Norske nasjonalparker01
SNØHETTA: Den høyeste toppen i Dovre nasjonalpark er Snøhetta på 2286 moh., og denne kan bestiges fra flere sider både som en familiefjelltur eller ved å benytte klatreruter. (Foto: Anders Gjengedal)

Hit vil vi på tur med ryggsekk

Del artikkelen i Sosial medier

Hardangervidda, Jotunheimen og Rondane nasjonalpark er stedene flest drømmer om når de planlegger tur med sekk på ryggen.

Tekst: Janicke Hansen

Mange vil til fjells i sommer. Man kan dra langt, eller finne flotte fjell i nærområdet.

Mange vil til fjells i sommer. Det mangler ikke på muligheter i Norge, enten man vil på topptur, vandre fra hytte til hytte, ta med seg telt og fiskestang og campe i naturen, eller tilbringe feriedager på sykkelen. Man kan dra langt, eller finne flotte fjell i nærområdet.

NORSKE NASJONALPARKER

FAKTA Janicke Hansen
Reisebloggen hennes finner du her

Hardangervidda nasjonalpark, som er Nord-Europas største høyfjellsplatå med sine 3422 km2, fordelt på fylkene Hordaland, Telemark og Buskerud fylke, er ideell for lange vandreturer, jakt og fiske.

Hardangervidda har Europas største villreinstamme og mange vann og innsjøer med flott fjellørret. Den norske turistforening har mange hytter på Hardangervidda, og det er populært å gå fra hytte til hytte.

Jotunheimen nasjonalpark ligger i Oppland og Sogn og Fjordane, og består av mange fjellkjeder og dype, breskapte daler. Både Galdhøpiggen og Glittertind, Norges høyeste og nest høyeste fjell, ligger i Jotunheimen.

Utladalen er Norges dypeste dalføre, og går som en to mil lang forlengelse av Sognefjorden inn i Jotunheimen. I dalen finnes spektakulære fossefall og flere hengende daler langs fjellsidene, og her er flotte turmuligheter

Rondane nasjonalpark er et høyfjellsområde i Hedmark og Oppland, og dette var også Norges første nasjonalpark da den ble opprettet i 1962. En av de 18 nasjonale turistveiene går gjennom Rondane nasjonalpark.

Dovrefjell nasjonalpark i Oppland finner man moskuser i sitt rette element, og her er også en stor villreinstamme. Høyeste toppen er Snøhetta på 2286 moh., og denne kan bestiges fra flere sider både som en familiefjelltur eller ved å benytte klatreruter. Pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim går gjennom Dovrefjell nasjonalpark og har et eget informasjonssenter.

FLERE NASJONALPARKER VERDT ET BESØK:

 • Breheimen nasjonalpark i Oppland og Sogn og Fjordane er en nasjonalpark preget av breer og fosser, frodige daler og høyfjellsområder.
 • Hallingskarvet nasjonalpark består av en høyfjellsrygg som ligger i Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane. Her er mange turmuligheter med både korte dagsturer og lengre flerdagsturer i de slakke heiene i sør, og det mer bare høyfjellandskapet oppå Skaret. Finse, som er den høyesteliggende togstasjonen på strekningen mellom Bergen og Oslo, ligger i Hallingskarvet nasjonalpark.
 • Jostedalsbreen nasjonalpark består av Jostedalsbreen, fastlandseuropas største isbre, og området rundt denne. Det uberørte landskapet innerst i nasjonalparken kan kun nås til fots, og omtrent halvparten av nasjonalparken er dekket av is.
 • Langsua nasjonalpark ligger i et typisk skogs- og lavfjellslandskap i Oppland. Terrenget er rullende og familievennlig med skogsområder og våtmarkslandskap, men har også noen markerte topper med fjellene Skaget 1665 moh. og Langsua 1553 moh.
 • Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark ligger i Nordland og strekker seg fra norskekysten og helt til svenskegrensen. Isbreen Svartisen dekker store deler av Saltfjellet, og er delt i to halvdeler på hver sin side av Vesterdalen. Den nordlige polarsirkelen går gjennom nasjonalparken. Området er ideelt for både fotturer, brevandring og grottevandring.
 • Forollhogna nasjonalpark ligger i fylkene Hedmark og Trøndelag og har et unikt og rikt fjellområde med Norges mest produktive villreinstamme. Her er frodige seterdaler og et aktivt seterliv. Området er flott for fiske og har et begrenset antall oppmerkede stier.
Norske nasjonalparker02
CAMPING VED SJØEN: Hardangervidda har Europas største villreinstamme og mange vann og innsjøer med flott fjellørret. Den norske turistforening har mange hytter på Hardangervidda, og det er populært å gå fra hytte til hytte. (Foto: Anders Gjengedal)

