janedoe1
GRØSSER AV GODT MERKE: Brian Cox og Emile Hirsch avdekker mysteriet rundt Jane Doe. (Foto: SF Studios)

PÅ KINO: En uvanlig dag på jobben

Del artikkelen i Sosial medier

The Autopsy Of Jane Doe, André Øvredals Hollywood-debut, er en skrekkfilm for viderekomne.

Her er det ikke antydningens kunst som gjelder, men tvert imot å vise det meste. Det uhyggelige og kvalmende går hånd i hånd. Du er hermed advart.

Brian Cox og Emile Hirsch spiller far og sønn Tilden som har et spesielt yrke. I generasjoner har familen drevet med obduksjoner og kremering i en gammel villa utenfor byen.

Publikum lærer at man ikke skal obdusere midt på natten. Forresten, finn et annet yrke.

En dag får de inn en ung kvinne som er funnet på et drapsåsted. Ingen vet hvem hun er, og hun har ingen synlige tegn på skade. Det blir obdusentenes jobb å finne ut hva hun døde av, og dermed avdekke litt av mysteriet. Det de finner ut, er både uforklarlig og sjokkerende.

Klassisk grøsser

Alle de klassiske grøsserelementene er på plass. Her er et skummelt hus, uvær og strømbrudd. Klaustrofobien ved å være innesperret med en dødelig fare som slår til når du minst venter det. Vi har sett det før, men det virker godt ennå. Det er flott filmet og klippet, og lydeffektene får deg til å hoppe i stolen, gang på gang. Publikum lærer at man ikke skal obdusere midt på natten. Forresten, finn et annet yrke.

Det er alltid en fornøyelse å se veteranen Brian Cox utfolde seg på lerretet. Siden sekstitallet har han spilt i over 200 filmer og fjernsynsserier, og han har en tyngde og tilstedeværelse som gir karakterene hans troverdighet. Et perfekt valg i denne filmen. Emile Hirsch huskes kanskje best fra den flotte filmen Into The Wild, som kom for ti år siden. Men han er en svært erfaren skuespiller til å være født i 1985, og samspillet med Cox gnistrer. De er far og sønn.

Tommel opp

André Øvredal hadde stor suksess med den originale filmen Trolljegeren for noen år siden. Det var lenge planlagt å lage en amerikansk remake, men prosjektet ble skrinlagt. I stedet fikk Øvredal sjansen til å regissere i Hollywood, og den muligheten har han ikke skuslet bort.

The Autopsy Of Jane Doe er en grøsser fra den øverste delen av skalaen, og er blitt godt mottatt av publikum. At den fikk tommel opp av spenningsmesteren Stephen King var en hyggelig gest som er blitt lagt merke til. Det er å regne som et kvalitetsstempel blant skrekkfilm-fansen.

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this