kvaenum1
RELANSERING: Eierne av Kvänum Bergen AS, Kjersti Minde Nese og Vibeke Birkeland, har nettopp hatt en vellykket relansering, hvor de nyeste utstillingene ble vist frem for første gang.

INTERIØR: Fra svenske skoger til bergenske hjem

Del artikkelen i Sosial medier

Innsvøpt i en villa med utsikt over Nordåsvannet, ligger Vestlandets mest unike kjøkkenbutikk.

Den svenske møbelkjeden Kvänum har uten tvil skutt gullfuglen når det kommer til inspirerende og lekre omgivelser i Bergen, noe som ikke kan undervurderes når de besøkende kommer med et ønske om å fornye hjemmene sine. Inne i Villa Skjoldtun finner man Kvänums utstillinger av tradisjonelle og moderne kjøkken, bad og garderobe.

– Når folk bytter kjøkken, bad eller garderobe vil de ikke bare bytte innredningen. De vil gjerne ha full «make over».

Eierne av Kvänum Bergen, Kjersti Minde Nese og Vibeke Birkeland, tar imot Bergensmagasinet dagen etter en vellykket relansering, hvor de nyeste utstillingene ble vist frem for første gang. Kvänum er særlig kjent for sine kjøkkenløsninger, men hjelper også kundene med løsninger på bad og garderobe. Det er derimot ikke bare de store innredningene som er til salgs; det meste av interiøret i utstillingsrommene er også mulig å plukke med seg hjem.

– Hos oss kan man få alt fra maling til fliser og gardiner. Vi hjelper folk med hele totalen. Alle som kjøper innredninger hos oss, får ti timer med vår interiørkonsulent på kjøpet. Rommene våre er innredet for at det skal stemme godt med produktene vi selger, og mange har lyst på det interiøret som passer til, om det så er lampene eller tapetet, forteller Birkeland.

– Når folk bytter kjøkken, bad eller garderobe vil de ikke bare bytte innredningen. De vil gjerne ha full «make over», legger Nese entusiastisk til.

kvaenum3
NØYE INNREDET: Det er ikke bare de store innredningene som er til salgs; kunder kan også plukke med seg lamper, gardiner og annet av interiør i villaen. Hvert rom er nøye innredet slik at det passer best mulig til den enkelte utstilling.

Kostbar kvalitet

Kvänums kjøkken er tradisjonelle, og det er kvaliteten som står i fokus. Det innebærer turer i de svenske skogene for å finne det beste treverket.

– Det er håndverket vi vil ha frem. Kvänum står for ekthet, og er opptatt av å ivareta tradisjoner og stil. Vi har en genuin interesse for å få det beste resultatet for kunden.

– Vi legger mye vekt på å gjøre det så hjemmekoselig som mulig. Det er en atypisk kjøkkenbutikk.

Og kvalitet koster. Det betyr derimot ikke at Kvänum kun oppsøkes av de med aller best råd.

– Det er de bevisste kundene som kommer her, og de kommer fra alle økonomiske lag. Kundene våre er de som bryr seg om kvalitet. Ungdommen i dag er mer opptatt av kvalitet, og av at ting skal vare. Så vi får ofte besøk av ungdommer, flere enn vi kanskje hadde trodd på forhånd.

– Når man åpner en Kvänum-skuff, med firesidet konstruksjon i massiv eik, skjønner man at det er kvalitet. De rommene som krever et godt system, er det gjerne viktig å legge litt mer penger i. Og kjøkkenet er jo et viktig rom de fleste blir glad i.

Et hus med historie

Villa Skjoldtun er et hus med lang historie. Opprinnelig ble det brukt som sommerhus for en av byens redere, og siden har det vært i mange hender – også innen butikkvirksomhet. Tidligere var Villa Skjoldtun et konsepthus, med varer fra ulike leverandører. Nå er det Kvänums produkter som gjelder, i tillegg til varer fra utvalgte samarbeidspartnere. Både omsetningen og besøket har økt etter at Kvänum flyttet fra lokalene i Rosenkrantzgaten. Enkelte kunder kommer også langveis fra.

– Når du kommer inn til oss skal du føle deg hjemme, så vi legger mye vekt på å gjøre det så hjemmekoselig som mulig. Det er en atypisk kjøkkenbutikk.

