Bergen Broderiservice3
TRAVEL VÅR: Det er hektisk hos Bergen Broderiservice om våren. – På denne tiden av året kan det være opp til 14 prøvinger hver dag, sier daglig leder Mona Nygård Turøy.

En bunad for de urbane

Del artikkelen i Sosial medier

Da elevene ved Bergen Kunsthåndverksskole i 1936 fikk i oppgave å lage en bunad tiltenkt bergenserne, var det spesielt én elev som ble ekstra entusiastisk.

– Min farmor, Haldis Nygård, var designspire og veldig flink med håndarbeid og tegning. Hun var en kreativ sjel, og da de fikk denne oppgaven, ble det tent en gnist i henne, forteller Mona Nygård Turøy, daglig leder hos Bergen Broderiservice.

Ideen om en egen bergensbunad ble født i 1936, men krigen satte en stopper for planene, da det var dårlig tilgang på stoffer og tilbehør. Det var ikke før i 1956 at bergensbunaden slik den fremstår i dag ble til.

SKULLE VÆRE TIDLØS

Bergen Broderiservice1
DAMEN BAK: Haldis Nygård er kvinnen bak bergensbunaden. Hun var designspire, og veldig flink med håndarbeid og tegning. (Foto: Privat)

– Både krigen og det å ivareta et ekteskap og to barn gjorde at bunaden ikke var noe hun arbeidet med hele tiden, forklarer Nygård Turøy.

Hun hadde likevel ideen i bakhodet, og tegnet og jobbet slik at første bunad var ferdig utarbeidet og klar i 1956.

– Vi markerer likevel året 1957 som året da bergensbunaden kom. Det var da den første bunaden ble solgt og anerkjent som bergensbunad.

Haldis Nygård ville ikke at bunaden skulle ligne på de eksisterende bunadene fra bygdene. Bergensbunaden skulle være en bunad for byfolk, og skulle skille seg ut fra de mer prangende versjonene fra utkantstrøkene.

– Hun var opptatt av at bunaden skulle være tidløs. Det skulle være en fasong som kledde de fleste figurer, den skulle være enkel å bruke og enkel å stelle. Hun var veldig fremtidsrettet da hun designet den for 61 år siden.

Inspirasjon hentet hun fra floraen i Bergensområdet, samt den dekorative malestilen rosemaling. Haldis Nygård brukte lang tid på å finne den rette balansen mellom mengden broderier og fargesammensetninger.

– Farmor var veldig glad i blomster og farger! Hun var sikkert ikke mye ute i naturen, da hun ikke var et friluftsmenneske, men alle kopper og kar hjemme hos henne var dekorert med blomster. Hun gjorde flere prøveforsøk før bergensbunaden slik den fremstår i dag ble til.

FAMILIEBEDRIFT GJENNOM
FLERE GENERASJONER

Bergen Broderiservice er hovedsakelig en familiebedrift, og har enerett på salg av bergensbunaden. Nygård Turøy er daglig leder, og både hennes datter, søster og onkel jobber der. Eneretten til bunaden eies av Haldis sine to sønner, som låner den ut til bedriften.

Bergensbunaden skulle være en bunad for byfolk, og skulle skille seg ut fra de mer prangende versjonene fra utkantstrøkene.

– Vi er de eneste som har lov til å lage noe til bergensbunaden. Likevel har vi opplevd at andre aktører har gjort nettopp det. Blant annet et slips som var blitt laget uten vår tillatelse, sier Nygård Turøy.

Fra januar til 17. mai er det høysesong for Bergen Broderiservice.

Bunader blir sydd ferdig, i tillegg til at man arbeider med montering av ferdigbroderte bunader. Mange får også sydd om bunaden sin. Årlig leveres ca. 350 bunader, og i høysesongen har de over 250 bunader som skal lages eller sys om til vårens mange begivenheter.

– Det er hektisk her nå. Jeg administrer og har ansvar for prøvingene. På denne tiden av året kan det være opp til 14 prøvinger hver dag. 

DESIGNET SØLVET SELV

På sølvet er det gjemt flere bergenske symboler. På søljen dingler små regndråper ned fra paraplyer, og de syv fjell er representert både på capespennen og mansjettknappene.

Sølvet er designet av Haldis Nygård selv, sammen med tidligere gullsmed Egil Monsen, etter en sølje som ble laget i 1870 av gullsmed Theodor Olsen. Utfra denne ble resten av sølvet tegnet og fremstilt.

Dersom du skal kjøpe sølv til bergensbunaden, bør du være oppmerksom på at flere gullsmeder tilbyr bunadsølv som ikke er det originale.

– Vi har et problem med kopiering av sølvet som selges hos norske gullsmeder. Mange kunder blir fortvilet når de får høre at de ikke har det riktige sølvet. Vi syr heller ikke på sølv som ikke tilhører bunaden, da vi må ta avstand fra det som ikke er det originale sølvet.

BUNADSBOOM BLANT DE YNGRE

Nygård Turøy forteller at de opplever stor etterspørsel etter bergensbunaden, spesielt fra den yngre generasjonen.

– Bunaden er veldig populær blant konfirmantene. Vi ser også at de engasjerer seg mer i prosessen nå enn de gjorde før. De blir veldig glade når de får på seg bunaden, og har en holdning til plagget som er veldig fint for oss å oppdage. De skjønner at det er en stor gave, og noe de kommer til å ha resten av livet. Det gjør det til en veldig takknemlig jobb.

Nystemten er navnet på herrebunaden, som kom på markedet i 2005.

– Haldis var også med på å designe denne sammen med min svoger. Han var en konservativ engelskmann, og veldig opptatt av at det ikke skulle være mye broderier på, da det var en mann som skulle bære plagget. De ble derfor enige om en fin balanse. Det er kun noen få broderier på bærestykket, slaget og på lommen, forteller Nygård Turøy.

Før du går til anskaffelse av en egen bergensbunad, har Nygård Turøy noen tips til hva en først bør tenke på.

– Jeg vil anbefale alle å kontakte oss på forhånd. På den måten får man de rette opplysningene. Det er mye informasjon på internett, men dermed også mye feilinformasjon. Jeg vil også anbefale alle om å være ute i god tid. Da hele bunaden lages i Norge, holder det ikke å kontakte oss kun en måned før 17. mai.

Bergen Broderiservice02
FAMILIEN BAK BERGENSBUNADEN: Ideen om en egen bergensbunad ble født i 1936, men krigen satte en stopper for planene. Det var ikke før i 1956 at bergensbunaden ble til, slik den fremstår i dag. Til venstre: Her ser vi Mona Nygård Turøy i bergensbunaden. Bildet er tatt i 1978. Til høyre: Mona Nygård Turøy sammen med moren Hilde i 1977. (Foto: Privat)

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this