Den beste kuren mot aldring må være å reise verden rundt for å lage naturdokumentarer for BBC. Slik virker det ihvertfall når man ser på sir David Attenborough (95), som nå er tilbake på skjermen med en serie der han med stor innlevelse innvier oss i plantenes fascinerende verden.
27 år etter BBC-serien «The Private Parts of Plants» (1995) er sir David Attenborough tilbake med nok en dokumentarserie der han reiser verden rundt for å utforske plantenes verden. Den nye serien har fått tittelen «The Green Planet», vises søndager på BBC Earth, og vil by på opplevelser fra et rikt planteliv som aldri før har blitt sett.
Bak plantenes fredelige ytre skjuler det seg nemlig en verden som er minst like aggressiv, konkurranseinnstilt og dramatisk som den dyrene lever i. Plantene tar del i heftige kamper for territorier, og prøver desperat å reprodusere og spre sine små. Ved bruk av ny filmteknologi og den nyeste vitenskapen avslører The Green Planet en rar og vidunderlig verden av planter som aldri før er sett.
− I den gamle serien måtte vi bære med oss stort og tungt utstyr. Det nye er at vi nå kan ta kameraene med oss hvor som helst, sier Attenborough.
– Vi har muligheten til å gå inn i skogen, hvor du kan se planter vokse, slåss, flytte på seg, eller dø med sine naboer. På den måten vil seere tenke at disse organismene er akkurat som oss mennesker.
− Planter slåss med hverandre, de kveler hverandre. Og i denne serien kan man faktisk se at det skjer i virkeligheten.
Gjennom seriens fem episoder får vi lære om tropiske planter, vannplanter, planter gjennom sesonger, planter i ørkenen og planter rundt oss mennesker. Attenborough møter de største levende plantene som har eksistert; trær som bryr seg om hverandre, planter som jakter dyr og en plante med det mest ondskapsfulle forsvaret i hele verden.
− Planter slåss med hverandre, de kveler hverandre. Og i denne serien kan man faktisk se at det skjer i virkeligheten, sier Attenborough, som også er svært opptatt av hvordan vi mennesker tar vare på planeten vår.
− Hele verden har plutselig blitt bevisst på planter – en bevissthet om hvor viktig den naturlige verden er for oss alle. En bevissthet om at uten planter hadde vi sultet og det hadde ikke vært mulig å puste, sier han.
Planter agerer ikke alene. De danner relasjoner, som venner og fiender, med andre planter, dyr og til og med mennesker. Jo mer vi forstår plantene, desto mer skjønner vi at de gjør ting som vi tidligere har tenkt på som «dyriske» handlinger. De teller, jakter, lurer, kommuniserer, beskytter og manipulerer for eget formål. I motsetning til hva man skulle tro, så er det stort sett plantene som har styringen når de interagerer med dyr.