvite sofaen.

I en sofa fra Ikea

Litt spente var vi på om hjemmet til Ikeas varehussjef, Monica Cesar, ville være fylt opp av varer fra eget varehus. Ifølge sjefen selv burde det ikke herske noen tvil.

Monica Cesar (49) har lang fartstid i det blå og gule varehuset i Åsane. Faktisk har hun vært der fra starten. Hun begynte som ekstrahjelp i avdelingen for panner og kjeler i 1984, var blant annet salgssjef i syv år og har vært varehussjef siden oktober 2015. Kjærligheten hun har for Ikea, har hun også for Åsane. Her har hun bodd hele livet, og de siste fem årene har hun tilbrakt i Vågslien på Tertnes. Huset deler hun med yngstesønnen Mathias og hunden Shimmy.

– Et hjem skal ikke være så fint at det ikke kan brukes.

– Tertnes er et fantastisk fint sted å bo. Det er stille og rolig, og så er vi så heldige å ha naturen rett utenfor døren. Området oppleves veldig trygt, og så er det i nærheten av alt vi trenger. Vi kan både sykle og gå til det meste.

Lys og varme

Det regner voldsomt ute, men det glemmer vi raskt når Cesar åpner døren. Inne er det lunt og fredfullt. Stuen og kjøkkenet er i underetasjen, og det er her mesteparten av tiden tilbringes. Etasjen preges av lyse, duse farger, og milde lukter fra de mange duftlysene. Hele rommet gir fra seg en myk vibbe, bokstavelig talt. Gulvene er dekket av fluffy tepper, syv totalt. Her er det koselig, rett og slett; et ord Cesar selv benytter seg mye av. Stuen skal være et rom for avslapping. Og kos. Den store sofaen inviterer til nettopp det.

– Det er utrolig komfortabelt å slenge seg oppi sofaen, så her tilbringer vi mye av tiden på kveldene, enten vi ser på TV eller bare snakker sammen. Jeg er helt avhengig av å ha det lyst og ryddig rundt meg. Det skal være en hyggelig atmosfære, og det merker jeg at ungene også setter pris på.

Den elektriske peisen gir fra seg lun varme i det ubarmhjertige bergensværet, og flammene bidrar unektelig til kosen. Og så finnes det en del innslag av rosa, blant annet i de mange sofaputene.

– Ja, det er litt rosa for tiden. Jeg tror faktisk jeg har en liten putefetisj. Det er som regel putetrekk jeg handler når jeg er i utlandet. Jeg pleier ofte å skifte putene i sofaen, men uansett hvilke farger jeg prøver, så ender jeg som regel opp med rosa, ler Cesar.

HJEMMEBANE2
HUSETS MIDTPUNKT: Kjøkkenet har Cesar designet selv med hjelp fra en kollega. Stikkordet er lagringsplass. Mye lagringsplass.

Viktig å trives

Hunden Shimmy, en west highland white terrier, er godt kamuflert når han ligger på teppet. Den lyse, krøllete pelsen går i ett med omgivelsene.

– Tenk å ha en hvit sofa når du har hund, og en 15-åring som innimellom sniker til seg et pizzastykke når han sitter i sofaen. Men det som er så bra med disse sofaene, er at du kan ta av trekket og vaske det. Det trengs innimellom, ler 49-åringen.

– Det spiller ingen rolle for meg om jeg blander stiler, så lenge det er noe jeg trives med.

Stilen beskriver hun som en blanding av country og moderne. Med country menes en mykere stil, med innslag av slitte og brukte ting. Ofte benyttes hele fargeskalaen, men hos Cesar er det de lyse fargene som tar hovedrollen. Kjøkkenet står for den moderne delen.

– Jeg går for det jeg kjenner passer for meg. Det spiller ingen rolle for meg om jeg blander stiler, så lenge det er noe jeg trives med. Vi får jo mye innetid i denne byen, så det er viktig å trives i hjemmet sitt.

Med åpen kjøkkenløsning, som Cesar har designet selv ved hjelp av en kollega, blir mye tid tilbrakt nettopp her. I likhet med mange andre hjem, er kjøkkenet husets naturlige midtpunkt. Derfor har hun plassert en ekstra TV-skjerm i perfekt avstand fra favorittstolen, slik at hun får med seg nyhetene under frokosten.

– Dette er jo ikke bare et kjøkken; det er stedet vi bruker mest. Her sitter jeg når jeg jobber, her lager vi mat, og når vi har gjester, pleier alle å sette seg ned rundt bordet her.

HJEMMEBANE3
ALLTID ROSA: Cesar liker å bytte puter i sofaen, men ender som regel alltid opp med rosa. Da er det fint med blomster som står i stil.

Øye for detaljer

Med over 30 års erfaring fra Ikea har Cesar sett stilskiftene komme og gå. Og det har uten tvil vært mange av dem. Jobben krever et øye for detaljer, og det klarer hun ikke å legge fra seg når hun forlater varehuset.

– Man legger merke til alt, til og med på Rema 1000. Jeg tar meg selv i å studere layout og innredning når jeg er ute og handler. Det er kjekt å hente inspirasjon utenfra når man er vant til å gå rundt i sitt eget varehus.

Hos Ikea står den skandinaviske stilen sterkt. Det benyttes mye tre, og ofte sterke farger. Den seneste tiden har de lyse fargene vært trendy, særlig hvitt og lys grå. Kundene ønsker lyse senger, hvite garderobeskap og kommoder. Selv er ikke Cesar særlig opptatt av trender, men hun legger vekt på kvalitet og utnyttelse av plassen, og smarte løsninger for oppbevaring.

– Det som betyr noe er at du selv liker hvordan du har det, og det bør ikke være viktig hva andre mener. Man tilbringer mye tid i hjemmet sitt, og det er viktig å trives. Et hjem skal ikke være så fint at det ikke kan brukes. Det har vi lagt vekt på.

Forandring fryder

Når det først er sol tilbringer Cesar mye av tiden ute på terrassen, som hun selv har renovert. Gulvet er bygget opp, veggene er kledd, og alt ligger til rette for å nyte solen dagen lang, når den først viser seg. Å være litt handy og tenke nytt, er noe Cesar gjerne oppfordrer til.

– Det er gøy å sette sammen gamle ting og bruke de gamle skattene man har liggende. Det er mye som kan fikses ved et lite strøk maling. Har man noen gamle lamper liggende på loftet, skal det ikke mer til enn litt spraylakk før de får et oppdatert utseende.

Forandringen venter også Cesar. Tidligere i sommer fikk hun tilbud om jobb som varehussjef på Ikea i Kristiansand, og det var en sjanse hun ikke kunne si nei til. Sommeren har hun brukt til å se etter hus.

– Før var jeg veldig tradisjonell i smaken, men etter så mange år på Ikea lærer man å sette pris på forskjellige ting og stilarter. Alt har sin sjarm, i den rette settingen. Drømmen nå er et ordentlig sørlandshus, med store fine vinduer og nærhet til sjøen. Det er selve bildet på det blide Sørlandet.

HJEMMEBANE4
I ETT MED TEPPET: Pelsen til Shimmy, en west highland white terrier, matcher teppet på en prikk, og ofte er han umulig å få øye på.

 

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this