TOPPTURER I NORGE

Turer til fjelltopper i Norge er også populære, og vi finner mange av de høyeste toppene på listen over ønsketurer. Norges og Nord-Europas høyeste fjell Galdhøpiggen med sine 2469 moh. ligger i Jotunheimen i Oppland og er et yndet og forholdsvis enkelt fjell å bestige.

Fra toppen har du utsikt til en fjerdedel av Sør-Norge. Glittertinden, også i Oppland fylke, er Norges nest høyeste fjell med sine 2452 m.o.h. (2457 medregnet breen).

Andre topper blant nordmenns ønskedestinasjoner er:

 • Gaustadtoppen 1883 moh. i Telemark,
 • Slogen 1564 moh. i Møre og Romsdal, som også er en del av det som kalles Sunnmørsalpene,
 • Skåla 1843 moh. ved Loen i Sogn og Fjordane, hvor det blant annet arrangeres Norges tøffeste motbakkeløp kalt Skåla opp,
 • Puttegga på 1999 moh. beliggende i Tafjordfjella i Møre og Romsdal,
 • Høgevarde i Buskerud på 1459 moh.,
 • Tromsdalstinden i Troms med sine 1238 moh. og
 • Hesteggi og Togga i Sogn og Fjordane beliggende henholdsvis 907 og 1205 moh.

Sør for Saltstraumen finner du også Børvasstindan med flere topper som kan bestiges. De mest populære er Børtind på 1046 moh. og Per Karlsatind på 1036 moh.

Norske nasjonalparker03
NORGES HØYESTE: Jotunheimen nasjonalpark ligger i Oppland og Sogn og Fjordane, og består av mange fjellkjeder og dype, breskapte daler. Både Galdhøpiggen og Glittertind, Norges høyeste og nest høyeste fjell, ligger i Jotunheimen. (Foto: Johan Wildhagen)

IKONISKE STEDER I DEN NORSKE NATUREN 

Noen av Norges mest ikoniske steder fins også på ønskelisten over lokasjoner nordmenn kunne tenke seg å besøke. Tre av disse er Kjeragbolten, Preikestolen og Trolltunga.

 1. Kjeragbolten, en fem kvadratmeter stor stein som er kilt fast i en kløft 959 meter over Lysefjorden i Rogaland Fylke.
 2. Flere besøker samtidig Preikestolen, et 604 meter høyt, meget populært fjellplatå som også ligger ved Lysefjorden.
 3. Selvfølgelig er også den berømte Trolltunga med på ønskelisten, et bergutspring som henger ca. 700 meter over Ringedalsvatn beliggende i Hordaland Fylke. Stedet er særdeles populært for både nordmenn og tilreisende turister, men det er en lang og delvis krevende tur. Du må beregne i hvert fall 10-12 timer opp og ned igjen; ikke legg ut på denne turen om du ikke er fjellvant og godt utstyrt.
Norske nasjonalparker4
KJERAGBOLTEN: Mange er fornøyd med å nyte utsikten over Lysefjorden, men stadig flere har som mål å la seg avbilde på Kjeragbolten, som er en fem kvadratmeter stor stein som er kilt fast i en kløft 959 meter over Lysefjorden i Rogaland Fylke. Dette kan kombineres med en tur til Preikestolen. (Foto: Terje Rakke)

NORGE PÅ LANGS OG TVERS

Mange ønsker også å gå korte eller lange vandreruter. De ivrigste vil gå Norge både på langs og på tvers, og er du ute etter en skikkelig styrkeprøve kan du prøve deg på DNT sin massiv-rute.

