Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
EN LEVENDE KULTURARENA: Samarbeidet med Bergen Live skaper store og små konsertopplevelser for mer enn 120.000 publikummere i løpet av sommersesongen. (Foto: Forsvarsbygg)

720.000 besøkende på Festningen

720.000 personer besøkte Bergenhus festning i 2017. Dette er en økning fra 2016 på nærmere 15.000 besøkende.

TRADISJON FOR KULTUR: – Kulturtradisjonene på Bergenhus festning har røtter langt tilbake i tid, sier Vidar A. Stusdal Fyllingsnes. (Foto: Andreas Roksvaag)

– Bergenhus festning er en levende kulturarena, og gjennom vårt samarbeid med Bergen Live skapes store og små konsertopplevelser for mer enn 120.000 publikummere i sommersesongen, sier festningsforvalter Vidar A. Stusdal Fyllingsnes ved Bergenhus festning.

Forsvarsbygg teller hvert år antall besøkende på landets festninger. På landsbasis hadde festningene 3,8 millioner besøkende i 2017, hvorav Bergenhus festning alene stod for nesten en femtedel av besøkstallet.

Den største andelen besøkende i sommersesongen på Bergenhus festning er tilreisende turister fra andre fylker eller utlandet. De utgjør gjennomsnittlig 67 prosent av de besøkende.

Det er mest voksne som besøker festningen. De fleste kommer sammen med venner eller familie, og det er noen flere kvinner enn menn.

Koengen er festningens største arena, men også de mindre arenaene på indre festning er viktige områder der det gjennom året skapes nytt liv på historisk grunn.

Den årlige Ølfestivalen på indre festning gir store ringvirkninger, sammen med Matfestivalen på Koengen. Også konsertene på Plenen og Bastionen er viktige områder for Kulturarenaen Bergenhus festning.

– Nytt i år er at vi tester ut Øvre Sverresborg til en liten teaterforestilling med gjestespill fra London, opplyser Fyllingsnes.

Etter at Forsvaret reduserte aktiviteten på festningene og frigjorde dem til sivilt bruk i 2002, har det vært en uavbrutt økning i antall besøkende.

Etter at Forsvaret reduserte aktiviteten på festningene og frigjorde dem til sivilt bruk i 2002, har det vært en uavbrutt økning i antall besøkende.

– Kombinert med svært høy tilfredshet blant gjestene er dette et uttrykk for at festningene er blitt viktige arenaer for reiseliv, kultur- og næringsliv i lokalsamfunnene, mener han.

De nasjonale festningene representerer en viktig del av Norges kulturarv, og Forsvarsbyggs oppdrag er å ivareta dem, og gjøre dem tilgjengelige for publikum. Festningene utvikles i nært samspill med lokale kultur- og næringslivsaktører.

– Allerede på slutten av 1800-tallet tok Forsvaret i bruk uteområdene til konserter. Divisjonsmusikken holdt konserter som var åpne for publikum i parken på Sverresborg. Kulturtradisjonene på Bergenhus festning går med andre ord langt tilbake i tid.

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this