Ingen retur 01
TV-SERIE FRA BERGEN: Skuespillerne i Ingen retur har jobbet på dugnad for å få det til å gå rundt. Kristine Nordby Simonsen spiller hovedrollen som Sofie. (Foto: Silje Bryn Knutsen Photography)

– Vi er en gjeng med underdogs

Del artikkelen i Sosial medier

Produsent og filmskaper Ina Lerner Grevstad har brukt de siste fem årene på å lage tv-serien Ingen retur. Nå er den endelig på nett.

 – Det handler om menneskeverd, det å ha respekt for andre og møte folk med åpenhet.

– Jeg ville lage en serie på mine premisser, fra et kvinnelig perspektiv, og der jeg utforsker tabuer rundt det å være mor og karrierekvinne, sier Ina Lerner Grevstad på telefon fra Stord, hvor hun er på oppdrag for Den kulturelle skolesekken.

Dagen etter premieren for tv-serien Ingen retur på Aftenposten TV er det ikke tid til å hvile på laurbærene. Som frilanser må hun videre på nye oppdrag for å tjene til livets opphold.

Laget på dugnad

ingen retur fakta
Mer informasjon: inalernergrevstad.com

– Serien er gjort på dugnad. For at jeg skulle ha råd til å vie all min tid til serien i noen måneder, leide jeg ut leiligheten min og flyttet inn til min bestemor på 92 år, forteller hun. 

Nå håper hun så mange som mulig vil se Ingen retur, som handler om det å sjonglere barn og karriere for en kvinne i starten av 30-årene.

Med nesten ingenting i budsjett har alle skuespillerne i serien jobbet gratis.

– Til tross for at vi ikke har kunnet tilby en krone, har nesten alle vi har henvendt oss til sagt ja. Spesielt stas var det at Thomas Hayes fra Skam takket ja til en rolle, sier Grevstad.

Den unge regissøren har mange ideer til sesong 2, men er avhengig av skikkelig økonomi for å kunne fortsette arbeidet. Mange selskaper likte ideen til serien, men ingen turde å satse på den.

– Jeg tror det kommer av at vi er en gjeng med underdogs. Det at det i tillegg er en bergensbasert serie, gjør at det kanskje er vanskeligere for folk på Østlandet å tro på oss.

Grevstad mener likevel det er en fordel å ha Bergen som utgangspunkt.

– Vi må ha andre byer, stemninger og kulturer på tv enn kun Oslo. I hver episode har vi brukt musikk fra ulike bergensband. Vi har fokusert på å ta med den stemningen Bergen gir, sier hun.

– Egentlig er det bra at vi har gjort det alene. På den måten har det blitt vår serie og vår humor. Det er masse rare scener som har fått bli med. Vi har hatt det veldig gøy, og har laget et egenartet produkt.

Har truffet en nerve

Hovedrolleinnehaver Kristine Nordby Simonsen synes det er veldig skummelt at serien endelig ligger ute.

– Jeg er overveldet over responsen fra folk. De sier at det er deilig å se en serie med uperfekte folk. Vi har tydeligvis truffet en nerve; om det å være dame, få barn og ha karriere, sier hun.

Simonsen gikk på sett med fett hår gjennom (nesten) hele prøveperioden. Hun synes det er bra at kvinner kan blir fremstilt litt ufreshe og uperfekte.

– Det er mye tant og fjas, men også mye sårhet i serien. I dag ligger det et enormt press på hvordan jenter skal være. Vi skal være super woman, få barn, ha jobb og ha et dødsbra forhold til kjæresten. Fasaden er utrolig viktig. Men det er mange ting man egentlig ikke snakker om. Jeg synes det er utrolig digg å se at andre kan ha det som en selv.

Ikke kun for kvinner

Gjennom arbeidet med serien har Ina Lerner Grevstad fått mange nei. Både hun og Kristine Simonsen tror det kan skyldes at man både er ukjent og jente.

– Det er kvinner som i hovedsak har tent på prosjektet, kanskje fordi de kjenner seg godt igjen i serien. Jeg har hatt viktige og dyktige damer rundt meg som det har vært helt naturlig å ta med både foran og bak kamera. Men jeg har hørt fra flere menn at de også kjenner seg godt igjen, sier Grevstad.

Hun påpeker at dette ikke er en serie kun for kvinner, men et aktuelt tema for begge kjønn.

– Ingen retur er en ærlig serie om alle våre feil og mangler som menneske. Det handler ikke om gutter og jenter, men om menneskeverd, det å ha respekt for andre og møte folk med åpenhet, sier Simonsen.

– Jeg tror alle kan kjenne seg igjen i den uperfekte hovedrollen, som kommer opp i en del rare situasjoner.

Ingen retur 02
TANT OG FJAS: Det ble mange morsomme opptak til serien. (Screenshot fra episode 1)

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this