Siw Haveland 2
RESPEKTER HVERANDRES SMAK: Interiørekspert Siw Haveland etterlyser mer nøytral innredning i de norske hjem, og mener kvinner og menn i større grad bør respektere hverandres smak. (Foto: Hege Cecilie Bolann)

– Jeg skulle ønske menn var mer opptatt av interiør og design

Del artikkelen i Sosial medier

Interiørekspert Siw Haveland mener kvinner setter mest preg på innredningen i norske hjem. Hun etterlyser mer bevisste og engasjerte menn, og større respekt for hverandres smak.

– Hvis man vil skape en lun og god stemning i et rom er levende lys og vakker musikk viktig og uavhengig all verdens interiørtrender.

Som førsteinnreder på IKEA Åsane, visuell rådgiver for Tendens sin interiør og designmesse i Grieghallen, og Norges første interiørblogger, har Haveland et solid referansegrunnlag. Research og mange hjemmebesøk i forbindelse med IKEA-jobben har gitt et rikt innblikk i hvordan vi nordmenn egentlig har det hjemme.

Hun synes nordmenn generelt har blitt mye flinkere på interiørfronten, men at det i for stor grad er kvinnene som bestemmer stil og innredning.

– Det er tydelig at mange damer får sette et veldig feminint og romantisk preg på hjemmet. Når man innreder et felles hjem bør man ha respekt for hverandres smak. Ideelt sett bør innredningen langt på vei være mer nøytral, poengterer Haveland.

[PostBlock id=584]

– Nordmenn har tidligere vært god til å møblere langs veggene og la TV være midtpunktet, på bekostning av både utsikt og en god utnyttelse av rommet. Det har blitt mye bedre de siste 10 årene. Aldersgruppen 18-35 år er de som er flinkest til å innrede og følge med på trender, men kjønnsforskjellene er fortsatt store. Menn har fokus på rommene med de teknologiske løsningene, for eksempel kjøkkenet. De er opptatt av lyd, lys og energi og generelle app-styrte smart home-løsninger. Kvinner tar seg av resten. Jeg skulle ønske menn var mer engasjert og opptatt av interiør, design og funksjonalitet i alle rom, etterlyser Haveland. 

Med kompromisser og oppmerksomhet

Også Siw Haveland er interiørsjefen hjemme, men hun prøver å ikke ta for mye plass og er opptatt av kompromisser. Å innrede en guttestue var én løsning. At barna hennes lenge trodde hjemmelagde julelenker og julepynt skulle være hvite, siden det var den eneste glanspapirfargen de kjente til, var en annen.

Siw Haveland 3
STILRENT DESIGN: Bergensk keramikkstudio med moderne og stilrent design. (Foto/styling: Laurie Poast)

Som profesjonell innreder er hun selvfølgelig opptatt av hvordan det ser ut rundt henne, men hun håper likevel at folk ikke får prestasjonsangst når hun kommer på besøk. Kommer hun til et nytt sted er det enkelte ting hun alltid får med seg, må hun medgi.

– Jeg kan ikke unngå å legge merke til kombinasjonen av form og farge, hvordan rommet blir brukt, og om det er en helhetlig stil. Hvordan et rom er opplyst fanger også min oppmerksomhet. Noen hotellrom har for eksempel en helt forferdelig belysning som ikke harmonerer med rommet i det hele tatt, sier interiøreksperten.

Avhengig av relasjonene

– Se hva du har i bod, loft og kjeller. Let etter ting du kan overta hos familie og venner. Mal en vegg, sy nye puter eller gardiner selv.

Hvor stor betydning har det egentlig hvordan det ser ut hjemme hos oss?

Haveland fikk en erkjennelse om akkurat det da hun flyttet ut fra et stort og moderne hus hun hadde fått utforme og innrede akkurat slik hun ville.

– Innredning og det å ha det fint rundt oss har selvfølgelig stor betydning, men det er ikke det viktigste når det kommer til stykket. Sjelen og stemningen som er i et hjem er mye viktigere, og det er avhengig av relasjonene til de som bor der. På generell basis, hvis man vil skape en lun og god stemning i et rom er levende lys og vakker musikk viktig og uavhengig all verdens interiørtrender, påpeker Haveland.

Årets interiørtrender 

Siw Haveland 4
KJØP BERGENSK DESIGN: – Gå på kunstutstillinger, messer og performance. Kjøp bergensk design og les bergenske magasiner, sier Siw Haveland, som her besøker designstudioet Each på Bryggen som drives av Per Olav Sølvberg og Adrian Pedersen. (Foto: Hege Cecilie Bolann)

Interiørtrendene for våren og sommeren er dempede naturfarger inspirert av naturens egne materialer og fargepalett. En farge som er særlig trendy er varianter av korngult. Kalk, rust, sand, lav, leire og alger er viktige stikkord, i tillegg til de mørke nyansene av petrolblå og mocca som fortsatt holder stand.

 

Treverket skal helst være mørkt, men lyse rottingmøbler er på full fart inn i trendbildet denne sesongen. Og det skal være frodig, med masse grønne planter. Det kanskje aller viktigste denne sesongen er miljøavtrykk og funksjon.

– Vi ser at miljøavtrykk og funksjonalitet er blitt utrolig viktig. Produkter som har et tydelig miljøregnskap blir etterspurt. Når det gjelder funksjon skal interiøret i større grad inneha flere funksjoner. Selvrensende gardiner laget av miljøvennlige resirkulerte materialer som også renser luften, er et eksempel på den nye trenden, forteller Haveland.

Å følge med på trendene kan være kostbart, men det er fullt mulig å gjøre mye på lavbudsjett. Personlige kunstutrykk der man bruker det man allerede har hjemme er moderne og miljøvennlig.

En vrengt chipspose har vært stilt ut i årevis i Havelands hjem; moderne kunst av aller rimeligste sort.

En gang var det en brukt påhengsmotor. En annen gang fylte hun opp gjennomsiktige plastposer med vann som hun hadde liggende på et bord. Artig og annerledes helt til katten i huset satte klørne i kunsten. Det er mange muligheter som ikke koster.

– Se hva du har i bod, loft og kjeller. Let etter ting du kan overta hos familie og venner. Mal en vegg, sy nye puter eller gardiner selv. Kjøp et lekkert magasin og klipp ut sider og bilder, og lag en festlig collage. Vær kreativ, leken og tenk nytt. Selv har jeg pyntet kjøkkenet med et klesstativ med klær, forteller Haveland.

Bergen som interiør- og designby

Haveland har hjerte for og tette relasjoner til det bergenske interiør- og designmiljøet. Hun mener det er utrolig mye flott med stort potensiale som i Bergen, og oppfordrer alle til å støtte opp under og ivareta bergensk interiør og design.

– Innredning og det å ha det fint rundt oss har selvfølgelig stor betydning, men er ikke det viktigste når det kommer til stykket. Sjelen og stemningen som er i et hjem er mye viktigere, og det er avhengig av relasjonene til de som bor der.

– Gå på kunstutstillinger, messer og performance. Kjøp bergensk design og les bergenske magasiner. Vis interesse. Det er så mye som ligger til rette for et sterkt miljø her, med den vakre beliggenheten, våre unike naturressurser, utdanningsinstitusjonene innen kunst og design, og de mange dyktige utøverne. Each er et kreativt designstudio på Bryggen, Laurie Poast driver et spennende keramikkstudio og GG Möbel er et fantastisk verksted som lager funksjonelle møbler og interiør. Alle er eksempler på bergenske virksomheter innen interiør og design av ypperste kvalitet.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this