konsert1 aliisa barriere 008 scaled
KOMPONISTENS DATTER: «Graal théâtre» er et fantastisk stykke som ble skrevet mens komponisten bar meg i magen, skriver Aliisa Neige Barrière på Facebook. (Foto: Heli Sorjonen)

Finsk stjerneskudd dirigerer morens musikk

Del artikkelen i Sosial medier

Festspillkomponist i 2017, Kaija Saariaho, kommer tilbake til Bergen for å få fremført fiolinkonserten «Graal théâtre» – med datteren Aliisa Neige Barrière som dirigent og Peter Herresthal som solist.

– Et fantastisk stykke som ble skrevet mens komponisten bar meg i magen, skriver Aliisa Neige Barrière på Facebook, etter at hun nylig dirigerte Oulu symfoniorkester i stykket på en finsk jubileumskonsert i anledning morens 70-årsdag.

Solist var også der Peter Herresthal, syv år etter at de to gjorde det samme stykket i Oslo – da hun var hans student ved Norges musikkhøgskole.

INSPIRERT AV FRANSK ROMANSYKLUS

FAKTA BIT20 og Peter Herresthal
Mer informasjon: Norges musikkhøgskole

Fiolinkonserten «Graal théâtre» ble opprinnelig skrevet for Gidon Kremer, som hadde premiere på verket på London Proms i august 1995 – sammen med BBC Symphony Orchestra, dirigert av Esa-Pekka Salonen.

Stykkets tittel refererer til en romansyklus med samme tittel, skrevet av de franske forfatterne Florence Delay og Jacques Roubaud (Gallimard forlag, 1977 – hele syklusen på ti romaner/skuespill ble fullført i 2005).

Denne er basert på de middelalderske legendene om Den hellige graal (begeret som ble brukt av Jesus ved hans siste måltid) og Kong Arthur og ridderne av det runde bord. På hjemmesiden (saariaho.org) forteller Kaija Saariaho selv om hvordan denne boken inspirerte henne:

«For det første uttrykker tittelen spenningen jeg føler mellom skriveprosessen og det teatralske aspektet ved en fremføring – spesielt når det gjelder en konsert, hvor solisten, både fysisk og musikalsk, spiller en stor rolle. Roubauds tolkning av den gamle legenden (…) oppmuntret meg også til å (…) bringe en idé om fiolinkonserten – en sjanger med så mange rørende og dyktige mesterverk – inn i min musikalske ramme og språk».

Konserten holdes i Nykirken lørdag 12. november, og inngår i BIT20 Ensembles konsertserie «#Norden» – der de ønsker å undersøke bredden og kvaliteten som eksisterer i nyere nordisk komposisjon. Dette blir den tredje konserten i serien.

RINGEN SLUTTES

Stjerneskuddet Aliisa Neige Barrière er kveldens dirigent og vil lede solist Peter Herresthal og BIT20 Ensemble gjennom hele fem verk fra nålevende finske komponister: «Corrente» av Magnus Lindberg, «Nosztalgiaim» av Lotta Wennäkoski, «Freedom from Fear» av Maija Hynninen, «Maiandros» av Paavo Heininen og «Graal théâtre» av Kaija Saariaho.

Dette blir også en av de siste konsertene med Peter Herresthal (52), som pensjonerer seg fra nyttår.

– Jeg har lenge pratet med Peter Herresthal om et nytt samarbeid, og endelig klaffet det.

– Jeg har lenge pratet med Peter Herresthal om et nytt samarbeid, og endelig klaffet det, sier kunstnerisk leder i BIT20, Trond Madsen.
– Han kom til oss som ung solist, og ringen blir nå sluttet med denne konserten.

Konserten holdes i Nykirken lørdag 12. november kl. 18.00, og varer til 19.30 – inkludert en pause med samtale. Mer informasjon: bit20.no

konsert2 Kaija Saariaho and Peter Herresthal
KVELDENS SOLIST: Peter Herresthal var også solist i «Graal théâtre» på en finsk jubileumskonsert i anledning morens 70-årsdag, som ble holdt 6. oktober under festivalen Uuden Musiikin Lokakuu («ny musikk oktober») Til venstre: Kaija Saariaho. (Pressefoto)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this