 • Vandreruten Norge på langs går som regel fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord eller omvendt, og har blitt svært populær de senere årene. De fleste bruker 3-4 måneder på denne turen, men det er mulig å gå den raskere for de aller sprekeste. Ruten er ca. 2600 km lang.
 • Der er også en offisiell Norge på Tvers-rute som går langs 63 grader nord, er på 120 km  og tar syv dager. Ruten går fra fjorden i Stjørdal til svenskegrensen i Tydal eller motsatt vei, og du kan gå uten teltoppakning da ruten er ideell ved bruk av DNT-hyttene langs veien.
 • Massiv-ruten til DNT går gjennom fire fjellområder – Breheimen, Jotunheimen, Skarvheimen og Hardangervidda – og er 350 kilometer lang. Du kan ta ruten etappevis over en eller flere sesonger, eller du kan gå den i ett strekk. Ruten går fra Sota Seter til Haukeliseter og tar 12 dager om du går den i ett strekk og med forholdsvis lange dagsetapper. Du følger merkede løyper, og der ligger både selvbetjente og betjente hytter langs ruten slik at du kan pakke lett. Husk å få Massiv-passet før du starter og få dette stemplet i hvert av områdene for å kvalifisere til det offisielle Massiv-merket.
 • Aurlandsdalen vandrerute, som går fra Finse til Vassbygdi, tar deg gjennom spektakulært vestlandslandskap. Du vil trenge tre dager på hele ruten som er ca. 57 km, men det er også mulig å korte ned tiden og kun gå deler av ruten.
 • H.M. Dronning Sonjas panoramatur eller Dronningstien er en fjelltur-rute i Hordaland som tar deg opp til 1100 meters høyde i fjellet mellom Kinsarvik og Lofthus, med utsikt til Sørfjorden og Folgefonna. Turen tar ca. seks timer og er til dels krevende.
Norske nasjonalparker05
POPULÆR SYKKELRUTE: Rallarvegen er en svært populær sykkelrute som går fra Haugastøl, via Finse, Hallingskeid og Myrdal før den fortsetter til Flåm. Ruten går både i høyfjellsterreng med høyeste punkt på 1340 moh. og helt ned til havnivå i Flåm. (Foto: Sverre Hjørnevik)
 • Besseggen er en fjellrygg i Oppland og har en av Norges mest populære vandreruter med flotte og luftige utkikkspunkt. Høyeste punkt på ruten ligger på 1743 moh. Ruten er 16 kilometer lang og du bør beregne ca. åtte timer.
 • Rallarvegen er en svært populær sykkelrute som går fra Haugastøl, via Finse, Hallingskeid og Myrdal før den fortsetter til Flåm. Ruten går både i høyfjellsterreng med høyeste punkt på 1340 moh. og helt ned til havnivå i Flåm. Hele ruten er på totalt 81 km, og kan tas i etapper med ulike overnattingstilbud langs hele traseen. Det anbefales å leie sykkel for denne ruten da transport av egen sykkel på tog er forholdsvis kostbart.
 • Finnmarksvidda er Norges største vidde og har fantastiske muligheter for å få en skikkelig villmarksopplevelse. Det fins fjellstuer langs de gamle ferdselsveiene over vidden, men for å få den helt komplette villmarksturen benytter de aller fleste telt i dette området. Der er noen merkede ruter fra Kautokeino til Nordkapp, men generelt sett er det ikke mye merking.
