ajkic EDIT

– Jeg er meg selv, men jeg har forskjellige roller

Del artikkelen i Sosial medier

Det tar ikke lang tid før noen henvender seg til Leo Ajkic. «Du er kul, jeg digger deg!» kommer det fra andre siden av gata. Han løfter armen, nikker og takker høflig.

Tekst og foto: Maria Ludvigsen

Leo har vært typen til en håndfull norske kjendiskvinner. En gang fikk han også være i et kortvarig forhold med Erlend Elias. Sesong to av Typen til vises for tiden på NRK, og senere denne måneden kan vi se Leo i forhold både med Anne Rimmen og Charter-Hilde.

Ajkic har blitt stor. Vi kjenner til ham. De fleste av oss digger det han gjør.

Ajkic har mange baller i luften. Vi ser og hører ham ofte. Det er få av oss som har glemt ham i programleder-rollen under årets P3 gull.
– Det funket. Du spør jo fortsatt om det, sier Leo.

En del av showet

Det var rett etter at Honningbarna hadde vunnet pris at «utbruddet» kom. Leo sa blant annet at «vi» putter drittmusikk på hjernene til folk, og at det blir hits av det. «Fuck denne jobben, fuck P3!» er en setning få vil glemme.

Videre forteller programlederen at han ikke visste hvem som vant, men at stuntet i seg selv var planlagt. Han visste essensen i det han skulle si. Hadde noen andre vunnet, hadde han fremdeles sagt noe i samme duren.
– Det var en del av showet!

Kul logo

De fleste har hørt om NMG/G-Huset, som har sin base i Bergen. Mange lurer på hvilke tanker som ligger bak navnet, Leo vil ikke være den som avslører det.
– Det kan stå for hva enn du vil det skal stå for.

Når Leo blir bedt om å fortelle om sin rolle i plateselskapet, må han innrømme at han har mange ulike roller. Det eneste han ikke er, er artist. Han legger til at plateselskapet og driften føles mer som vennskap og hobby enn jobb. En av oppgavene er å være manager for selskapets artister. Han gir dem råd når de spør.
– Jeg gjør det på min måte, og lar artistene stå fritt, men når de spør får de råd og hjelp.

Det er ikke lenge siden huset begynte å selge gensere, t-skjorter og lignende – med logoen på.
– Det var for å gi fansen noe tilbake. Alle artister har som regel merch, vi har latt folk vente en stund på det. Logoen er kul. Det er mange som har lyst på den.

Ajkic har uten tvil blitt stor. Vi kjenner til ham. De fleste av oss digger det han gjør.

– Føler du at du har mye makt?
– Jeg tenker ikke på det nei, men jeg vet at jeg kan påvirke. Folk følger med på det jeg gjør. Men jeg bruker ikke kjendisstatusen min til å få meg venner med makt, legger han til og lener seg tilbake.

En gudfar fra Bergen

Kanskje kunne man strukket seg så langt som å si at han er en gudfar fra Bergen. Leder av en stor gjeng.
– Jeg har hørt det før, men liker det ikke.

Heldigvis kan han legge til at han dog er gudfar til noen av sine venners barn i Bergen. Når Leo blir bedt om å beskrive seg selv er han rask til å si at folks oppfatning kommer an på hvor mye eller hvor lite de har sett av ham.
– Jeg er meg selv, men jeg har forskjellige roller.

Leo er enig i at det skjer mye i Bergen for tiden, at det koker med tanke på humor, rock og medier. Selv ville han ha pekt på at det er en slags kulturhovedstad. Han tror det blant annet kan ha mye å gjøre med at de som er flinke, bare blir flinkere. Selv har han vokst opp på Løvstakken. Det er dit han drar når han besøker byen.
– Jeg har vokst opp der, gått på skole der og har familie der.

Han gjentar at det er i de gatene han har vokst opp i, og at han derfor trekkes tilbake til kjente trakter. Nå har han bodd i Oslo i fem år, men han reiser ofte til Bergen.
– Jeg savner Bergen, men hadde jeg bodd der over lengre tid nå, hadde jeg nok savnet Oslo.

Sliter med skarringen

Han får ofte besøk fra vennene han har i Bergen, og siden plateselskapet er stasjonert der, blir det en god del turer til hjembyen. Dessverre sliter Leo med å skarre. Han prøvde da han først kom til Norge for å passe inn, men nå har han gitt opp.
– Jeg får det ikke til. Jeg blir tørr i halsen og brekker meg.

– Kunne du tenkt deg å bli ordfører i Bergen?
– Hvem vet. Kanskje en dag.

– Hva ville du gjort da?
– Jeg hadde hørt med folka, preika med de.

– Jeg får ikke til å skarre. Jeg blir tørr i halsen og brekker meg.

Han utdyper med å si at han ville spurt hva de trenger. At et operahus kanskje ikke er det folk bryr seg om, i hvert fall ingen han kjenner, men at annen type kultur kan være verdt å satse på.
– Jeg hadde tenkt på hva vår generasjon er opptatt av og hva de vil ha, og ikke minst prøvd å forstå den neste generasjonen, hva de trenger.

Var flyktning

I 2017 får vi se programlederen i en helt ny serie om mennesker på flukt, med fokus på Europa. Han har selv vært flyktning, og måtte han reise fra faren da det var krig i hjemlandet. Gjensynsgleden var stor da de en kald og regnfull dag i Bergen fikk se hverandre igjen.

– Har det vært vanskelig å jobbe med programmet?
– Jeg er nok litt herdet, men jeg kjenner det på kroppen. Jeg har fått klump i halsen en del ganger, men det er nok mange som hadde tatt det verre.

Han legger til at han er glad for at han har fått sett så mye med sine egne øyne. At han har fått oppleve det.
– Det er mine meninger jeg skal komme med. Jeg kommenterer ut ifra det jeg selv har opplevd.

Dyrlege Leo

– Det er ikke sånn at jeg plutselig kommer til å få lyst til å bli dyrlege nå.

Det virker lenge å skulle vente helt til 2017 med å se fjeset til Ajkic på TV igjen. Han røper at det også kommer noe før den tid, men mer vil han ikke si. Det eneste det var mulig å dra ut av ham er at programmet havner på P3 nett/tv. Når det kommer til andre fremtidsplaner, mål og drømmer er Leo klar i talen:

– Jeg føler at jeg endelig er på at sted jeg har det bra og er trygg. Jeg føler det jeg gjør er bra. Det er ikke sånn at jeg plutselig kommer til å få lyst til å bli dyrlege nå. Dyrlege Leo. Det kunne vært et fett TV-program. Det er sånn jeg tenker nå. På TV.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this