Featured Video Play Icon

Drømmereise tilbake til urtiden

Del artikkelen i Sosial medier

– Lyden fra horn av bein trigger noe i meg som er vanskelig å sette ord på. Det er en søken etter en urkraft og det er lyden av noe som er svært mye eldre enn meg selv, sier Karl Seglem, som har verdenspremiere på et helt nytt instrument på sin nye singel.

Nå er ikke det å spille på dyrehorn noe nytt for den kjente «bukkehornisten» fra Årdalstangen, så da han fikk tre store oksehorn  i gave fra Stiftung Nantesbuch i Tyskland, var det en utfordring han bare måtte ta.

Si hei til «oxofonen» – eller som instrumentet kommer til å stå i fremtidens norske leksika: Oksofonen.

– Jeg visste at det ville bli et instrument med svært få tonale muligheter, og med et begrenset omfang. Men jeg våger og jeg tar sjanser, sier Seglem, som har brukt hornene til å få fremstilt et helt nytt instrument: Si hei til «oxofonen» – eller som instrumentet kommer til å stå i fremtidens norske leksika: Oksofonen.

– Lyden fra horn av bein trigger noe i meg som er vanskelig å sette ord på. Det er en søken etter en urkraft og det er lyden av noe som er svært mye eldre enn meg selv, sier Seglem, som er kjent for å koble klangen av hardingfele og horn opp mot en elektrisk og rytmisk klangverden, der det også er plass til improvisasjon.

[PostBlock id=362]

Nå er det altså duket for verdenspremiere: første sang innspilt med det helt nyfødte instrumentet, laget av et gammelt tysk oksehorn, med et påsatt saksofon-munnstykke.

– Lyden kan karakteriseres som noe mellom sopransax og altsax – men med en sprøere og mykere lyd, siden hornet er av bein og ikke metall, forklarer Seglem.

– Resultatet av den første innspillingen ble en urlåt som vekker noe primalt i meg. Jeg gleder meg veldig til å bli bedre kjent med oxofonen i framtiden, og å skape mer musikk på den.

Singelen slippes i dag, fredag 24. mai og feires med et «Artist in residence»-opphold og to konserter i oksehornets fødested; Nantesbuch. Medvirkende på singelen: Karl Seglem: Oxofon, elektronikk, bukkehorn og stemme / Reidar Skår: tangenter og elektronikk.

Karl Seglem foto av ANDERS FOERDE MIDTBOE Fri Bruk
Karl Seglem med oxofonen (foto: Anders Førde Midtbø)

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this