 • Lofoten i Nordland er ideell for fjellturer, toppturer og sykkelturer, og byr på flott natur og mange spektakulære utkikkspunkt. Det anbefales å kjøpe turkart eller vandre med guide i de mer krevende områdene. En tur til Djevelporten kan gi deg flotte opplevelser og bilder da du blant annet kan stå eller sitte på en steinblokk som ligger kilt som en bro over en stor kløft mellom Frosken og Fløya.
Norske nasjonalparker06
SPEKTAKULÆRT LANDSKAP: Aurlandsdalen vandrerute  går fra Finse til Vassbygdi og tar deg gjennom spektakulært vestlandslandskap. Du vil trenge tre dager på hele ruten som er ca. 57 km. (Foto: Sverre Hjørnevik)
 • Kvamskogen er et fjellplatå i Hordaland med mange muligheter for skiaktivitet og toppturer. Området har to alpinanlegg og mange preparerte skiløyper for langrenn i sesongen, men er også verd et besøk om sommeren med mange flotte turmuligheter.
 • Voss i Hordaland er sentrum for ekstremsport i Norge med utallige ekstreme og mindre ekstreme aktivitetsmuligheter. I tillegg byr området på mange flotte vandreruter. Vil du oppleve en spektakulær utsikt til Nærøyfjorden med 1300 høydemeter rett ned i fjorden under deg, skal du ta en tur til Bakkanosi. Turen er på 20 km og tar rundt åtte timer tur-retur.
 • Prøv gjerne også Ringsakerfjellet i Hedmark, som har mange merkede løyper og er ideell for både turgåing og terrengsykling, og Finnemarka inklusiv Drammensmarka, som er et skogsområde i Buskerud og ideelt for både vandreturer og fisketurer og med flotte bademuligheter i mange av vannene. Vandreturer i fjellene rundt Ryfylkefjordene i Rogaland, på Lendfjellet i Oppland, i Sirdal i Vest-Agder og i fjellene i Hornindal i Sogn og Fjordane er også på listen, og her er det muligheter for både varierte rundturer og spenstige toppturer.
 • Andre vandreruter som er populære er rundturen Haldne, Hein, Rauhellern og tilbake til Haldne, Finse til Haugastøl, Hovden til Haukeliseter og tur til Jøldalshytta i Trollheimen.
 • Valdresmarsjen, Barnevandrerstien og turer i områdene rundt Hemsedal, Stryn, Skibotndalen, Mørkridsdalen landskapsvernområde, tur til Kvitsteindalsgammen og friluftsliv i Senja og på Andøya er også populære.
 • Svalbard ligger omtrent midt mellom Fastlands-Norge og Nordpolen, og er en øygruppe bestående av flere øyer, holmer og skjær. Her er et arktisk klima, men med høyere temperatur enn andre steder beliggende på samme breddegrad. Urørt og skjør natur preger Svalbard, som også er hjem for isbjørn, sjøfugler, fjellrev, reinsdyr og mange marine pattedyr. 60 prosent av øygruppen er dekket av isbre. Svalbard har mange nasjonalparker og flotte turmuligheter i unikt terreng, men det anbefales å benytte en erfaren guide for egen sikkerhet. Vær og vind skifter fort og isbjørnfaren er reell, så husk uansett å ha med egnede midler til skremming, og kanskje et våpen for beskyttelse om du velger å bevege deg på egen hånd.
Norske nasjonalparker07
TURMULIGHETER PÅ SVALBARD: Urørt og skjør natur preger Svalbard som også er hjem for isbjørn, sjøfugler, fjellrev, reinsdyr og mange marine pattedyr. 60 prosent av øygruppen er dekket av isbre. Svalbard har mange nasjonalparker og flotte turmuligheter i unikt terreng. (Foto: Jens Henrik Nybo)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this