topphavner

Vestlandets triveligste havner

Del artikkelen i Sosial medier

FRA ARKIVET: Her kan du lære mer om kystkulturen vår, spise god norsk mat fra havet og nyte livet på sjøen.  

Tekst og foto: Lise Kalstad

Publisert 23. juni 2016 // republisert 11. juli 2020

Vestlandet har mange flotte gjestehavner, og mange forbereder nå en sommer i båt langs kysten. Du kan velge mellom en rekke sjarmerende gjestehavner med alle nødvendige fasiliteter.

Sammen med Baatsans har vi plukket ut ti favoritter hvor du kan lære mer om kystkulturen vår, spise god norsk mat fra havet og nyte livet på sjøen.

Knutholmen

Knutholmen gjestehamn

Knutholmen ligger i fiskeværet Kalvåg og er uten tvil en av Vestlandets triveligste og beste havner. Her oser det av kystkultur, og med nesten hele familien Fosse involvert i driften er dette en favoritt blant sjøfarende.

Her utnyttes alle ressurser til felles beste.

Enten du er båtturist eller yrkesfisker blir du ivaretatt. Her utnyttes alle ressurser til felles beste. Ildsjelen Svein Inge Fosse har i løpet av årene bygget opp Knutholmen til å bli en fast havn man bare må innom.

Stedet byr stadig på nye aktiviteter og dessuten et gourmettilbud fra kjøkkenet som datteren Martine Fosse og Martin Svelan  har ansvaret for. Restauranten ligger på bryggekanten, og kan love kortreist mat.

Svein Inge Fosse er også opptatt av å bevare bygninger og sjøhus.  Mye tid og arbeid er lagt ned i dette siden starten i 1986. Nytt i 2016 er dobbel så stor brygge i front av vertshuset.

Glæsvær

Handelsstanden Glesvær

Glesvær kafe/restaurant ligger på Glesvær, ved Glesnes sydvest på Sotra i Sund kommune åtte minutter fra Telavåg og 35 minutter fra Bergen sentrum.

Åtte minutter fra Telavåg og 35 minutter fra Bergen sentrum.

Her kan du innta et bedre måltid, enten du ønsker bacalao, spekesild, raspeballer, fiskesuppe, fiskekaker, biff eller deres populære gratinerte krabbe.

Turen tar omlag 45 minutter med båt fra Bergen havn i ca 25 knop. Her er gjestehavn med servicebygg. Den populære  Periferifestivalen har blitt arrangert her hvert år på sensommeren, men i år tar de en pause.

Husnes

Husnes båthavn

Tettstedet Husnes er størst i Kvinnherad, og man har lagt ned mye arbeid for at båtfolket skal trives. Derfor har også Husnes fått ry på seg for å være en av Norges beste båthavner.

Man har lagt ned mye arbeid for at båtfolket skal trives.

Her blir du mottatt av havneverter om sommeren, som leverer ferske rundstykker og aviser i båten om morgenen. Den trivelige pensjonistgjengen som daglig er å se i havnen, slår gjerne av en prat med gjestene.

Husnes båthavn ble kåret til Norges beste gjestehavn av Båtmagasinets lesere i 2006 og 2009, samt i Dagbladet i 2005.

Bakkasund

Bakkasund Gjestehavn

Dette er et nydelig sted på østsiden av Stora Kalsøy i Austevoll. Her finnes fine turstier, og går du tur langs veien kommer du til Skansen som er en nydelig nordsjøløype. Følger du den hele veien kommer du ikke lenger vest. Da ser man over til Marsteinen fyr.

En av de koseligste nærbutikkene vi har vært innom.

Om sommeren går det båt fra Bakkasund kai til Marsteinen. På Bakkasund finner du også en av de koseligste nærbutikkene vi har vært innom. Her er god gammeldags krambu-stemning. Over butikken er det et kystmuseum. Dette er en lun havn som gjestene gjerne ligger lenge i.

Harbakke

Hardbakke i Solund

Solund er en øykommune i Sogn og Fjordane med rundt 800 innbyggere. Selve havnen er en lun havn med fantastisk natur. Her finnes badeplass, restaurant på kaien, butikker og flotte turmuligheter. Her vil både liten og stor trives.

Oppsøk gjerne Hardbakkefjellet, hvor fargene er spesielt vakre.

Solnedgangen må oppleves; oppsøk gjerne Hardbakkefjellet, hvor fargene er spesielt vakre. Solund har fine turmuligheter og et helt spesielt landskap med fascinerende bergarter på hele øyen.

Turistinformasjonen ligger ved kaien, som har utleie av sykkel og kajakk. En unik opplevelse er Postruten – en flott rundtur i båt mellom øyene, skjær og trange sund i øyriket.

