08 HildeSandvik fotoPernilleSommer

Gode rom å være i

Del artikkelen i Sosial medier

Hilde Sandvik har sluttet som kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende. Når hun nå skal skape den nye, nordiske debattplattformen gjør hun det med hjerte for at folk skal møtes – og med beina godt plantet i gode rom på Møhlenpris. 

Tekst: Lene Bergmann
Foto: Pernille Sommer

Hilde Sandvik bor på Møhlenpris, og skryter uhemmet av området.
– Det er den absolutt fineste og morsomste bydelen i Bergen. Møhlenpris har utviklet seg voldsomt i de 10 årene vi har bodd her, og området blir stadig bedre. Jeg synes området rundt BI er ett av de fineste byrommene vi har her i byen.

– Men området er ellers utrolig vellykket som byrom: Opprustningen av Cornerteateret er gjort på en nennsom og fin måte, og Bergen Kaffebrenneri har klart å inkludere minner fra byen, samtidig som det er noe nytt. Etter min mening er blandingen av nyskaping sammen med det å ta vare på minnene fra områdene et av elementene som gjør at man får de beste byområdene.

– Hva liker du best ved Møhlenpris?
– Kombinasjonen mellom det nye og det gamle, helt klart. Samtidig er ikke Møhlenpris ensartet i sin sammensetning, verken når det kommer til miljø eller befolkning. Det setter jeg stor pris på. Og så elsker jeg lokalbutikken Spilde! På noen bittesmå kvadratmeter tilbyr de alt man trenger, fra det man bruker av matvarer i hverdagen til eget ølskap med fancy øl – og til og med roser, om skal skulle trenge det! Jeg tror aldri jeg har gått inn på Spilde og ikke funnet det jeg trenger. Et sted som Spilde beriker lokalmiljøet.

– Noen tips til skjulte perler?
– Å gå langs sjøen mot Marineholmen, helt klart. Folk bader der om sommeren, og om man skulle ønske å ta en kaffepause så har man både Bergen Kaffebrenneri og Nobel Bopel på vei mot Hulen,  og gangbroen over til den andre siden vil også komme til å binde byen sammen på en veldig fin måte.

Norsk design i hjemmet

– Vi har fått høre at du nesten kun har norskprodusert interiør i hjemmet ditt?
– Ja, det stemmer. Vi har mye møbler fra 60- og 70-tallet. Disse er samlet over en lang stund. Vi begynte å kjøpe norske møbler tidlig, på begynnelsen av 90-tallet, da ingen andre var interesserte og dro med oss mange gode kupp hjem fra Fretex. Det har vært mange gode møbelsnekkere i Norge, og særlig på Vestlandet, men norsk designmøbler har ikke vært så populært i Norge – før nå.

En gang dukket den norske klassikeren Holmenkollenstolen i Roma – to stykker sto utstilt i en bruktbutikk. Den var nesten ikke å oppdrive i Norge på den tiden, og etter en kjapp telefon til Kunstindustrimuseet så viste det seg at de heller ikke hadde den inne.  Stolen ble sendt hjem til Norge, sammen med stolen som gikk til Kunstindustrimuseet.

– Har du gode tips til de som ønsker å satse på norskproduserte møbler?
– I dag er det jo større oppmerksomhet rundt norsk design. Men jeg tror at mange ville finne god inspirasjon i de gamle Bo Bedre-magasinene fra 50- og 60 tallet – les, og du blir overrasket og imponert over hva som fantes en gangen.

– Hva tenker du om norsk design i dag?
– Norway Says (norsk designtrio, red.anm.) bante jo vei for norsk design ute i verden, og mange unge designere har nå etter hvert fått mer plass på messer i utlandet, og det er stas. Jeg er likevel mer og mer opptatt av gjenbruk og det som finnes av gode kvaliteter i gjenstander som allerede eksisterer. Vi belaster kloden kolossalt i dag,  og midt i all nyproduksjonen er det viktig å huske på at det finnes så mange eldre gjenstander med god holdbarhet. I dag blir ting skapt for å ha kort holdbarhet.

– Jeg synes at norske designere som Andreas Engesvik og Torbjørn Andersen skiller seg ut: De er opptatt av bærekraft i designene sine, samtidig som produktet skal være vakkert.

– Jeg blir glad når norske designere som Andreas Engesvik og Torbjørn Andersen snakker om materialkvalitet, at de opptatt av bærekraft i designene sine, samtidig som produktet skal være vakkert. Jeg er jo opptatt av det gode håndverket. Jeg er oppvokst med en far som laftet hytter, så det er viktig for meg at design skal være godt å ha i hendene.

– Innreder du hjemmet ditt etter en plan, eller er det lystprinsippet som råder hos dere?
– Jeg er mest av alt opptatt av at det skal være gode rom å være i – det handler aller mest om balanse. Jeg driver ikke med ominnredning, det interesserer meg ikke, men det er viktig for meg at leiligheten har varme tregulv og at det er høyt under taket – og  ikke minst så er balansen mellom det polerte, nye og det taktile i rommene viktig. Alt jeg har av keramikk og glass som ble laget på 50 tallet, særlig i Danmark og Sverige , som er vakre og som tåler tid, setter jeg også stor pris på.

– Ellers har jeg har altfor mange bøker! Men jeg trives blant bøkene. Det å lese skaper en som menneske. I tillegg så er bøker konkret, det er språk og det er gode objekter å holde i. Når man lever så digitalt som vi gjør nå så trenger vi noe å ta på, folk har behov for å møtes og treffes og være fysisk til stede, og det minner bøker meg om. Folk leser bøker som aldri før, og bøker er trendy igjen, ute i verden. 

Ny nordisk debattarena

– Du sluttet nylig som kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende. Hvordan blir den nye jobbhverdagen din?
– Jeg skal skape en ny arbeidsplass: Broen.xyz, som er en nordisk plattform for politikk, kultur og debatt. Norden og Skandinavia ligger mitt hjerte nært, og jeg tror framtida er Norden. Vi snakker jo tilnærmet likt i hele Norden, men vi mangler en felles plattform for kultur og debatt.

– Jeg ønsker å utnytte de nye tekniske mulighetene som finnes i øyeblikket for å kommunisere på tvers: Vi trenger et sted der folk kan treffes rundt det som vi har felles – og dette rommet vil jeg skape. Næringslivet tenker nordisk, og har gjort det lenge – de skjønner at det er vesentlig og hensiktsmessig å tenke sånn. Politikken og mediene kommer nå etter. Min rolle er nå å bygge opp dette og være medeier. Jeg tror det er viktig med et tverrskandinavisk eierskap, og jeg kommer til å jobbe ut konseptet fram mot sommeren.

– Du lever av å skrive. Hva betyr omgivelsene når du jobber?
– Jeg har for det meste sittet hos BT, men jeg har til tider skrevet hjemme, og der jobber jeg også veldig godt. Stod jeg fast på jobb hos BT så tok jeg gjerne med meg PC-en rett over gaten og satte meg på Godt Brød – det er noe med andreetasjen der, jeg tror det må være god karma – det løsner alltid når jeg setter meg der for å jobbe.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this