Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
TØFF FAMILIE: – Det blir veldig mye konkurranse mellom oss, men vi tror det er derfor vi har blitt så gode, sier tvillingene Marte (t.v.) og Ingrid Skodvin Mjåtvedt (18). I midten står mor, som ble bitt av basillen da døtrene begynte med karate. (Foto: Øyvind Toft)

Tvillingene er europamestere, i år ble mamma norgesmester

Tvillingene Ingrid og Marte Skodvin Mjåtvedt (18) er to av Norges fremste karatehåp, og begge er europamestere. Nå er mamma Lisbeth (53) også hektet, og hun har allerede rukket å bli norgesmester.

Tekst: Line Elise Svanevik / foto: Øyvind Toft / foto: Stig Mjåtvedt

Tvillingene motiveres av å konkurrere mot hverandre. Siste helgen i november møtte de verdens karatemestere innen tradisjonell karate i Haukelandshallen, for å markere JKA Norway sitt 30-årsjubileum.

FRA JAPAN TIL DALEN: Her blir Malin Fjellstad instrueret av Ueki Shuseki. (Foto: Stig Mjåtvedt)

Som europamestere med svarte belter, er søstrene vant til å gå mot hverandre i kamp, noe de hovedsakelig ser på som positivt.

18-åringene går i tredjeklasse på videregående med studiespesiali-sering toppidrett, og trener hardt nesten hver dag. Noen ganger trener de to ganger daglig, både i klubben og på skolen.

– Det blir veldig mye konkurranse mellom oss, men vi tror det er derfor vi har blitt så gode, fordi vi hele tiden konkurrerer om å være best, sier Marte og Ingrid.

Søstrene begynte med karate den dagen de kom løpende hjem til foreldrene som 8-åringer og sa «mamma, mamma, kan vi begynne på karate? Det begynner i dag klokken 17!».

– Det er litt kjipt å vinne over søsteren sin, fordi jeg vet hun er lei seg mens jeg er glad.

–  Det blir en motivasjon å ikke være dårligere enn den andre, og i konkurranse er det ekstra surt hvis man taper, sier Ingrid.

– Men det er litt kjipt å vinne over søsteren sin, fordi jeg vet hun er lei seg mens jeg er glad. I hvert fall i de siste cupene, sier Marte.

Over 600 deltagere fra 16 nasjoner var påmeldt til jubileumsgasshuku – en treningssamling i Haukelandshallen. Den høyeste graderte i verden og øverste leder av JKA World Federation, Ueki Shuseki, som har 9. dan, var også med på samlingen.

Av 12 instruktører, var ni fra Honbu-dojo (hovedsetet for karate) Tokyo i Japan. Tidligere verdensmestere og vinnere av All Japan mesterskap hadde også tatt turen til Bergen for feiringen.

ERFAREN: Bura Sensei (t.v.) er technical director, JKA Europe. Han nærmer seg 80 år. (Foto: Stig Mjåtvedt)

– Det er verdens beste instruktører, sier Ingrid.
JKA Norway har totalt 25 klubber i Norge, med en overvekt på Vestlandet og spesielt i Bergen.

– Det er mange høyt graderte her på Vestlandet og i Bergen som trekker til seg folk i klubbene, sier president for JKA Norway, Finn Hansen.

– Og så er det mange gode trenere her som gjør at de ikke slutter, sier Ingrid.
Hansen er klar på at tvillingene betyr mye for JKA Norway.

– De er veldig dedikerte til det de gjør. De har en enorm innsatsvilje, og de er kjempeflinke når de konkurrerer. Enten de vinner eller taper, er de helt på hugget igjen neste gang. De går ikke hjem og surmuler, sier han.

– Marte banket en japaner i VM i år. Det var stort. Til og med den japanske treneren kom og gratulerte henne med seieren, legger Hansen til.

Men de er ikke de eneste som har talent for karate i familien. Mamma Lisbeth Skodvin (54) begynte halvannet år etter jentene, og er nå styreleder i Bjørgvin karateklubb.

STORMØNSTRING: Over 600 deltagere fra 16 nasjoner var påmeldt til jubileumsgasshuku – en treningssamling i Haukelandshallen. Den høyeste graderte i verden og øverste leder av JKA World Federation, Ueki Shuseki, som har 9. dan, var også med på samlingen, og står her sammen med Larsen Sensei, hovedinstruktør i JKA Norway. (Foto: Stig Mjåtvedt)

I år ble hun norgesmester i kumite (kamp) i sin klasse, etter at hun i fjor ble norgesmester i kata (mønster).

– Helt i begynnelsen skjønte vi ikke hva det gikk i, men etter hvert så vi jo at dette var veldig bra trening.

– Så leste vi i brosjyrer og snakket med folk, og tenkte at dette må være veldig bra, virkelig noe å satse på, sier Lisbeth, som syns det er kjempekjekt å se døtrene sine klatre til topps.

– Det er mange foreldre som begynner når ungene begynner. De syns det ser kjempegøy ut, så i stedet for å vente på at ungene skal bli ferdig, så er de med og trener, sier Hansen.

– Så er det sosialt og fint i alle klubber, sier jentene.
– Det er ikke noen spesielle typer mennesker som trener karate. Det er mennesker fra alle leirer.Uansett hvor de jobber; om de er journalister, ingeniører eller leger, sier Lisbeth.

I 2018 planlegger jentene å stille til NM i mars, og EM i Serbia i april.

– I 2019 skal vi arrangere EM i Stavanger, og da regner vi med at disse to er på topp; de er håpene våre, smiler Finn Hansen.

Men tvillingene er ikke helt enige om hvem som pleier å vinne mest.
– Tidligere har det vært Ingrid, men jeg føler at det er meg for øyeblikket, sier Marte.
– Det er bare to cuper da! skyter Ingrid inn.

MOTIVERER HVERANDRE: – Det blir en motivasjon å ikke være dårligere enn den andre, og i konkurranse er det ekstra surt hvis man taper, sier Ingrid (t.v). (Foto: Øyvind Toft)
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this