Balestrand

Balestrand

Ta turen midtveis inn Sognefjorden til Balestrand. Fantastisk natur, unik arkitektur i sveitserstil, og en turistinformasjon som tilbyr spennende utflukter til Jostedalsbreen.

Fantastisk natur, og unik arkitektur i sveitserstil.

Fjellene dominerer på den ene siden, mens Sognefjorden åpner seg med sine mange armer. Du vil sannsynligvis møte cruiseskip som ankrer opp ute i fjorden for så å sende passasjerene i skytteltrafikk inn til de store eventyrene.

Værlandet

Værlandet Gjestehamn

I den lune havnen på Værlandet ligger den nye kroen og Tante Grys pub.

De har gjestekai, båtverksted, sykkelutleie og her formidler de også skyss til øyen Alden, guidete turer i øyriket og seilturer med rogavlen Makrelen.

Du kan oppleve Nordsjøløypen, klettane og flere merkede turstier med utkikkspunkt. Øyen har butikk, post, overnatting og ridesenter.

Du kan oppleve Nordsjøløypen, klettane og flere merkede turstier med utkikkspunkt.

Havnen på Værlandet ligger med utsikt til Alden og den såkalte «Norskehesten», et fjell som stiger loddrett opp av havet. Det kjente landemerket vokter majestetisk over havnen, og strekker seg 481 meter over havet.

Nytt i 2016 er Havhotellet, som er tilknyttet havnen. En attraksjon i seg selv. Du finner også det interaktive Norske Sjøfuglsenter i bygget til kroen.

Fitjar

Fitjar Gjestehamn

Dette er en tradisjonsrik landhandel i fornyet utgave. I Fitjars idylliske havn finner man de fleste tilbud. Larsen med sjødn er en multibutikk, med godt utvalg for sjøfarende.

Havnen er komplett med det meste av servicetilbud til båtfolket.

Havnen er stor og har en god flytebrygge som fungerer som bølgebryter mot nordavinden. Det meste er i gåavstand til båthavnen; butikker, Cafe Annemor og Fitjar Fjordhotell. Havnen er også komplett med det meste av servicetilbud til båtfolket.

Larsen forteller at det stort sett ligger rundt 25-30 båter i havnen, hver natt om sommeren. Det er ikke så rart; Fitjarøyene er en perle med et mangfold av turmuligheter. Hos turistkontoret får du flere tips til både fjell- og padleturer.

Kilstraumen

Kilstraumen Brygge

Kilstraumen Brygge ligger i Austrheim kommune nord for Bergen. Med enkel tilkomst, gode fasiliteter og tankanlegg er Kilstraumen Brygge et yndet sted for båtfolket og båtturister. Perlen, som ligger i skjærgården, har fornyet seg, blant annet med påbygg av restauranten.

For henne er dette mer enn en jobb, det er en lidenskap.

Kjelstraumen vertshus har alle rettigheter for servering inne og ute. Om du vil nyte en pils på kaien eller spise en bedre middag i restauranten, er mulighetene til stede. Hege Ramsland, som driver stedet i dag, forteller at for henne er dette mer enn en jobb, det er en lidenskap.

Med nybygget får også båtfolket bedre plass med de nye kaifrontene. Det er bygget ny utescene, og Kilstraumen har dessuten investert i helt nytt kjøkken, som også vil satse på lokalmat. For båtfolket, som alltid er velkommen, kommer det flere flytebrygger etterhvert.

 

Bekkjarvik

Bekkjarvik Gjestehavn

I kommunen Austevoll finner man en favoritt blant alle som bor i bergensområdet, enten for helgeutflukt eller sommerferier.

Bekkjarvik gjestehavn, som er et fiskevær og handlesenter på østsiden av Selbjørn, er en lun havn. På sommerdager fylles indre havn fort opp av fritidsbåter. I 2014 ble havnen utvidet med mer enn 90 båtplasser. Gjestehavnen ligger i en flott molo før man går inn til indre havn i Bekkjarvik.

I 2014 ble havnen utvidet med mer enn 90 båtplasser.

På Bekkjarvik Torg kan du kjøpe ferske sjøkreps og reker direkte fra fiskebåt. Nydelige Bekkjarvik gjestgiveri ligger helt nede på kaien om man ønsker å nyte et bedre måltid. Her blir du godt ivaretatt av verdens beste kokk fra 2015, Ørjan Johannessen. Han vant den kjente gourmet-konkurransen Bocuse d’or, og broren Arnt Johannessen ble kåret til Årets kjøkkensjef av det norske kokkelauget i 2015.

På selve senteret kan du også spise, handle og se på gammel kystkultur med flotte seilskuter utstilt.

Oversikten er utarbeidet og presentert i samarbeid med Lise Kalstad i baatsans.no

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this