HAR GÅTT EN GOD SKOLE: Alle de fire musikerne har utdanning fra Griegakademiet. Fra venstre: Johanne Løkenskar Mjøs, Per Inge Hove​, Laila Kolve og Kjersti​ Wiik. (Pressefoto)

Sommerkonsert med lokale folketoner

Kjersti Wiik​ fra Knarvik har samlet inn en mengde folketoner fra Hordaland, og i slutten av mai vil hun fremføre et knippe av disse sammen med Cantus Sororum og tre musikere.

– Vi gleder oss til å presentere denne vakre folketoneskatten, sier kordirigent for Cantus Sororum, Marit Røshol.

– De norske folketonene har gjennom århundrer blitt videreført gjennom muntlig overlevering. Arbeidet med å samle melodier og tekster, og å videreformidle disse som en del av vår kulturelle arv, er både viktig og lærerik, understreker hun.

DYKTIGE MUSIKERE

SAMLER PÅ FOLKETONER: Kjersti Wiik ser frem til å presentere et utvalg av folkesanger fra Hordaland. (Pressefoto)

Koret har hatt gleden av å samarbeide med Kjersti Wiik ved flere anledninger, og ser nå frem til å være med å presentere folketoneskatter fra egne trakter.

Kjersti​ Wiik er pedagog og sanger, er blant annet utdannet ved Griegakademiet, og har en omfattende konsertvirksomhet i mange sjangre. Med seg til konserten har hun folkemusikerne ​Laila Kolve (fløyter), ​Johanne Løkenskar Mjøs (hardingfele / nykkelharpe) og ​kantor i Fana Per Inge Hove​ (trøorgel). Alle tre har, i likhet med Kjersti, utdanning fra Griegakademiet.

Sistnevnte spiller hovedsakelig i Ytrebygda kirke, er i tillegg frilansmusiker, og arbeider innenfor et bredt spekter av sjangre – men med hovedvekt på improvisasjons-og folkemusikk.

Johanna Løkensgard Mjøs er en allsidig folkemusiker og pedagog, og har gjort en rekke konserter i inn og utland. Hun jobbet også i orkesteret på Den Nationale Scene under storoppsetningen Kristin Lavransdatter våren 2018.

Det gjorde også Laila Kolve​, som til daglig arbeider som musikk- og kulturskolelærer i Bergen kulturskole, i tillegg til at hun er frilansmusiker.

SØSTRENES SANG

Så er det Cantus Sororum («søstrenes sang»)​, da, Åsane kirkes eget damekor, som vil synge både alene, med og uten instrumenter, og sammen med Kjersti.

Koret har siden oppstarten i 1996 gjennomført en rekke konserter og opptredener i regionen, og har gjennom en årrekke hatt religiøse folketoner som en viktig del av sitt repertoar.

Denne våren har kormedlemmene deltatt på folketoneseminar, og øvet inn et vakkert repertoar til konserten – som har fått det poetiske navnet Kvilesteinen.

Folketonekonserten Kvilesteinen holdes i Åsane kirke søndag 26. mai kl. 19.00.

KLEDD FOR FOLKETONER: – Gjennom et seminar om norske folketoner har vi fordypet oss i musikken, og lært teori og praksis rundt denne flotte folketoneskatten, sier Marit Røshol (helt til venstre på bildet). (Foto: Cantus Sororum)
Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this