Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
NYTT ALBUM ETTER FEM ÅR: – Det tar så lang tid å lage et så bra album. Dette er de beste sangene vi har laget, sier Yngve Andersen. Fra venstre: Simon Oliver Økland, Yngve Andersen, Karina Ljone og Sigurd Haakaas.

To prosent metal

I dag slipper Blood Command albumet Cult Drugs. – Det blir en salig blanding av R&B, punk og litt disco, slik det alltid har vært, lover Yngve Andersen. – Og to prosent metal.

Punkbandet ble startet i 2008 av Yngve Andersen (gitar, vokal) sammen med trommeslager Sigurd Haakaas og vokalist Silje Tombre. Bassist Simon Oliver Økland kom til under innspillingen av andrealbumet Funeral Beach (2012), og i 2014 kom Karina Ljone til som ny vokalist etter at Silje Tombre sluttet.

– Alle mennesker lever, i større eller mindre grad, i selvfornektelse.

Selv om dette er en stund siden nå, blir hun fortsatt regnet som den «nye» vokalisten, og er vant til å spørsmål fra journalister om hvordan det var å overta etter Silje Tombre.
– Det har vært en utfordring. En kjekk utfordring, svarer hun.

Hun kom med i bandet etter at Yngve så henne på 16-bussen fra Laksevåg til byen.

– Kom dere i prat?

– Nei. Jeg bare så henne, og tenkte at det er den nye vokalisten den dagen Silje slutter, og det kommer til å skje. Dette var i 2013. Vi skjønte hvilken vei det gikk, forteller Yngve Andersen.
– Du kan si det slik at turnering er noe som ikke passer for alle. Det samme gjelder presset i studio.

LES OGSÅ: Love på speed (plateanmeldelse)

HJERNEVASK OG SELVFORNEKTELSE

I de siste årene har bandet fordypet seg i karismatiske sekter, blant andre amerikanske Heaven’s Gate, der medlemmene begikk kollektivt selvmord da Hale-Bopp-kometen passerte nær jorden i 1997. Med dette som bakteppe har de laget et album som handler om erkjennelsen av at vi alle på sett og vis er med en i kult eller sekt som påvirker vår væremåte og tenkesett.

– Vi er programmert til å se på oss selv som «good guys», uansett hvilken side vi er på. Folk flest lever med en selvmanipulasjon så omfattende at det ligner på narkoavhengighet. Det er lettvint å stigmatisere og kritisere religiøse annerledestenkere, men alle mennesker lever, i større eller mindre grad, i selvfornektelse, sier Andersen.

Han kommer selv fra en religiøs bakgrunn, men langt fra like ekstrem. I ungdommen var han medlem av en pinsemenighet, og tilbrakte mange sommerferier i Sarons Dal.

– Hvis det gjør deg lykkelig og du ikke skader noen, kan du godt få tilbe katten din for min del, sier Andersen.

– Religion er bare et estetisk grep vi bruker, som et eksempel på kontroll og manipulering. Det albumet handler om, er rasisme, kamuflert hat, lost love, og det å bli utstøtt. Alle mennesker er til en viss grad manipulert.

– Er «falske nyheter» en del av dette bildet?

– Ja, på den måten at det ikke er noe nytt med det. Falske nyheter har alltid vært der og vil alltid være der. En del av det styres av dine meninger, og av hvilke medier du leser.

MARIACHI OG HARDCORE

– Det er fem år siden forrige album. Hvordan har uttrykket forandret seg siden sist?

– Vel, vi blir hele tiden bedre til å spille, men vi står fortsatt for den samme salige blandingen av R&B, punk og litt disco.

– Metal også?

– Ikke annet enn at vi har noen metalriff. Du kan skrive at vi er to prosent metal.

– Det har tatt lang tid?

– Det tar så lang tid å lage et så bra album. Dette er de beste sangene vi har laget.

Tre av låtene er allerede ute på singel: Cult Drugs, Quitters Don’t Smoke og (The World Covered in) Purple Shrouds. Sistnevnte åpner med noe så sjeldent innen hardcore som en trompetsolo, mariachi-style.

– Heaven’s Gate-kulten kom fra San Diego, så vi ville ha med noe musikk karakteristisk for den byen, forklarer Andersen.
– Vi har alltid tatt inspirasjon fra San Diego. Rockets from the Crypt er derfra.

FOTEN I ROCK

– Så stikkordet er sjangerblanding?

– Det vil jeg si, men vi har foten i rock. Det er alltid rock i bunnen.

– Vi spiller mye forskjellig, men det er likevel det samme gamle Blood Command, legger Sigurd Haakaas til.
– Jeg har fått lekt meg ekstra mye på perkusjon denne gangen, med bongotrommer, kubjeller, flasker, skjeer, krakker og alt som kan slås på, så jeg har kost meg skikkelig.

Fakta

Blood Command

  • Blood Command er et bergensk punkeband, startet i 2008 av gitaristen Yngve Andersen. Han fikk med seg Silje Tombre på vokal og Sigurd Haakaas på trommer. Simon Oliver Økland kom til på bass i 2012.
  • Debutplaten Ghostlocks (2011) ble nominert til Spellemannprisen for beste rockeplate. Året etter kom Funeral Beach, et album som ble tildelt høyeste karakter av både Kerrang! og Metal Hammer.
  • Da Biffy Clyro turnerte Europa vinteren 2012, inviterte de Blood Command med som support. Bandet har siden spilt både på Roskilde-festivalen, Nova Rock, The Great Escape, Øyafestivalen og Slottsfjellfestivalen.
  • I 2014 ble vokalist Silje Tombre erstattet med Karina Ljone.
  • I dag slippes albumet Cult Drugs, og lørdag 6. mai blir det slippefest på Hulen.
  • Mer informasjon: bloodcommand.com
FOTEN I ROCK: – Det er alltid rock i bunnen, sier Yngve Andersen, som sammen med Blood Command slipper nytt album i dag. (Foto: Øystein Grutle Haara)

 

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this