– Hvordan reagerer kundene når de kommer hit?

– De som kommer her for første gang er som regel helt imponert. Når man går opp alleen her, senkes skuldrene automatisk. Det er jo et utrolig rolig og fint område, med den flotte utsikten over Nordåsvannet. Idyllisk, rett og slett.

Til sammen er de syv som jobber i villaen. I tillegg til Birkeland og Nese, består bedriften av to tegnere, en interiørkonsulent og to montører. Birkeland og Nese har studert sammen, og vært venninner siden studietiden.

– Vi er begge veldig interessert i interiør, men er utdannet økonomer. Vi er så heldige at jobben vår også er interessen vår. Vi har jo verdens fineste arbeidsplass.

kvaenum4
LEVERES I HELTRE: Kvänums kjøkken er tradisjonelle, og det meste leveres i heltre. Ofte males siste strøk for hånd, for å best få frem strukturen.

Opplært i stilhistorie

Det er ikke bare kundene som kommer til Kvänum, Kvänums ansatte drar også hjem til kundene. Hvert kjøkken tegnes for å passe best mulig til hvert enkelt hus.

– Vi er opplært i stilhistorie, og vet hva som passer inn i et femtitalls- ellers sekstitallshus, og det er det vi går etter. Vi setter ikke bare inn et kjøkken for å gjøre det. Alt er gjennomtenkt.

– Hva er trendene nå?

– I Kvänum er vi ikke så opptatt av trender, vi hjelper kundene med å finne den innredning som passer best til kunden og huset de bor i. Men nå ser vi mye av både malte kjøkken og kjøkken i finér.

– Vi er opplært i stilhistorie, og vet hva som passer inn i et femtitalls- ellers sekstitallshus, og det er det vi går etter. Vi setter ikke bare inn et kjøkken for å gjøre det. Alt er gjennomtenkt.

Kvänum Kök AB er en nesten 100 år gammel bedrift. Det startet med møbelsnekker Gustav Johansson fra Skattegården i Jung i Sverige. Hans første kjøkken lagde han til sine svigerforeldre. I dag finner man Kvänums kjøkken både i Londons Mayfair og på Manhattan i New York. Birkeland og Nese reiser årlig på besøk til hovedfabrikken.

– Det er en stolt og tradisjonsrik bedrift, og det merkes at arbeiderne er stolte av arbeidet sitt. Kvänum er et lite snekkeri som har vokst seg stort. Når en kunde bestiller et kjøkken, brukes navnet gjennom hele produksjonen. Man er ikke bare et nummer i rekken.

Lyd koblet til lys

Enkelte av flisene består av tilsynelatende tilfeldig plasserte bokstaver, men ser man nærmere etter, blir ordene synlige: Kunst. Lidenskap. Fred. Tradisjon. Ekthet.

Når Bergensmagasinet tas med på en omvisning, får vi en innføring i blant annet italiensk marmor, ulltapet og lavastein fra Etna i Italia. Et av utstillingskjøkkenene, med svarte vegger, vant Elles Decoration-pris. Enkelte av varene er Kvänum eneste leverandør av i Norge, deriblant Made a mano-flisene. Enkelte av flisene består av tilsynelatende tilfeldig plasserte bokstaver, men ser man nærmere etter, blir ordene synlige: Kunst. Lidenskap. Fred. Tradisjon. Ekthet.

Med det samme lyset tas på i Villa Skjoldtun, settes også musikkanlegget i gang, med behagelige jazztoner. Selskapet Micro Matic ordner med styringssystemet på huset, mens Bergen Elektro Automasjon AS tar seg av det elektriske. Dersom kundene ønsker lydanlegg på kjøkkenet, er det ingen problem å ordne det. Det er enkelt å forstå at Kvänum ikke vil forlate Villa Skjoldtun frivillig.

– Her blir vi værende så lenge vi får lov.

kvaenum5
HUS MED HISTORIE: Villa Skjoldtun er tegnet av August Steenberg Schak Bulliden, og ble bygget i 1919. Siden den gang har villaen vært innom mange hender. Nå brukes det ærverdige huset til å vise frem utstillingene til Kvänum Bergen.

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this